Natív mobil alkalmazások exportálása
Previous Topic  Next Topic 

A Kotobee Author igazi értéke az, hogy natív mobil alkalmazást is képes exportálni. Egy natív mobil alkalmazást generálni komplex folyamat, különösen, ha többféle eszközre történik. A Kotobee Author a következő platformokat támogatja: Android, iOS és Windows Phone.
Az alkalmazás készítésének menete


A többi exportálási móddal ellentétben a natív mobil alkalmazás készítésének folyamata a fejlesztők szerverén történik, nem az Ön számítógépén, ezért nem fogja azonnal megkapni az alkalmazást, néhány percet várakoznia kell, míg az alkalmazás elkészül a szerveren. Miután az alkalmazás generálása elkészült, egy e-mail üzenetet kap az alkalmazás letöltési linkjével. Bármikor nyomon követheti a folyamat állapotát a Kezelés ablakban, ha az Alkalmazások opcióra kattint a bal oldali menüben.

Öt állapotot különböztethetünk meg, amelyeket öt különböző státusszal jelölünk. Minden változásról e-mail értesítést küld a szerver.


Pending (Folyamatban)

Az alkalmazás sorban áll, és a létrehozásra vár. Ennek a hossza függ attól, hogy hány alkalmazás van a sorban. Az alkalmazások feldolgozása a beérkezés sorrendjében történik.

Building (Létrehozás)

Az alkalmazás létrehozása elkezdődött. Ez az állapot csak néhány percet vesz igénybe a legtöbb esetben.

Complete (Elkészült)

Az alkalmazás elkészült, és letöltésre kész.

Rejected (Visszautasítva)

Valamilyen oknál fogva az alkalmazás létrehozása nem sikerült. Egy hibaüzenetet is kap róla.

Expired (Lejárt)

Az alkalmazás lejárt, és többé már nem elérhető. Ez akkor történhet meg, ha az alkalamzás elkészült, és sokáig a szerveren hagyták.


Az alkalmazások létrehozása krediteket használ fel a fiókjából. Egy platformhoz egy kredit szükséges, és csak az alkalmazásfájl sikeres letöltése után csökken a kredit a fiókban. Az Exportálás ablakban a bal oldalon válassza ki a Natív mobil alkalmazás exportálása opciót. A képernyő alján látható, hány kredittel rendelkezik (Available credits), és hogy hány kreditre van szükség az alkalmazás elkészítéséhez (Required credits).Az alkalmazás adatainak megadása


Minden platform (Android, iOS, Windows phone) néhány adatot igényel. Az adatokat Az alkalmazás adatai blokkban kell megadni.

Az alkalmazás neve

Ez a név fogja képviselni az alkalmazást az alkalmazás menüben.

Azonosító

Az alkalmazás egyedi azonosítója. Tipikus minta a saját doménnév fordított leírása.

Az alkalmazás verziója

Az alkalmazás verziója. Ez akkor fontos, ha a jövőben az alkalmazás frissítése várható.

Leírás

Az alkalmazás rövid leírása.

Tájolás

Lerögzítheti az alkalmazás tájolását, vagy megengedheti az összes típusát (alapbeállítás).

Kezdőképernyő színe

Egy kezdőképernyő jelenik meg néhány másodpercre, mielőtt az alkalmazás betöltődik. Ezt a színt lehet beállítani itt. Az alapbeállítás a lila.

Alkalmazás ikonja

Az alkalmazás ikonja az alkalmazás menüben jelenik meg. Ajánlott a 512×512 px PNG kép.

Engedélyezett eszközök

Listát készíthet azokról az eszközökről, amelyek hozzáférhetnek az alkalmazáshoz. Az eszközöket azonosíthatja az IMEI, UDID vagy MAC címmel. Ez a lehetőség nem támogatott iOS eszközökön.

Hirdetések megjelenítése

Pénzt kereshet az alkalmazással, ha használja az AdMob (Google) hirdetését. Ehhez egy AdMob Publisher azonosító szükséges. AdMob fiók készítéséhez tekintse meg ezt a linket.

 Optimalizálás

Az optimalizálás a nem használt képeket és fájlokat kitörli, így kisebb lesz a fájl mérete. Ne használja az optimalizálást, ha a képeket egy fájlkezelővel adta a projekthez, és Javascripttel jeleníti meg a kiadványban, mivel így a Kotobee nem tudja felismerni, hogy a projekthez tartozik.


Az alkalmazást használhatjuk felhő eBookként is. Ez további lehetőségeket biztosít, mint a felhasználók hozzáférésének kezelése, a megjegyzések szinkronizálása stb. Részleteket a Felhő eBook felhasználói kézikönyvben talál.Ahhoz, hogy exportáljuk a kívánt platform(ok)ra, engedélyezni kell ezeket az Engedélyez gombra való kattintással a platform dobozában. Minden egyes platformhoz néhány speciális adatot kell megadni.

Android alkalmazás speciális adatai


A következő adatok Android specifikusak

Véletlenszerű kulcstároló létrehozása

Véletlenszerű kulcstároló (keystore) fájl automatikus létrehozása. A mezők a megfelelő aliassal és jelszóval kerülnek kitöltésre.

Kulcstároló fájl hozzáadása

Minden alkalmazásnak rendelkeznie kell digitálisan aláírt tanúsítvánnyal. A Kotobee Author automatikusan tud véletlenszerű kulcstárolót létrehozni, de ha saját kulcstárolót szeretne használni, a következő linken további információkat kaphat róla (angol nyelven): http://www.thomasmortensen.com/index.php/71-android-keystore-jdk

Kulcstároló alias

A kulcstároló által használt alias.

Kulcstároló jelszó

A kulcstároló által használt jelszó, ha létezik.

Titkos kulcs jelszó

A saját maga használt kulcshoz (private key) tartozó jelszó, ha létezik

Android verzió kód (opcionális)

A verzió kód androidos formátuma. Az Android verzió kód egész szám lehet (tizedesszám szigorúan tilos, és hibaüzenettel tér vissza).iOS alkalmazás speciális adatai


A következő adatok iOS specifikusak.

Tanúsítvány (p12) fájl csatolása

Minden alkalmazásnak rendelkeznie kell digitálisan aláírt p12 tanúsítvánnyal. Létrehozásához az iOS alkalmazás exportálása az App Store-ba részt olvassa el.

Létrehozási profil hozzáadása

Egy .mobileprovision fájl (provisioning profile) szükséges az iOS alkalmazás létrehozásához. Ezt az Ön Apple fejlesztői fiókjában hozhatja létre.

Tanúsítvány jelszó

Az Ön tanúsítványához (Certificate) való hozzáférés jelszava. Az érték opcionális, hacsak nem létezik már.

CFBundle verzió

Az iOS fájlcsomag neve CFBundle, amely tartalmazza az alkalmazáshoz tartozó fájlokat. A fájlcsomaghoz tartozó verziónév. Az érték megadása opcionális.Windows Phone alkalmazás speciális adatai


A Windows Phone alkalmazás létrehozásához az egyetlen szükséges adat a Kiadói azonosító (Publisher ID). Ezt akkor kapja meg, amikor egy fejlesztői fiókot hoz létre a Microsoftnál.