A kiadvány terjesztése
Previous Topic  Next Topic 

A NeoBookkal készített programot önállóan futtatható 32 bites windowsos alkalmazássá, képernyővédővé, a tálcára ülő programmá vagy Internet Explorer bedolgozóvá fordíthatjuk, így a felhasználónak nem kell semmilyen segédprogram vagy maga a NeoBook ahhoz, hogy élvezhesse kiadványunkat! Ezeket tetszés szerint terjeszthetjük, nem kell licenc díjat fizetni érte. Az e-kiadványokat gyakran terjesztik a weboldalon keresztül, e-mail mellékletként, vagy CD-n.


Online terjesztés

Az internet, illetve a számítógépes hálózat lett a legnépszerűbb és a legolcsóbb terjesztési módja az elektronikus kiadványoknak. Ezzel még a flopi vagy a CD költségét is megtakaríthatjuk. A kiadványunkat elhelyezhetjük a web- vagy ftp-oldalunkon, a vállalati vagy az iskolai hálózaton, így a leendő felhasználó egyszerűen letöltheti azt. Ehhez felhasználhatjuk az on-line szolgáltatókat, mint például az MSN-t, az AOL-t, a zdnet.com-ot, a cnet.com-ot vagy a tar.hu-t.


Néhány on-line szolgáltató megengedi, hogy a könyvtáraiba többféle kiadványtípust töltsenek, mások viszont csak speciális anyagokat engednek meg. A főbb on-line szolgáltatók széles publicitást biztosíthatnak kiadványunk számára. Általában egyáltalán nem bonyolult egy kiadványt a szolgáltatók szerverére feltölteni.


Ha az online terjesztés jó gondolatnak tűnik, érdemes áttanulmányozni több szolgálatót is, hogy melyik a legalkalmasabb a kiadványunkhoz. Olvassuk el azok követelményeit, ha szükséges, vegyük fel velük a kapcsolatot is. Ne csüggedjen el, ha egy-egy szolgáltató elutasítja a kiadványt, hiszen manapság már jelentős számban vannak a világhálón. Sokan a saját weboldalt tartják a legmegfelelőbbnek arra, hogy bemutassák a kiadványaikat, műveiket.


Viszonteladók

Lehet, hogy kiadványunkat viszonteladókon keresztül célszerű terjeszteni. Általában olyan művek érdekelhetik az eladót, amivel a cég foglalkozik, illetve kapcsolatba hozhatók vele. Például egy szöveteket árusító bolt érdeklődését felkeltheti egy varrással foglalkozó kiadvány. Talán érdemes még a kiadvány készítésének kezdetén kapcsolatba lépni egy viszonteladóval, vagy szerződést kötni egy nagyobb kiadóval, amelyik megrendelheti a kiadványt. A figyelemfelkeltő csomagolás nagymértékben hozzájárulhat a kiadványunk népszerűségéhez. Valószínűleg a terjesztésnek ez a formája a legköltségesebb.


Egyedi munkák

Számos felhasználási lehetősége adódik a NeoBookkal készített kiadványoknak. Mivel a NeoBookkal sok időt és pénzt meg tudunk takarítani a hagyományos programozáshoz képest egy teljesen új alkalmazás megalkotásánál, ezért kisebb piacszegmenst is megcélozhatunk, amelyiknek egy új szoftver kifejlesztése túl költségesnek bizonyulna. Keressünk olyan vállalkozásokat, egyéneket, akiknek hasznos, képszerű megoldásokat tervezhetünk. Ez lehet egy vállalati e-újság, katalógus, termékbemutató stb. A kulcs a sikerhez, hogy megtaláljuk a vásárlói és végfelhasználói igényeket!


Hirdetés – alacsony költséggel

Több módja van annak, hogy alacsony költséggel hirdessük saját munkánkat. Valójában a NeoBook kiadványok önmagukat vagy más kiadványokat is hirdethetnek. Vannak olyan szerzők, akik csak a kiadvány egy részét küldik el, hogy felkeltse az emberek érdeklődését a teljes megvásárlására, vannak olyanok, akik (elektronikus vagy nyomtatott) szórólapokon mutatják be a kiadványukat. Megfontolhatjuk egy védett web oldal létrehozását, ahonnan a vásárlóink megrendelhetik a teljes verziót a kiadványunk próba változatán keresztül.


A FaduwArt regisztrált felhasználóinak linket biztosít honlapjáról a kiadványt bemutató honlaphoz.


A weboldalunk belistázására is szükség lehet népszerű keresőkbe (pl. Yahoo, Google stb.), ez is nagymértékben segíthet potenciális vevőket találni. Egy általános belistázás általában ingyenes, de a prémiumlistázás (amikor a lista elejére kerül a weboldalunk) már pénzbe kerül. Ha erre adjuk a fejünket, akkor gondosan tanulmányozzuk át a szerződés apróbetűs részeit is. Legtöbbször a számlázási érték attól függ, hogy hányan kattintottak a keresőben a mi linkünkre. Ha nem vagyunk óvatosak, sokba kerülhet...