Kiadvány tulajdonságai > Hozzáférés
Previous Topic  Next Topic 

Ebben a részben meghatározhatjuk, hogy olvasóink mely billentyűket használhassák navigációhoz a kiadványunkban. Ezt azoknak az olvasóknak állíthatjuk be, akik nem rendelkeznek egérrel, vagy kényelmesebbnek vélik a billentyűzet használatát az egérrel szemben.


Az ESC engedélyezése a kiadványból való kilépéshez: Az ESC billentyűvel az olvasó kiléphet a kiadványból. Ha ezt a funkciót letiltjuk, akkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítanunk olvasóink számára a kiadvány bezárásához, például egy Kilépés gombbal.


A kurzormozgató billentyűk engedélyezése az oldalak közötti navigáláshoz: Ha ezt az opciót engedélyezzük, akkor olvasóink a kurzormozgató billentyűkkel (Page Up, Page Down, Home, End) tudnak mozogni a kiadványunkban. Olyan esetben célszerű letiltani, amikor szabályozni szeretnénk, hogy olvasóink mely oldalakat milyen sorrendben olvassanak. Ilyenkor saját készítésű navigációs gombokat kell elhelyezni az oldalainkon. A billentyűzettel ellentétben a gombok műveleteket is végre tudnak hajtani, például egy tesztnél csak akkor engedélyezünk lapozást, ha az olvasó már válaszolt a kérdésre.


A fókuszban lévő elem kijelölő kerettel történő megjelenítése: Azoknál a kiadványoknál, amelyek rendelkeznek szövegbeviteli mezővel, kijelölőnégyzettel és más beviteli eszközzel, lehetőségünk van arra, hogy az olvasónk a Tab billentyű segítségével is elérje ezeket. Az aktív elem körül egy kijelölőnégyzet van, amelyik mutatja az éppen aktuális beviteli lehetőséget. Az elemek sorrendjének megadását lásd az Elrendezés > Tab sorrend menüpontnál.


A Ctrl+Alt+Del és az Alt+Tab billentyűkombinációk letiltása: Ezzel az opcióval megakadályozhatjuk, hogy olvasóink egy másik alkalmazáshoz térjenek át az Alt+Tab billentyűkkel, vagy a Ctrl+Alt+Del billentyűkkel leállítsák a programot. Ezt az opciót csak különleges programok esetében célszerű alkalmazni, mint például egy érintőképernyős áruházi bemutató (kioszk), ahol nem akarjuk, hogy a vásárlók más programokat futtathassanak, vagy a számítógépet esetleg tönkretegyék. A lehető legkörültekintőbben használjuk ezt a lehetőséget!


Képernyőnyomtatás (Print Screen) billentyű letiltása: Ennek az opciónak az engedélyezésével megakadályozhatjuk, hogy az olvasó lemásolhassa a kiadvány képernyőjét a vágólapra. Más lehetőség is van arra, hogy lemásoljunk egy képernyőoldalt, tehát ezzel nem tudjuk megakadályozni, hogy másolatot készítsenek a kiadványunk oldalairól. A Print Screen használata a legáltalánosabb megoldás, így esetleg ez segíthet.


Megjegyzés: Windows 95, 98 és ME alatt nem lehet egyszerre letiltani a Ctrl+Alt+Del és a Print Screen billentyűk használatát. Ha mindkét opciót kiválasztjuk, és a kiadványunkat ezeken a rendszereken futtatják, csak a képernyőmásolás lesz letiltva. Ez a probléma nem merül fel a Windows NT, 2000 és XP alatt.


Az egyidejű többszörös futtatás lehetőségének megakadályozása: Ezzel az opcióval megakadályozhatjuk, hogy egy időben több példányban futtassák kiadványunkat. Ezt a legtöbb alkalmazásnál célszerű beállítani. Egy kiadványt egyszerre több példányban futtatni a számítógép erőforrás leterheltségét jelentősen megnövelheti, és az olvasót is megzavarhatja.


Ha nem jelöljük be a Hibaüzenet megjelenítése opciót, és jól ismerjük a NeoBookot, akkor a hibaüzenetre programozással tudunk válaszolni a megjelenítése helyett. A hibaüzenet a [LastError] globális változóba kerül. Ezt a változót használhatjuk fel a hiba lekezelésére.

You can use this variable in your Action scripts to determine when an error occurs and respond appropriately. For example:


FileWrite "e:\dokumentumok\alkatresz.dat" " Append" "[szam], [leiras], [ar]"

If "[LastError]" "<>" ""

        AlertBox "Hiba" "Nem lehet az alkatrész fájlba írni! ||[LastError]"

EndIf


A hibamegjelenítést ki/be kapcsolhatjuk programozással is a ShowErrors művelet segítségével.


Ha kikapcsoljuk A Windows Nyomtatási beállítások megjelenítése a nyomtatási műveleteknél opciót, akkor a nyomtatási utasítás (PrintPage, PrintTextFile stb.) hatására a nyomtatás azonnal elkezdődik az aktuális nyomtatási paraméterekkel. A Nyomtatóbeállítás ablakot ebben az esetben is meg tudjuk jeleníteni a PrintSetup művelet segítségével:


PrintSetup "[Eredmeny]"

If "[Erendmeny]" "=" "True"

        PrintPage "Tartalom"

        PrintPage "Súgó"

EndIf


Az Időfüggő változókat tartalmazó objektumok automatikus frissítése opciót engedélyezve a NeoBook a megadott időközönként frissíti a képernyőt. Ez az opció akkor lehet hasznos, ha a képernyő olyan objektumokat tartalmaz, amelyik a pontos időt vagy a dátumot mutatja. Amennyiben letiltjuk ezt az opciót, frissítés csak akkor történik, amikor megjelenik az adott oldal, illetve amikor elhagyjuk azt.


A Kép gyorsítótár mérete opciónál beállíthatjuk, hogy a kiadványunk optimálisan működjön, ha az nagy számú képet tartalmaz. Azoknál a kiadványoknál, amelyek sok kis képet tartalmaznak, a megjelenítés tökéletesítését a gyorsítótár növelésével érhetjük el. Amennyiben nagyon nagy méretű képeket tartalmaz a kiadvány, a gyorsítótár csökkentésével javíthatjuk a megjelenítést. A nem megfelelően beállított gyorsítótár méret ellenkező hatást válthat ki, és – különösen régebbi számítógépek esetében – lerontja a megjelenítést. Ezért ajánlatos a beállított 30-as értéket megtartani, ha nincsenek megjelenítési problémáink.