Integrálás tanulásmenedzsment rendszerbe (LMS)
Previous Topic  Next Topic 

Ha LMS-t (Learning Management System, tanulásmenedzsment rendszert) használ a szervezeténél, az eBookot problémamentesen adhatja hozzá a saját LMS rendszeréhez. A Kotobee Author támogatja a két legutolsó SCORM verziót, és az egyre jobban terjedő Tin Can API-t.


SCORM


A SCORM is egy szabvány az e-learning tartalomhoz. Ámbár a SCORM 1.2 nem a legfrissebb verzió, széles körben alkalmazzák, és a legtöbb LMS támogatja. A SCORM 2004 (vagy SCORM 1.3) a SCORM legújabb verziója. Ez új szabványokon alapul, és megoldja a korábbi verziókban felfedezett kétértelműségeket. Ha az Önök LMS rendszere mindkét rendszert támogatja, tanácsos a SCORM 2004 használata.


A következő lépéseknél a Moodle-t használjuk mintaként. Egy SCORM összetevő hozzáadásához a Moodle-ban a fiókjában adja meg a kurzus oldalt.
Célok


A SCORM támogatja az úgynevezett Célokat is. Csoportosíthatjuk azokat az interakciókat, amelyek alapján pontot adhatunk a képzett csoportra. A Kotobee Author támogatja a célokat, és a Könyvkezelőben adhatjuk az eBookhoz. Amikor multimédiás elemet (pl. videót, hangot, 3D-t) vagy kérdés modult adunk az eBookhoz, opcionálisan ezeket hozzáadhatjuk egy célhoz a listából. Az LMS meg fogja jeleníteni az összes célt és mindegyikhez a jelentést/kiértékelést.Tin Can

A Tin Can API (úgy is ismert mint Experience API vagy xAPI) az e-learning rendszer legújabb fejlesztése. A Tin Can API-ban a kliens alkalmazások (mint amilyenek az interaktív eBook-ok is), tapasztalati adatokat képesek előállítani utasítások formájában, és el tudják tárolni egy adattárban, amit Learning Record Store (LRS)-nak hívnak. Ez adatokat ad át az LMS-nek az aktivitás fajtájáról és a felhasználó által mutatott teljesítményről. A Kotobee felhő és a tárolt könyvtárak támogatják a Tin Can API-t, mivel csak ezek az eszközök képesek nyomon követni a felhasználók aktivitását. Keresse meg bármelyik felhő eBook vagy könyvtár beállítását, és engedélyezze a Tin Can-t. A következő adatokat kell megadni, hogy tárolja a Tin Can állapotait a megfelelő helyeknél.LRS

A Tin Can LRS végpontjai, amelyek a Tin Can állapotokat tárolják.

Felhasználónév

Az LRS hozzáféréséhez szükséges felhasználónév.

Jelszó

Az LRS hozzáféréséhez szükséges jelszó.

TCAPI Verzió

A Tin Can API verziója.Hibaelhárítás

Minden LMS-nek megvan a saját módszere a SCORM összetevők hozzáadására. Pontosan kell követni a hozzájuk tartozó utasításokat. Fontos, hogy az exportált SCORM (zip) fájlt csomagként (component) adjuk hozzá, és ne fájlként. Ezzel az LMS tudni fogja, hogy a zip fájlt ki kell bontania, és meg kell jelenítenie a tanulók részére. Abban az esetben, ha az eBook "Hálózati hiba" (Network Error) jelzést ad a futtatásakor, bizonyosodjon meg, hogy az LMS-ben nincs-e letiltva a következők betöltése: OPF, NCX, JS, HTML, XHTML. Ezek a fájlok szabványosak (legtöbbjük XML-alapú), amelyeket az eBookban használunk, és ártalmatlanok a rendszerre. Ezeket az engedélyezett fájlok listájára kell tenni ahhoz, hogy az eBook működjön. Ez a probléma a Desire2Learn LMS rendszernél került elő.