Vezérlők (widget) hozzáadása
Previous Topic  Next Topic 

Az eBook vezérlőkkel kiterjeszthetjük az eBook funkcionalitását. A vezérlő alkalmazásokat beágyazhatjuk az eBookba. A Kotobee Authorban két típusát különböztethetjük meg: felugró vezérlő és oldalvezérlő. Az egyik egy felugró ablakban fog megjelenni, míg a másik az eBook egyik oldalán fog megjelenni.
Az oldalvezérlők


Az oldalvezérlőkkel bármilyen HTML5 alkalmazást be tudunk ágyazni az oldalba, ami egy iframe-ben fog futni. Ez azt jelenti, hogy a kedvenc HTML5 animációs szoftverét tudja használni, mint például az Adobe Animate vagy a Google Web Designer, hogy HTML5 alkalmazásokat állítson elő, amelyek zökkenőmentesen tudnak futni az eBookban, és egy kattintással beleilleszthetők. A fő HTML fájl neve vagy index.html vagy main.html lehet. A Kotobee Author oldalvezérlők ugyanolyan felépítésűek lehetnek, mint a feugró vezérlőké.

A felugró vezérlők


A felugró vezérlők hasonlóak az Apple iBooks Author vezérlőkhöz. Egy gomb segítségével egy felugró ablakban fogja megjeleníteni az adott vezérlőt. Gyakori példa a számológép, a rajzolóprogram, egy játék vagy kvízteszt, felmérés, kérdőív stb. Az eBook vezérlőket az Apple iBooks Author vezette be a saját formátumával és struktúrájával. Az Apple iBooks Author kizárólag az iPadhoz készít interaktív eBookokat. A Kotobee Authorban szintén használhatók ezek a vezérlők, de az összes lehetséges platformon megjeleníthetők: web, számítógép és mobil, beleértve az Androidot is!


Több ezer vezérlő érhető el az interneten, ingyenesek is és fizetősek is. Két népszerű és sikeres eBook verzérlő honlap a  www.bookry.com és a www.bookwidgets.com


Ahhoz, hogy egy vezérlőt adjunk az eBookhoz, a vezérlőfájlnak a számítógépen kell lennie. A vezérlő kiterjesztése .zip. Egyszerűen kattintson a Vezérlő eszközre, és válassza ki a vezérlőfájlt. Egy vezérlő gomb fog megjelenni az oldalon. A vezérlőt működés közben az előnézetben tudjuk megtekinteni. Akár a fejezet előnézetében, akár a Testreszabás résznél a teljes eBook előnézetében.


Hogyan készítsünk egy felugró vezérlőt

Egy eBook vezérlő tulajdonképpen egy HTML5 alkalmazás, amelyet egy bizonyos módon összecsomagolnak. A HTML5 alkalmazás tartalmaz egy fő HTML fájlt, valamint képeket, javascripteket, CSS fájlokat. Íme néhány útmutató a struktúrához:

 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 2. <!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
 3. <plist version="1.0"><dict>
 4. <key>BackwardsCompatibleClassLookup</key>
 5. <true/>
 6. <key>CFBundleDevelopmentRegion</key>
 7. <string>English</string>
 8. <key>CFBundleDisplayName</key>
 9. <string>calculator</string>
 10. <key>BRNotifiesOnReady</key>
 11. <true/>
 12. <key>CFBundleIdentifier</key>
 13. <string>com.bookry.calculator.embed</string>
 14. <key>CFBundleName</key>
 15. <string>calculator</string>
 16. <key>CFBundleShortVersionString</key>
 17. <string>1.0</string>
 18. <key>CFBundleVersion</key>
 19. <string>1.0</string>
 20. <key>KFNotifiesOnReady</key>
 21. <true/>
 22. <key>Height</key>
 23. <integer>768</integer>
 24. <key>MainHTML</key>
 25. <string>ibooks_container.html</string>
 26. <key>Width</key>
 27. <integer>1024</integer>
 28. <key>IBNotifiesOnReady</key>
 29. <true/>
 30. </dict>
 31. </plist>