A fejezetek kezelése
Previous Topic  Next Topic 

Fontos megértenünk, hogy hogyan lehet navigálni a fejezetek között, milyen kezelési módjai vannak, mint például hogyan lehet átrendezni őket. A Kotobee Author támogatja a fejezeteket és az alfejezeteket, minthogy az az EPUB 3 specifikációjának része. Egy új könyv készítésének elkezdésénél a képernyő bal oldali részénél látható egy új fejezet, aminek a neve Névtelen fejezet (Untitled Chapter). Megváltoztathatjuk a fejezet nevét közvetlenül ebben a szövegmezőben.
Fejezetek létrehozása

Fejezetmutató készítése


Bármelyik fejezet vagy alfejezet lehet fejezetmutató. A fejezetmutató tulajdonképpen egy tartalomjegyzék az alfejezetekről és a hozzá tartozó linkekkel. Ha létre akarja hozni ezt, döntse el, melyik fejezet vagy alfejezet legyen a mutató, majd kattintson a mellette lévő Fejezetmutató létrehozása gombra. Ügyeljen arra, hogy ez felülírja a fejezet tartalmát!

 


Fejezetek törlése és átrendezése


A fejezetkezelő panel alján vannak a törlés és az átrendező gombok.Fejezet előnézete


Egy fejezet alkotása közben - különösen, ha interaktív elemeket tartalmaz - nem biztos, hogy pontosan azt látja, ami a végeredmény lesz. Szerkesztés módban egy helyőrző jelzi a videó, galéria, vezérlő stb. helyét. Az aktuális fejezet pontos kinézetét a képernyő jobb alsó sarkában található Előnézet gombbal láthatja. Ez csak az aktuális fejezetet mutatja. A teljes könyv előnézetét a Testreszabás részben megtekinteni.


A fejezet láthatóságának kezelése

 

Egy fejezetet eltávolíthat a tartalomjegyzékből úgy, hogy az olvasó a navigálás közben azért láthassa (a navigáló gombok segítségével). Ezt általában alsóbbrendű fejezetek esetében szokás használni. Ehhez egyszerűen távolítsa el a kijelölést a Felvétel  a tartalomjegyzékbe opciót. A kihagyott fejezetek a bal oldali fejezetlistában halványan fognak megjelenni.

Néhány esetben a fejezetet teljesen el akarjuk rejteni az olvasó elől, "láthatatlan" legyen még a navigálás során is. Egyedül egy linken keresztül lehet így elérni a fejezetet. A fejezet elrejtéséhez jelölje be a Rejtett opciót a fejezet aljánál. A rejtett fejezetek a fejezetlistában áthúzottan jelennek meg.


Szerkesztés haladók számára

 

A fejezetet forráskódban (HTML) is szerkesztheti, hogy még pontosabb eredményre juthasson. Egyedi HTML kódolást is alkalmazhat. Ezt a jobb alsó sarokban található Forráskód gomb megnyomásával teheti meg. Ha meg akarja tekinteni a HTML fájlt az EPUB "belsejében", a Megjelenítés fájlkezelőben gombbal megnyithatja a fejezet fájljait a Fájlkezelőben.