Változók létrehozása és definiálása
Previous Topic  Next Topic 

Egy változót létrehozni a NeoBookban viszonylag egyszerű, mivel – egyes programnyelvekkel ellentétben – nem szükéséges előre lefoglalnunk hozzá helyet a számítógép memóriájában, mielőtt azt használnánk. A NeoBookban amikor utalunk egy változóra, automatikusan létrehozza azt. Viszont néhány esetben szükségünk lehet előre definiálnunk a változót. Ilyen eset lehet, ha kezdeti értéket akarunk megadni a változónak, amikor a kiadvány elindul. Ebben az esetben a SetVar műveletet kell használnunk:


SetVar "[nev]" "Ismeretlen"

SetVar "[Elfoglalt]" "Nem"

SetVar "[osszeg]" "1000""


Bár a NeoBook a kiadvány bezárásakor a memóriában tárolt összes változót törli, ha nagyon sok változót használunk, a kiadvány sok memóriát foglal le, így a rendszer lelassulhat. Ennek elkerülése érdekében a már nem használt változókat magunk is törölhetjük a memóriából:


SetVar "[nev]" ""

SetVar "[elfoglalt]" ""

SetVar "[osszeg]" ""


Változók definiálása

A SetVar műveleti parancs mellett a NeoBook egy másik megoldást is kínál a DefineVar művelettel, amelyet változók létrehozására használhatunk, de ennél lekorlátozhatjuk a tartalmát egy adott típusra. Általános, nem definiált változók, amelyeket a SetVar-ral hozunk létre, nem foglalkozik a benne lévő információ típusával. Ez tökéletesen alkalmas az olyan változókhoz, amelyek egyszer text, máskor szám típusúak.

Néhány esetben azonban célszerű korlátozni a változók típusát számra vagy szövegre. Például egy űrlapban az „Életkor” mezőben számot várunk. A DefineVar művelettel a kiadványunk elején definiálhatjuk, hogy az [Eletkor] változó Integer legyen:


DefineVar "[Eletkor]" "Integer" "" "Global" ""


Amennyiben az [Eletkor] változót hozzárendeljük egy Szövegbeviteli mező objektumhoz, akkor amennyiben nem egész számot írnak bele, akkor hibaüzenetet küld a NeoBook.


A DefineVar művelettel a következő típusú változókat definiálhatjuk:


Undefined

A változó tartalma nincs korlátozva (nem definiált). Ez ugyanaz az általános változó lesz, mint amit a SetVar művelettel készítenénk.

String

A változó tartalma lehet bármilyen szám vagy betű (string).

Integer

A változó csak egész szám lehet.

Currency

A vátozó szám lehet, amit a Windows Vezérlőpultjánál beállított pénznem formátumú lesz.

Decimal

A változó csak szám lehet, és a megadott számformátumú lesz.

Boolean

A logikai változó értéke csak "True" (igaz) vagy "False" (hamis) lehet.

Date

A változó egy dátum, és a megadott dátumformátumban (év/hó/nap stb.) jelenik meg.


A változó tartalmának korlátján felül a DefineVar műveletet használhatjuk bizonyos típusú változók formázásához is, így érthetőbbé válik. A pénznem (Currency) és a tizedestört (Decimal) típus adott tizedesjegyűként jelenhet meg. A logikai (Boolean) változó mindig csak "True" (igaz) vagy "False" (hamis) lesz. A dátum (Date) többféle formátumban jelenhet meg a DefineVar formázási opciójában definiáltak szerint.