A kijelölőnégyzet eszköz
Previous Topic  Next Topic 

A kijelölőnégyzettel az olvasó két állapotot (Igen–Nem, Igaz–Hamis) tud beállítani. A kijelölőnégyzet egy kis négyzetet és egy szöveges részt tartalmaz. Kijelölt állapotban egy ellenőrző pipa jelenik meg a kis négyzetben. A kijelölőnégyzetet használhatjuk például űrlapoknál, vagy konfigurációs ablakoknál választási lehetőség ki-be kapcsolásához.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy kijelölőnégyzetet a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik A kijelölőnégyzet tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk a kijelölőnégyzet külalakját és működését. A kijelölőnégyzet tulajdonságai ablak két részből – Általános és Műveletek – áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

A Felirat mezőbe írt szöveg a kijelölőnégyzet mellett fog megjelenni. Ez tájékoztatja az olvasót, hogy a kijelölőnégyzet milyen célt szolgál.Ha bejelöljük az XP témák használata lehetőséget, akkor a kijelölőnégyzet a Windows XP stílust fogja használni. Ez csak akkor működik, amikor a kiadványt Windows XP alatt futtatják. Korábbi Windows verzió alatt általános megjelenésű lesz.


Az Automatikus méret engedélyezésével a NeoBook az objektum méreteit automatikusan a felirat méretéhez igazítja.


Az Igazítás gombokkal meghatározhatjuk a négyzet elhelyezkedését a szöveghez viszonyítva: balra, fölé vagy jobbra:Ahhoz, hogy a kijelölőnégyzet állapotát megőrizzük a program futtatása alatt, szükség van az objektumhoz rendelt változónévre. A NeoBook automatikusan hozzárendel egy változónevet az objektumhoz, de ezt meg is változtathatjuk a Változó  mezőben. Futtatás alatt a változó a Checked (Kijelölt) szót tartalmazza, ha a négyzetet bejelölik, különben a változó határozatlan, azaz üres lesz. Néhány egyszerű műveleti paranccsal leellenőrizhetjük, hogy a négyzetet kijelölték-e vagy sem. Például a CheckBox1 változó tartalmának ellenőrzése:


If "[CheckBox1]" "=" "Checked"

       ezt kell csinálni

Else

       valami mást kell csinálni

EndIf


A változókról és műveletekről itt tudhatunk meg többet.


Megadhatjuk, hogy a kijelölőnégyzet Alaphelyzete Kijelölt vagy Üres legyen. A futtatáskor ezt az állapotot veszi fel a kiadvány.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó az egérrel rákattint, a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is.


Megadhatunk különböző parancsokat az objektumra kattintás esetére a Kattintás ablakban, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépéseablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.