Hibás fájl javítása
Previous Topic  Next Topic 

Mint minden számítógépes szoftver, valamilyen okból egyszercsak bezáródik, például egy áramszünet vagy hasonló okból, amikor éppen menti a fájlt, így a fájlírás nem lesz teljes és hibás lesz, nem lehet később megnyitni. Ezért is ajánlott biztonsági mentéseket is készíteni időről időre. Ha véletlenül nem készült ilyen mentés, és a fájl meghibásodik, a következő lépéseket lehet tenni.


A KPUB2 fájl tulajdonképpen egy tömörített ZIP fájl. Az első lépésnél célszerű megbizonyosodni, hogy a fájl biztosan hibás-e. Nevezze át a .kpub2 kiterjesztést .zip-re, és nyissa meg egy erre alkalmas programmal (pl. Windows intéző vagy Total Commander). Ha a megnyitáskor hibát jelez, akkor sajnos, máshoz kell folyamodni.Zip visszaállító programok


Bár a fájl hibás, az nem jelenti szükségszerűen, hogy nincsenek benne adatok. Valószínűleg az adatok többsége megvan, és csak néhány rosszul írt bájt okozza a hibajelzést. Ebben az esetben segítséget kérhetünk egy professzionális ZIP visszaállító programtól, amelyik a lehető legtöbb adatot visszanyeri a fájlból. Mindegyik ZIP visszaállító program különböző módon működik, és valószínűleg különböző fájlokat tudnak kinyerni.


A Kotobee fejlesztői különösen meg vannak elégedve a PowerArchiver 2016, amellyel már jónéhány hibás fájlt vissza tudtak állítani. Ez nem ingyenes, de van egy 10 napos próba lehetősége, és magyarul is tud.Válassza a Tools > Repair Zip Archive (Eszközök > tömörített ZIP javítása), majd válassza ki a .zip  kiterjesztésűre átnevezett fájlt. Egy kijavított tömörített fájlt fog létrehozni ugyanabban a mappában, csak a fájl végződése _PAfixed.zip lesz.
Mielőtt visszanevezné a kiterjesztést .kpub2-re, először bontsa ki a fájlt a saját zip kibontó szoftverével, hogy megnézze, muilyen fájlok vannak benne. Néha egy vagy két fájl hiányzik. Ha ezek standard fájlok, egyszerűen belemásolhatja egy másik projektből ezeket (pl. container.xml). Néhány fájl szorosan az adott projektre vonatkozik (pl. package.opf), de ezeket manuálisan létre lehet hozni bármilyen szövegszerkesztővel.


Miután mindent leellenőrzött, válassza ki az összes fájlt a kibontott mappában, tömörítse össze ismét egy ZIP fájlba, majd nevezze át a kiterjesztését .zip-ről .kpub2-ra, és utána nyissa meg a Kotobee Authorban.


Vannak ingyenes javítószoftverek is, pl. 6 Ways to Repair and Extract Invalid ZIP Files for Free.