Saját betűtípusok használata az eBookban
Previous Topic  Next Topic 

Sok esetben találhat érdekes betűtípusokat az interneten, amit szívesen használna az eBookban. Egy nagyon népszerű és ingyenes betűtípusokat kínáló oldal a Google Fonts, ahol több mint 800 betűtípust találhat. A betűfájlokat beágyazhatja az eBookba, de online is lehet tárolni. 


Online betűtípusok


Az online betűk legnagyobb előnye, hogy csökkentheti az eBook méretét. Amikor az olvasó megnyit egy fejezetet, amely ezt a betűtípust használja, az internetről fogja "beszerezni", és azonnal alkalmazza is. Az jónak hangzik, de van két hátránya is. Az első, hogy az olvasónak internetkapcsolatra van szüksége a betűtípus használatához. Vegye figyelembe, hogy néhány olvasó letiltja, hogy az eBookhoz fájlok töltsön le a készüléke. A második, hogy időbe telhet, amíg a betű letöltése befejeződik, és a szöveg elkészítéséhez az alapbeálított betűtípust fogja használni. Ez valakit zavarhat, de sokaknál ez a vibrálás probléma lehet.


Beágyazott betűtípusok


A betűk beágyazása az eBookba növelheti annak méretét. A legnagyobb előnye, hogy offline módban is működik, és a betűket helyi fájlból veszi. Ha a fájl mérete elfogadható marad, biztosan ez a jobb megoldás.Útmutató lépésről lépésre


A Google Fonts-ot használjuk forrásként, mivel ez a legegyszerűbb. A Google folyamatosan fejleszti a felületeit, így lehet, hogy nem ugyanazt látja, mint itt a mintában.


1) Nyissa meg a http://fonts.google.com honlapot a böngészőjében2) Különböző betűtípusok listáját láthatja itt, szerkeszthető előnézettel. Tallózhat közöttük, és kiválaszthatja a szükséges betűtípust. A jobb oldalon bizonyos kritériumok szerint szűrőket használhatunk. A magyarhoz a Latin Extended nyelvet kell kiválasztani a Languages-nél. Ha tudja a betűtípus nevét, megadhatja a jobb felső sarokban.


3) Kattintson a + jelre a kiválasztott betűtípusnál.4) Az előző lépésnél egy új sáv jelenik meg az oldal alján, "1 Family Selected" névvel. Kattintson a sávra, hogy megnyíljon a panel, ahol különböző exportálási lehetőség közül választhatunk.5) A panelen keresse meg a CSS-be írandó szkriptet, amely az ehhez a betűtípushoz mutató linket tartalmazza. A példában:


HTML

 1. <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans" rel="stylesheet">


A szkriptben meadott URL-t (https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans), és másolja be a böngészőbe. CSS kód fog megjelenni az oldalon.  Másolja ki ezt a szöveget a vágólapra. 


6) Nyissa meg az eBook projektet a Kotobee Authorban, és kattintson a Globális CSS gombra a jobb alsó sarokban.7) Illessze be a betűtípus CSS kódját a szövegmezőbe. Ez az a CSS, ami letölti a megfelelő betűtípust a fejezethez. Ebben az esetben online betűtípusként fog működni. Ami még hiányzik, az az, hogy melyik résznél alkalmazzuk a fejezetnél vagy a teljes könyvben.


8) Ha visszatérünk a Google Font exportálási paneljéhez, akkor megláthatja, hogy ez a rész megmutatja a helyes betűtípus család nevét, amit használni kell:Másolja a CSS kódot oda, ahol ezt használni szeretné a fejezetben.


9) A Globális CSS szövegmezőbe a Kotobee Authorban, a korábban bemásolt CSS kódok alá írja be a következőt:


CSS

 1. body{
 2. font-family: 'Open Sans', sans-serif;
 3. }


Ezzel a fejezetben mindenütt az új betűtípust fogja használni az eBook. Ha csak a fő címsorban szeretné használni, a "body"-t cserélje le "h1"-re. Alkalmazhatja a betűtípust megadott részekben is egy osztályt (class) megadva a fejezet HTML kódjában.


10) Tekintse meg a fejezet előnézetét, hogy megfelelően működik-e a betűtípus.


Beágyazott betűfájlok


Ahhoz, hoyg a betűtípus beleépüljön az eBookba, és így offline is működjön, a következő kiegészítő lépésekre van szükség:


1) Az első lépés a betűfájlok letöltése a számítógépre. Térjen vissza a betűtípus exportálása panelhez a Google Fonts-nál, és kattintson a letöltés ikonra a jobb felső sarokban. Ez letölti a betűtípust különböző formátumban a számítógépére.2) A Kotobee Authorban kattintson a Fájlkezelőre a jobb alsó sarokban.Ez megnyitja a Fájlkezelőt, amivel az EPUB belső szerkezetét tudjuk kezelni.


3) Keresse meg az EPUB mappáját, és hozzon létre egy "fonts" nevű mappát.4) Lépjen be ebbe a mappába (kattintson rá kétszer), és importálja be az összes betűtípus fájlt ebbe a mappába.


5) Lépjen ki a Fájlkezelőből, és térjen vissza a Globális CSS fájlhoz. Az online URL-t le kell cserélni a helyi URL-re. Vegyük példának az Open Sans CSS kódokat. A következőt kell lecserélni:


CSS

 1. @font-face {
 2.   font-family: 'Open Sans';
 3.   font-style: normal;
 4.   font-weight: 400;
 5.   src: local('Open Sans'), local('OpenSans'), url(https://fonts.gstatic.com/s/opensans/v13/K88pR3goAWT7BTt32Z01mxJtnKITppOI_IvcXXDNrsc.woff2) format('woff2');
 6.   unicode-range: U+0460-052F, U+20B4, U+2DE0-2DFF, U+A640-A69F;
 7. }


erre:


CSS

 1. @font-face {
 2.   font-family: 'Open Sans';
 3.   font-style: normal;
 4.   font-weight: 400;
 5.   src: local('Open Sans'), local('OpenSans'), url(../fonts/opensans.woff2) format('woff2');
 6.   unicode-range: U+0460-052F, U+20B4, U+2DE0-2DFF, U+A640-A69F;
 7. }


Vegye figyelembe, hogy nem mindig találja meg az összes betűtípus formátumot a letöltött fájlok között (pl. woff2). Ebben az esetben két dolgot tehetünk. Az első, hogy a átkonvertáljuk a formátumot a hiányzó formátumba a https://onlinefontconverter.com oldalon. A második (egyszerűbb) módszer, hogy kikeresi az eredeti CSS-t a Google Fonts-ban, és beilleszti a böngésző címsorba. Az előző példában az URL: https://fonts.gstatic.com/s/opensans/v13/K88pR3goAWT7BTt32Z01mxJtnKITppOI_IvcXXDNrsc.woff2. Miután megtekintette ezt az URL-t, a böngésző elmenti a betűtípust a számítógépére, ahonnan most már bemásolhatja az eBook "fonts" mappájába.


6) Tekintse meg a fejezet előnézetét, hogy megfelelően működik-e a betűtípus.