A cikk eszköz
Previous Topic  Next Topic 

Ezzel az eszközzel előre formázott (hosszabb) szövegeket, cikkeket helyezhetünk el a kiadványunkban. Az eszközzel egyszerű (ASCII/ANSI) szöveget vagy RTF formátumú fájlokat importálhatunk, vagy más szövegszerkesztővel készített fájlokat konvertálhatunk, de a NeoBookkal magával is készíthetünk ilyeneket a beépített szövegszerkesztővel. Rövidebb szövegekhez használjuk inkább az Egyszerű felirat  eszközt. Több oldalon megjelenítendő szöveghez a Kapcsolt cikk eszközt használjuk.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy cikket a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Három lehetőség közül választhatunk: Egy meglévő TXT vagy RTF fájlt megnyitása, Új dokumentum a NeoBook szerkesztőjével vagy Egy másik szövegszerkesztővel készített szöveges fájl importálása. Ha az új dokumentum készítését választjuk, megjelenik a NeoBook beépített szövegszerkesztője egy üres oldallal. Ha egy meglévő dokumentum megnyitását vagy importálását választjuk, megjelenik egy windowsos fájkiválasztó, ahol kikereshetjük a számítógépünkön a szöveges fájlt. Ha a Fájltípusoknál nem találjuk a más szövegszerkesztővel készített dokumentum típusát, akkor a NeoBook nem rendelkezik a megfelelő konvertáló eszközzel, így azt nem lehet importálni. Ebben az esetben célszerű az adott programmal más (lehetőleg TXT vagy RTF) formátumban elmenteni az adott fájlt. A konvertálás után a fájl megjelenik a szerkesztőben ellenőrzés céljából, majd elmenthetjük (a NeoBook által preferált) Rich Text formátumban.


A kiválasztás, illetve az elkészítés után az oldalon megjelenik a cikk objektum. Ha az egér jobb gombjával rákattintunk az elkészült cikk objektumra, megjelenik A cikk tulajdonságai ablak. Itt átállíthatjuk az objektum alapbeállításait.


A cikk tulajdonságai ablak két – az Általános és a Műveletek – részből áll, amelyeket a bal oldalon lévő ikonok segítségével érhetünk el.Általános

A Szövegfájl mező a szöveges fájl elérési útvonalát tartalmazza. Még ha importáltuk is a fájlt, akkor is egy külső fájl marad. Amennyiben egy másik szövegszerkesztővel módosítást hajtunk rajta végre, az megjelenik a kiadványban. Amikor lefordítjuk önnállóan futtatható kiadvánnyá, akkor integrálódik a kiadványba a fájl. A jobb oldalon található Mappa ikon segítségével választhatunk egy másik fájlt, a Szerkesztés ikonnal pedig megjeleníthetjük a NeoBook (vagy a Beállítások menüben választott másik) szövegszerkesztőben. A További fájlbeállítások gombra kattintva további lehetőségek állnak a gyakorlott NeoBook felhasználók rendelkezésére, illetve a Változó beillesztése  gomb segítségével a fájlnevet egy változóval helyettesíthetjük.


A Megjelenési tulajdonságok résznél a Sortörés engedélyezésével a szöveg az objektum szélei között fog elhelyezkedni, és a cikk objektum automatikusan átrendezi a szöveget, hogy kitöltse a helyet.


Ha túl nagy a dokumentum, a Gördítősáv engedélyezésével az olvasó a keretben nem látható részt is el tudja érni.


A szöveg másolásának engedélyezése a vágólapra opcióval engedélyezzük azt, hogy az olvasónk a szöveget kijelölhesse, és azt a vágólapra helyezhesse. Az egér jobb gombjával a szövegre kattintva az olvasónak megjelenik egy felbukkanó ablak, aminek segítségével a teljes szöveget ki tudja jelölni, illetve a vágólapra tudja helyezni a kijelölt szöveget. A vágólapra helyezést a Ctrl+C billentyűkkel is megteheti.Ne engedélyezzük ezt az opciót, ha nem akarjuk, hogy az olvasó könnyedén kimásolhasson részeket a dokumentumból.


Betűbeállítások felülírása a stíluspalettán beállítottakkal opcióval a szerkesztett szöveg megjelenését „egységesíthetjük”, a teljes szöveg a stíluspalettán beállított betűtípust használja. Az engedélyezés után új betűtípust választhatunk a stíluspalettán.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt. Ezenkívül a szövegben elhelyezhetünk hiperkapcsolókat is a NeoBook szövegszerkesztőjével.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is.


Megadhatunk különböző parancsokat az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A szövegben elhelyezhetünk hiperkapcsolókat is a NeoBook szövegszerkesztőjében. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.