Számítógépes alkalmazások exportálása
Previous Topic  Next Topic 

Az eBookok számítógépes alkalmazás változata a legalkalmasabb a helyi felhasználásra. Ilyen lehet az iskola, oktatási központ, könyvtár stb. A számítógépes alkalmazásba történő exportáláshoz válassza ki a Kotobee Author fejlécében az Exportálás fület, majd a bal oldali oszlopból a Számítógépes alkalmazások exportálása opciót.  Mint több más formátum esetében is, ennél is lehetőség van a Kotobee felhőbe való feltöltésre. Részleteket a Kotobee Felhő felhasználói kézikönyvben talál. Négyféle rendszerre exportálhatja az alkalmazást: Windows 32-bit, Windows 64-bit és Macintosh, illetve Chromebook. A rendszertől függetlenül ki kell tölteni Az alkalmazás neve mezőt, és opcionálisan megadhat egy logót hozzá.Windows


Ez a formátum az összes Windows operációs rendszerű számítógépen fut, még a régieken is. Ha a célgépek 64-bitesek, akkor célszerű Windows 64-bites fájlba exportálni, mivel jobb teljesítményt nyújt, és így az olvasó is elégedettebb lesz. A nagyobb lefedettség érdekében mindkét formátumot célszerű használni. A Windows számítógépes alkalmazásba történő exportálásnál egy fájlcsoport lesz az eredmény, beleértve egy futtatható fájlt (.exe) is. Megadhat egy Windows ikon (.ico) fájlt is, hogy jobban tükrözze az arculatot. Az eBookot egyszerűen kettős kattintással a futtatható fájlon lehet indítani.


Macintosh


Machintos exportálásnál egy .app csomagot kap eredményül, amit tömörítés után tud a Mac felhasználók részére továbbítani. Megadhat egy Mac ikont (.icns) fájlt is, hogy jobban tükrözze az arculatot. Az eBookot egyszerűen kettős kattintással a csomagon lehet indítani.


Macintos csomagok exportálása Windowsban


A Kotobee Authorban a Mac alkalmazások csomag formátumban (.app fájlformátum) kerülnek exportálásra. Valójában ezek mappák, de .app kiterjesztéssel. A Kotobee Author kezelni tudja az ilyen neveket és mappastruktúrákat automatikusan, semmilyen beavatkozásra sincs szükség. Kivéve a következőt:


Amennyiben az .app csomagot helyesen akarja futtatni egy Mac számítógépen, az összes fájlnak és mappának 0755 engedélyűnek kell lennie. Ha a Kotobee Authort Mac-en használja, ezt automatikusan kezeli, de ha Windows-t használ, ez nem működik. A Mac gépen először az engedélyeket kell beállítani ilyenkor. Ezt egy Mac gépen a következő parancsot kell kiadni a terminálablakban, utána már helyesen fog működni:

 

  1. chmod -R 0755 path/to/bundle.app

 


Exportálás Chrome App-ba


A Chrome App egy megfelelő mód arra, hogy az offline alkalmazást különböző platformokon futtassuk ugyanabból a fájlcsomagból. A Chrome appok a  Google Chrome webböngészőben futnak, vagy Google Chromebooks operációs rendszerű gépen. A Chrome apps az egyetlen módja annak, hogy az eBookot Chromebook-ra telepítsük.A Kotobee Authorral Chrome app-ba is egyszerűen tudjuk exportálni a kiadványunkat. 


A Chrome App dobozban kattintson a Leírás és verzió beállítása gombra, ahol adja meg az alkalmazás leírását és a verziószámát. A leírás megjelenik a Chrome Web Store, ha az alkalmazást beregisztrálja oda.Miután készen van, kattintson a Létrehozás gombra. A Chrome App futtatása helyben


Nyissa meg a Google Chrome-ot, és írja be a címsorba ezt az URL-t: chrome://extensions. A következő képernyőt fogja látni:

Jelölje be a Developer mode (Fejlesztői mód) opciót a jobb felső sarokban. Ezután néhány nyomógombot fog megjeleníteni, ami a bővítmények kezelésére szolgálnak:

Kattintson a Kicsomagolt bővítmények betöltése... gombra, és keresse meg a Kotobee Authorból exportált mappát. Az app a lista tetején fog megjelenni.

A futtatáshoz kattintson a Launch (Betöltés) gombra. Ezzel megtekintheti, hogy az app hogyan fog kinézni.A Chrome App becsomagolása

Kattintson a Bővítmény becsomagolása... gombra. A következő képernyőt láthatja:

Extension root directory (A bővítmény gyökérkönyvtára) mellett kattintson a Browse (Tallózás...) gombra, és keresse meg a Kotobee Authorral exportált mappát, majd kattintson a Pack extension (Bővítmény becsomagolása) gombra. 

Két fájlt fog készülni. AZ egyik a bővítmény fájl (.crx kiterjesztéssel) és egy privátkucs-fájl (.perm kiterjesztéssel). Mindettőre szüksége lesz, ha be akarja regisztrálni a Chrome Web Store-ba.