Felhasználók kezelése
Previous Topic  Next Topic 

Az egyik legfontosabb terület a könyvtár kezelésénél a felhasználók kezelése. Bármikor hozzáadhat, eltávolíthat, aktiválhat és inaktiválhat felhasználókat. A felhasználók kezelése csak akkor aktivizálódik, amikor a könyvtárat Nem nyilvános-ra (privátra) állítja. A nyilvános könyvtáraknak az a lényege, hogy bárki hozzáférhessen a bennük található könyvekhez.


A kategóriák/műfajok segítenek elrendezni a könyvtárban található könyveket, és a felhasználók/olvasók könnyebben navigálhatnak a könyvtárban. A Kezelés ablak (Tárolt) könyvtárak menüpont alatt válassza ki a könyvtárat a legördülő menüből. A könyvtár kezelésével kapcsolatos feladatokat itt fogja elvégezni. 


Válassza ki a Felhasználók almenüt. A rendszerben található összes felhasználó listáját láthatja itt.

Könyvtárengedélyek


A könyvtárengedély beállítástól függően a felhasználók láthatják vagy nem láthatják a számukra nem engedélyezett könyveket. (Természetesen nem olvashatnak bele, csak szerepel a listájukban.) Érdemes előbb áttekinteni A könyvtár beállításai részt, mielőtt ezt folytatná...


Engedélytípusok


A könyvtáraknál háromféle engedélytípus közül választhat, amit a felhasználó részére adhat. Az első a globális hozzáférés a könyvtárhoz. Ez engedélyezi a felhasználó részére, hogy hozzáférjen a könyvtár összes jelenlegi és később feltöltött könyvéhez. A következő típus a kategóriaengedélyek. Ebben az esetben a felhasználó hozzáférhet a számára engedélyezett kategória/műfaj összes könyvéhez. Ezt arra is használhatja, hogy "ingyenes", "normál" és "prémium" kategóriákat hoz létre, majd a felhasználó előfizetésének megfelelően kap hozzáférést az adott kategóriához. A kategórianeveket akár el is rejthetjük a Beállítások almenüben. Az utolsó típus a könyvengedélyek, amely esetében bizonyos könyvhöz kap hozzáférést a felhasználó.Felhasználók hozzáadása


Amikor egy felhasználót adunk a rendszerhez, különösen fontos, hogy vigyázzunk, milyen engedélyt kap. Két módon szabályozhatjuk az engedélytípust. 

Az első mód, hogy egy adott entitás (könyv vagy kategória) hatókörén belül adunk hozzá felhasználókat. Kissé részletesebben: globális hozzáféréshez a Felhasználók almenüben adjunk hozzá felhasználókat. Kategória hozzáféréshez a Kategória almenüben a kívánt kategóriánál található Felhasználók gomb segítségével adjunk hozzá felhasználókat, míg adott könyvhöz való hozzáférést Könyvek almenüben, az adott könyvnél található Felhasználók gomb segítségével tegyük meg. Mindhárom esetben a Felhasználók almenü jelenik meg, de a megadott hatáskörrel.  Fent, az almenü címénél láthatjuk, hogy Regisztrált felhasználók jelenik meg vagy a kategória neve vagy a könyv neve. 

A másik mód, hogy egy felhasználó hozzáadása után az adott felhasználónál található Engedélyek gombra kattintva adjuk meg a hatókört (lásd lejjebb).

Az adott engedélytípushoz úgy adhatunk új felhasználót, hogy megadjuk az e-mail címét, és a + Felhasználó hozzáadása gombra kattintunk. (A globális hozzáférés esetén a gomb + Globális felhasználó hozzáadása lesz.) A felhasználó megjelenik ugyan a listában, de nem fér hozzá az entitáshoz (könyvtárhoz vagy könyvhöz), amíg nem aktiváljuk. A felhasználó e-mail címe mellett további opciók közül választhatunk:

Aktiválás/Inaktiválás

A felhasználót azonnal aktiválja/inaktiválja. Egy e-mailt fog kapni egy jelszóval, illetve annak megváltoztatásának lehetőségével.

Send activation email

Egy aktiváló e-mailt küld a felhasználónak, ami felkéri, hogy aktiválja magát. Ez leellenőrzi az e-mail hitelességét és tulajdonosát.

Jelszóváltás

Felhasználó jelszavának megváltoztatása

Eszközök

Megjeleníti az eszközök listáját, amelyeknek hozzáférésük van az eBookhoz (lásd később)

Engedélyek

A felhasználó engedélyének megadása könyvekhez, kategóriákhoz vagy a teljes könyvtárhoz.

Törlés

A felhasználó törlése. Ez a gomb csak a Minden felhasználó lista esetén jelenik meg.

Hozzáférés megszüntetése

Eltávolítja a jelenlegi hozzáférési hatókört. Ez a gomb csak a Globális felhasználók vagy a Hozzáféréssel rendelkező felhasználók listában jelenik megFelhasználói engedélyek szerkesztése


Kattintson a felhasználó Engedélyek gombjára, így megtekintheti a jelenlegi engedélyeit, illetve hozzáadhat vagy eltávolíthat engedélyeket. A különböző engedélytípusoknak más-más színük van. Egy engedélyt a mögötte található piros - gomb megnyomásával törölhet. A teljes könyvtárhoz való hozzáféréshez kattintson a Globális hozzáférés hozzáadása a könyvtárhoz gombra. Egy bizonyos könyvhöz vagy kategóriához való hozzáférés megadásához írja be az adott mezőbe a könyv címének illetve a kategória nevének első néhány betűjét, majd válassza ki a megjelenő listából a megfelelőt.
Aktiválás alapbeállítása az új felhasználóknál


A Műveletek gombra kattintva az Engedélyezés új felhasználóknak opció bekapcsolásával az újonnan regisztrált felhasználók azonnal hozzáférést kapnak az adott engedélytípushoz (globális, adott kategória, adott könyv). A felhasználótól vagy a kijelölt kategóriától függően a felhasználók meg tudják nyitni az adott könyveket.
Eszközvédelem (DRM)


Nem nyilvános könyvtárak esetén korlátozhatja a Kotobee Eszköz DRM segítségével, hogy hány eszközzel férjenek hozzá a felhasználók a könyvtárhoz, amit a könyvtár Beállítások almenüjében állíthat be. Amikor rákattint az egyik felhasználó Eszközök gombjára, láthatja, hogy milyen eszközökkel csatlakozott a könyvtárhoz. Ha a felhasználó jelzi, hogy lecserélte az eszközét, egyszerűen rá kell kattintania Az eszközök törlése a listából gombra, így alaphelyzetbe állítja számára a listát.