Műveletek objektumoknál és oldalaknál
Previous Topic  Next Topic 

Szerencsére nem szükséges olyan magas szintű programozási nyelv ismerete, mint a Java vagy a C++ ahhoz, hogy a NeoBook műveleteit használni tudjuk. Bár a NeoBook szintaxis hasonlít egy hagyományos programnyelvhez, de annál sokkal kevésbé komplex, és sokkal könnyebb elsajátítani. A legtöbb műveletet egyszerűen kiválaszthatjuk egy listából, és a megjelenő párbeszédablakban megadhatjuk a szükséges paramétereket.


Egy művelet elkészítéséhez meg kell jelenítenünk az elemhez tartozó Tulajdonságok ablakot. Például ha az adott oldalhoz szeretnénk műveleteket hozzáadni, válasszuk ki a NeoBook Oldal menüjéből az Oldal tulajdonságai parancsot. Ha egy  objektumhoz akarunk műveleteket rendelni, jelöljük ki a kívánt objektumot, majd a Szerkesztés menüből válasszuk ki az Objektum tulajdonságai parancsot. (Megjeleníthetjük ezt az ablakot úgy is, ha az egér mutatóját az objektum fölött tartjuk, és kattintunk egyet a jobb egérgombbal.) Miután megjelent a Tulajdonságok ablak, válasszuk ki a bal oldali listából a Műveletek ikont.A Műveleti képernyő közepén található a szerkesztő ablak, fölötte az eszközsor, alul pedig az eseményekhez tartozó fülek. Amennyiben a kiválasztott elemhez többféle műveleti esemény tartozik, azok neve megjelenik ezeken a füleken. Minden egyes eseményhez különböző műveleteket rendelhetünk hozzá.

A műveleteket begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, de egy listából is kiválaszthatjuk ezeket a Művelet beillesztése gomb segítségével. A lista tartalmazza a NeoBook műveleti parancsokat, valamint a bedolgozók parancsait.A műveletek kategóriák szerint vannak csoportosítva, a kategóriákhoz tartozó ikonok a képernyő jobb oldalán helyezkednek el. Egy ikonra kattintva a bal oldalon megjelennek a hozzá tartozó műveletek. Egy rövid leírás jelenik meg a képernyő alján az adott műveletről, amikor a kurzort a művelet fölött tartjuk. A műveletet egy kattintással tudjuk kiválasztani.Amennyiben további paraméterek megadására van szükség, megjelenik egy párbeszédablak a szükséges információk megkérdezéséhez. Például a GotoPage (Ugrás egy oldalra) műveletnek szüksége van annak az oldalnak a nevére, amelyre az ugrás történik. Miután kitöltöttük a megfelelő adatokat, a NeoBook automatikusan elkészíti a megfelelő parancs formátumot, és beilleszti a szerkesztőbe.


A GotoPage művelethez tartozó párbeszédablakban kiválaszthatjuk a kívánt oldalt egy listából.


További parancsokat a fenti lépések ismétlésével tehetünk meg. Az új parancs a villogó kurzor helyére fog kerülni. Ha több műveletet illesztünk be, azok a szerkesztőben található sorrendben kerülnek végrehajtásra. Az egyes műveleteket a billentyűzet használatával is átszerkeszthetjük, de ha kétszer rákattintunk a művelet sorára, a hozzá tartozó párbeszédablakot hívhatjuk segítségül.


A műveleteknek speciális formája van, hogy a NeoBook feldolgozhassa azt. A Művelet beillesztése gomb segítségével beillesztett műveleteknél a NeoBook automatikusan ezt a formátumot állítja elő, de amennyiben kézzel gépeljük be, ügyelnünk kell a szintaxisra. Ezek közül a legfontosabbak:

A művelet nevének kell elöl lennie, majd ezt követik a paraméterek (ha vannak). Minden egyes paramétert idézőjelek (") közé kell tenni, és szóközzel kell elválasztani egymástól. A műveletet a hozzá tartozó paraméterekkel együtt egy sorba kell írni. Azoknál a műveleteknél, amelyek több sort tudnak megjeleníteni (pl. AlertBox és MessageBox), a sortörést egy speciális, ún. pipa karakterrel (|=Alt+124) kell jelölni, nem pedig az Enter gombbal.


Például az AlertBox (Figyelmeztető ablak) művelet egy windowsos párbeszédablakot jelenít meg a megadott szöveggel. Ez a művelet két paramétert igényel: az első a párbeszédablak címsorának felirata, a második pedig maga az üzenet. A megfelelő szintaxis a következő:


AlertBox "Üdvözlet" "Üdvözöljük az|elektronikus kiadvány|világában!"


A művelet a következőképpen fogja végrehajtani a parancsot:A ponttal (.) kezdődő sorokat a NeoBook figyelmen kívül hagyja. Ezeket megyjegyzéseknek tekinti. Például:


.ez egy megjegyzés

AlertBox "Üdvözlet" "Helló világ!"


Ezt felhasználhatjuk megjegyzések készítéséhez, vagy műveletek ideiglenes letiltásához hibakeresés céljából.