Az átrendeződő és a fix elrendezés közötti különbség
Previous Topic  Next Topic 

Az eBookok világában nagyon fontos megérteni a két elrendezési mód, az átrendeződő és a fix elrendezés közötti különbséget. Mindegyik módnak megvan a maga használati területe és előnye, amelyek attól függenek, hogy milyen eBookra van szükségünk, és kik a megcélzott olvasók.


Az átrendeződő módnál nagy különbséget kell tennünk tartalom és külalak között. A tartalom elrendezése a képernyő méretétől függően alakul. A tartalom áttördeli magát, és a szöveg kitölti a képernyő szélességét. Az átrendeződő mód előnye, hogy a felhasználók a számukra megfelelőre tudják beállítani a betűméretet, ami alapján az elrendezés átalakul az új méretnek megfelelően. Ez jó olvasási élményt nyújt, különösen kisebb képernyők esetén. Átrendeződő módnál sosem látunk vízszintes görgetősávot.


Bár az átrendeződőképesség remekül hangzik, nem mindegyik eBook típushoz jó. Vannak olyan eBook tartalmak, amelyeknél túlságosan összefüggenek az elrendezéssel, nem lehet őket szétválasztani. Tipikus példa erre a magazin, a képregény vagy a gyerekkönyv. Ezért a másik elrendezési mód a fix elrendezés. Ennél az elrendezési módnál minden elemnek rögzített helye van az oldalon, függetlenül a tartalmától. A tartalom nem alkalmazkodik a képernyő méreteihez. Az oldalnak megadott szélessége és magassága van, a betűméretet nem lehet megváltoztatni, de az egész oldalt lehet nagyítani, illetve kicsinyíteni, mint egy képet. Ha az oldal meghaladja a látható területet, gördítősávok jelennek meg. A fix elrendezés tipikus formája a PDF.


Fejezet létrehozásakor a Kotobee Author mindig megkérdezi, milyen típusú legyen az elrendezés:Ha nem akarja, hogy minden egyes alkalommal megjelenjen ez az ablak, jelölje be a Ne jelenjen meg többet ez az  ablak-ot. Ha később mégis másik módot szeretne választani, az Új fejezet gomb mellett lévő három pontra kell kattintani.