A felhő eBookok működése
Previous Topic  Next Topic 

A felhő eBook lehetőségével jelentősen növelheti az eBook projekt értékét, és teljes felügyeletet biztosit hozzá. Mielőtt használná a felhő eBookot, érdemes megismerkednie a működésével, mivel igy tudja majd legjobban a saját eBook projektjéhez illeszteni. Nézzünk először három különböző forgatókönyvet, ismerjük fel a problémát, és próbáljunk meg felhő eBook megoldást találni.

  1. Egy eBookot készitett, majd számitógépes alkalmazásként exportálta, végül elküldte az eBookot az olvasóinak mindenfelé. Egy idő után úgy véli, hogy az eBook tartalmát érdemes lenne értékesiteni. Nos, az eBook alkalmazás már kikerült a rengetegbe, és már túl késő visszavenni. Az emberek megosztják, és mindenki ingyenesen hozzájuthat.
  2. Ön egy egyetemi tanár, és készitett egy eBookot a hallgatóinak. Webes alkalmazásként exportálta, és feltöltötte az iskola honlapjára. A hallgatók érdekében még Android mobil alkalmazásként is exportálta. Ezáltal a hallgatók otthon a mobil eszközeiken olvashatják és tanulhatják, az iskolában pedig a webes alkalmazást használják a honlapon. Később rájönnek, hogy két különböző verzióval rendelkeznek, és a jegyzetelésük, kiemeléseik nem egyeznek a két változatban.
  3. Ön egy bizonyos területen tréner, és egy ehhez kapcsolódó eBookot készitett, majd exportálta valamilyen formátumba. Az előfizetett olvasóknak hozzáférést biztosít. Miután az olvasó leiratkozott a szolgáltatásról, meg akarja akadályozni, hogy hozzáférjen az eBookhoz. Korábban hozzáfért, de ezt meg akarja szüntetni.

A felhő eBook megoldás mindhárom forgatókönyvre, de még számos másikra is. A felhő eBookok az eBookok speciális tipusa, amelyek folyamatosan kapcsolatban vannak a Kotobee szervereivel. Ezzel a módszerrel ugyan exportálta és szétküldte az eBookot, de még igy is megmarad az Ön teljes felügyelete fölötte. Bármikor megváltoztathatja az eBook hozzáférhetőségét nyilvánosról nem nyilvánosra, igy csak megadott felhasználóknak biztositva a hozzáférést, amit bármikor módosithat is. Nemcsak a felhasználók listáját tárolja a szerver, hanem a felhasználók megjegyzéseit, feljegyzéseit, kiemeléseit is. Ez azt jelenti, hogy bármilyen platformon vagy eszközön keresztül érik el az eBookot, a saját bejegyzéseiket ugyanúgy kapják vissza, ahogyan az utolsó alkalomkor hagyták.


A másik nagy előnye a felhő eBooknak a biztonság. Ezt többféleképpen tehetjük meg. Kódolhatjuk a tartalmát egy szerver kulccsal, ezáltal lehetetlen a megfelelő felhasználói fiókba történő belépés nélkül a tartalom hozzáféréséhez. A szerzői jogokkal való visszaélés megakadályozására használhatunk eszközvédelmet (DRM), ami azt jelenti, hogy egy adott felhő eBookot csak egy meghatározott számú eszközön lehet megnyitni, nem többön. Ez garantálja, hogy az olvasásra jogosult felhasználó nem adja tovább a belépési adatait másnak, hiszen nem csak a fióktól függ az olvashatóság, hanem magától az eszköztől is, amin olvassák.

A felhő eBook tulajdonképpen egy hely a felhőben (szerveren), ahol a könyvvel kapcsolatos adatokat tárolja. Amikor egy eBookot exportálunk (pl. egy Android alkalmazást), lehetősége van ezt a könyvet egy új felhő eBooknak beállitani. Ez egy adott helyet fog lefoglalni a felhőben, ahova a felhasználók és a hozzájuk tartozó adatok kerülnek tárolásra. Ha ugyanazt az eBookot egy másik platformra (pl. számitógépes alkalmazást) exportálja, megadhatja, hogy szinkronizálja ezt az eBookot a korábban már elkészült felhő eBookkal. Ezzel a módszerrel mindkét eBook ugyanazt a felhasználólistát és a hozzájuk tartozó adatokat fogja használni. Mindkét platformot használók mindkét platformon ugyanazokat a megjegyzéseiket, jegyzeteiket, kiemeléseiket fogják látni. Bármennyi eBookot szinkronizálhat egyetlen felhő eBookhoz.

A felhő eBookot a Kotobee Authorban lehet létrehozni és kezelni. Részleteket a Felhő ebookok létrehozása fejezetben olvashat.