Videó hozzáadása
Previous Topic  Next Topic 

A Kotobee Authorban MP4 és YouTube videók helyezhetők el az eBookban. A fájl lehet távoli (online) vagy lokális (offline, beágyazott). A fájlméret csökkentése érdekében célszerűbb a videót egy szerveren tárolni, és hozzákapcsolódni a kiadványból. Vannak esetek, amikor offline is el kell érni a videót (internetes kapcsolat nélkül), ilyenkor a beágyazott videó a megfelelő. Ilyenkor célszerű a videót megfelelően tömöríteni megfelelő eszközökkel, mint például az Adobe Media Encoder.

Ha a videó egy MP4 fájl, és az eBook egy böngészőben fut, a videót a böngészőben beállított lejátszót fogja használni. Több olyan eBook vezérlőt (widget) találhat, amelyik a videót teljes képernyőn tudja futtatni. Ilyen például a Vimeo player widget.

Videó beillesztése


Kattintson a Videó eszközre. Az ablakban megadhat egy távoli elérésű videó linket a Videó URL mezőben, vagy beágyazhat egy helyi fájlt a Videófájl hozzáadása gombbal. A további beállítások magyarázatát a táblázatban találja. Miután elkészült, a Létrehozás gombbal zárhatja be az ablakot.


Tulajdonságok


Szélesség

A videóelem szélessége, amit megadhat százalékosan is (a képernyő szélességéhez képest), és pixelben is.

Magasság

A videóelem magassága (csak pixelben adható meg.)

Szöveg-körbefuttatás

Megadhatjuk, hogy a szöveg a videó melyik oldalán fusson. Ha "Nincs"-et állítunk be, a videó középre kerül, és a két oldalán üres lesz a hely (nem futja körbe a szöveg).

Margó

A videó körüli üres sáv mérete. Különösen akkor hasznos, ha a videó körül szöveg helyezkedik el.

Háttérszín

Az elem háttérszíne, ami akkor látszik, mielőtt a videó lejátszása elkezdőne.

Automatikus lejátszás

A fejezet betöltésével a videó lejátszása azonnal elkezdődik.

Letöltés gomb elrejtése

Néhány böngésző, mint a Chrome is, egy "letöltés" gombot jelenít meg a videólejátszó kezelőjén. Opcionálisan elrejtheti ezt a gombot.

Kezdőkép

Ez a kép jelenik meg az elemben (ha megad ilyet), mielőtt a videó lejátszása elkezdődne.

SCORM

Az LMS integráláshoz opcionálisan hozzárendelheti ezt a videót egy megadott célkitűzéshez. Célkitűzéseket a Könyvkezelőben adhat meg.Vimeo videó hozzáadása


Vimeóból is hozzáadhat videót a könyvhöz. Ehhez meg kell adni a videó MP4 URL-jét. Nem minden Vimeo videó fájl nyilvános. A nyilvános videók elérési útvonalát a következő lépésekben kaphatjuk meg:

  1. Ugorjon a Vimeo videó oldalára a böngészőben
  2. Kattintson a Letöltés (Download), gombra, amely a videó leírástól jobbra található 
  3. Egy felugró ablak jelenik meg. A jobb egérgombbal kattintson a Letöltés (Download) gombra, és válassza a Cím másolása (Copy  link address) menüpontot (amennyiben Chrome-ot használ). Ezzel a vágólapra kerül a cím
  4. A vágólapról beillesztheti a videó URL-jét a Kotobee Authorba.