A Fájkezelő használata
Previous Topic  Next Topic 

Fájlkezelővel beletekinthetünk a könyvprojektünkbe fájlszinten. Hozzáadhat, szerkeszthet, törölhet fájlokat. Mivel a KPUB2 projektfájlok az EPUB formátumon alapulnak, a struktúrája a web technológián alapszik (HTML, JS és CSS). Az EPUB formátum megértéséhez ajánljuk a következő angol nyelvű cikket: Alice in EPUB-Land: Understanding the EPUB format.

A Fájlkezelő megnyitása


A Fájlkezelőt kétféleképpen érhetjük el. Az egyik a könyvborító mellett található Fájlkezelő gomb.A másik módja a Fájlkezelő megnyitásának a fejezeteknél található Megjelenítés fájlkezelőben gomb, a jobb alsó sarokban.
Navigálás a fájlkezelőben


A Fájlkezelő egy ablakot nyit meg, amelyik két oszlopból áll. A bal oszlop a felsőbb szinteket mutatja a jelenlegi mappával, a jobb oszlop az aktuális mappa tartalmát jeleníti meg. Különböző ikonok jelzik a különböző típusú fájlokat és mappákat. Bármelyik mappát  kinyithatja, ha kétszer rákattint. Egy szinttel feljebb léni a bal oszlopban lehet, itt elegendő egy kattintás.A jobb felső sarokban lévő Kilépés a fájlkezelőből gombbal visszatérhetünk a szerkesztőbe.


Fájlok és mappák importálása


A Fájlkezelőbe könnyen importálhatunk fájlokat a húzd és dobd módszerrel. Jelölje ki a másolni kívánt fájlokat, mappákat a számítógépén, majd húzza a Fájlkezelő ablakába. Egy figyelmeztető ablak jelenik meg, hogy tényleg be akarja-e másolni a fájlokat az adott mappába. Kattintson az OK-ra. 


A klasszikus módon is megteheti a másolást a + Fájlok importálása és a + Mappa importálása gombokkal.Új fájlok és mappák létrehozása


Szöveges fájlokat létrehozhat a Fájlmenedzserben is az Új fájl gombra való kattintással.Nevezze el a fájlt, és adja meg a kiterjesztését is. A szerkesztéséhez kattintson rá kétszer. Új mappa létrehozása hasonló módon történhet az Új mappa gomb segítségével.


Fájlok szerkesztése


Szöveges fájlokat a Fájkezelőből is lehet szerkeszteni. A támogatott fájlkiterjesztések: JS, CSS, XML, HTML, XHTML, TXT, HTM és OPF. Kattintson kétszer a fájlra, és az megnyílik egy speciális szövegszerkesztőben. A szövegszerkesztő jobb oldalán találhatók a gyorsbillentyű parancsok.A módosítások elvégzése után kattintson az Alkalmaz és kilép gombra.