PDF importálása
Previous Topic  Next Topic 

A tartalmat akár a Kotobee Authoron kívül is megtervezhetjük, mint például az Adobe InDesignban vagy a Microsoft Wordben, majd importálhatjuk a Kotobee Authorba. A PDF importálása Windowsban is és Macen is támogatott. A Fájl > Importálás > PDF menüpontot választva háromféle eset közül választhatunk: Szerkeszthető tartalom, Pontos & kijelölhető vagy Egyszerű szöveg. A PDF dokumentum minden egyes oldala külön fejezet lesz, fix elrendezéssel. Ez azt jelenti, hogy nem tördeli át a szöveget, és az elemeknek fix helye lesz az oldalon. További információt a fix és az átrendeződő elrendezésről Az átrendeződő és a fix elrendezés közötti különbség fejezetben olvashat.


Szerkeszthető tartalom

Ebben a módban a PDF-et teljes mértékben HTML5 formátumba konvertálja a Kotobee Author, beágyazott betűtípusokkal és képekkel, amelyeket a PDF-ből nyert ki. Ez az esetek többségében a PDF pontos másolatát adja, de nem mindig. Néhány esetben a szavak kissé elmozdulhatnak, vagy karakterek hiányozhatnak a betűk komplexitása miatt. Az átalakító forlyamat bonyolult, és a HTML sok elemet hoz létre, hogy a PDF-et a lehető legjobban megközelítse.

Pontos & kijelölhető

Ebben a módban a PDF oldalakat bitmap-es képekké alakítja a Kotobee Author, ami 100%-os pontosságot garantál a másolatnál. Opcionálisan a szöveget kereshetővé teheti. Ilyenkor egy láthatatlan HTML réteget is létrehoz a szoftver a képek fölött, így az olvasó kijelölhet szövegrészeket és másolhatja is. Ezenkívül keresés is lehetséges a teljes dokumentumban.

Egyszerű szöveg

A PDF-ből csak a szöveget importálja mindenféle formázás nélkül egyetlen fejezetbe. Ez az egyetlen mód, amikor a fejezetben a szöveg átrendeződő lesz, így az olvasók módosíthatják a szöveg méretét, és a szöveg tördelése megváltozik a képernyő méretétől függően.

A különböző beállítási lehetőségek a PDF importálásakok:

Oldalak

Az importálandó oldalakat adhatja meg. Vagy az összeset vagy megadhatunk egy intervallumot.

Optimalizálás

Jobb konvertálást biztosít. Ha a PDF fájlnak rossz a kódolása, karakterek veszhetnek el. Ha nem jó a konverzió, próbálja meg ezt az opciót ki-, illetve bekapcsolni.

Oldaleltolás

A fejezetszámozást lehet eltolni ezzel az értékkel. Ez nem befolyásolja a konvertált PDF oldalak mennyiségét, csak a fejezetek elnevezését. Alapesetben az érték nulla.

A kép típusa

Az oldal átalakításakor használt képformátum. A GIF (ajánlott) hosszabb átalakítási idővel jár, de kisebb méretű lesz a fájl, míg a PNG-hez rövidebb időre van szükség, viszont nagyobb lesz a fájl mérete.

Képminőség

Az oldal átalakításánál a kép minősége. 0 a legrosszabb minőséget adja, míg a 100 a legjobbat.

Kijelölhető szöveg

Ha a Pontos és kijelölhető módot választja, opcionálisan kijelölhetővé teheti a szöveget. Ekkor egy láthatatlan réteg kerül a kép fölé, és így a kijelölt szöveget másolhatja, kiemelheti, megjegyzéseket tehet hozzá az olvasó, illetve kereshet is benne.

Jobbról balra

Azoknál a PDF fájloknál, amelyek jobbról balra elrendezésű tartalommal rendelkeznek (pl. arab vagy héber szöveg), ezzel a beállítással a jobbról balra történő kijelölést engedélyezi, valamint helyes jelentésűek lesznek a mondatok. Ez csak a Pontos és kijelölhető módnál lehetséges.

Fejezetminta

Minden egyes átalakított PDF oldalnak saját fejezete lesz az eBookban. A fejezetmintában megadhatja az automatikus fejezetcím-képzés mintáját. A [no] jel a mintában az oldalszámot (fejezetszámot) jelenti. Ha például a "([no]). oldal"-t adja meg, akkor a fejezetcímek a következők lesznek: (1). oldal, (2). oldal, (3). oldal stb.

Felsőbb szintű fejezet

Itt megadhatja, hogy az átalakított oldalak valamelyik meglévő fejezet alfejezetei legyenek. Alaphelyzetben a legfelső szint van beállítva, így a fő fejezetekkel egy szinten lesznek, szülő fejezet nélkül.


A PDF fájl kiválasztása után kattintson a Létrehozás gombra. Az importálási folyamat időigénye függ a fájl méretétől és komplexitásától.