Függvénykönyvtár
Previous Topic  Next Topic 

A függvénytárban tudjuk tárolni a gyakran használt Múveleti parancsokat. Ezeket a programcsoportokat, függvényeket a kiadványunkból bárhonnan meghívhatjuk a Call (Meghívás) paranccsal. A függvények használatával kiadványunk mérete kisebb lehet, és könnyebben tudjuk frissíteni, módosítani, az esetleges hibákat javítani. Például ha a kiadványunkban 25 nyomógomb van, és mindegyik majdnem ugyanazt a feladatsort hajtja végre, akkor a műveleti parancsoknak ugyanazt a sorozatát célszerű függvényként definiálni, és a nyomógomb műveleti parancsai között csak meghívni ezt. Ha pedig ebben valamilyen okból módosítanunk kell, így elég egyszer megtennünk, és nem 25-ször.


A függvényeket almappába lehet szervezni, így könnyebben megtalálhatjuk a megfelelőt. Használja az Új mappa gomot, hogy a NeoBook egy új almappát hozzon létre. Egy függvényt könnyen áthelyezhetünk egy másik mappába, ha megfogjuk az egérrel, és a megfelelő mappában pedig elengedjük (húzd&dobd).


Egy függvény módosítását a Szerkesztés nyomógomb segítségével tehetjük meg a kijelölése után. Ekkor megjelenik a  műveletszerkesztő, ahol a szükéges változtatásokat megtehetjük.


Az Átnevezés gombbal a kijelölt függvény nevét változtathatjuk meg, viszont ez a kiadványban nem nevezi át a függvényt a meghívásoknál, így azt magunknak kell megtennünk.


Azt a függvényt, amelyikre már sehol sincs szükségünk, a Törlés gombbal távolíthatjuk el a NeoBookból. Csak olyan függvényt töröljünk, amelyiket egyik kiadványunk sem használ! Amennyiben egy olyan függvényt hív meg a kiadványunk, amelyik nem létezik, hibaüzenetet kapunk.


Egy új függvényt az Új gomb segítségével készíthetünk. A gomb megnyomásával megjelenik a Műveletszerkesztő, ahol megadhatjuk, hogy mit tegyen a függvényünk. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. Ekkor megjelennek a NeoBookban használható parancsok listája, csoportosítva. A bal oldali ikonra kattintva a csoporthoz tartozó műveletek láthatóak a jobb oldalon. A legtöbb parancshoz egy egyszerű párbeszédablak jelenik meg, ami a parancshoz tartozó paraméterek megadásához szükséges. A műveletekről és a változókról és a Műveleti parancsok listája részben további segítséget kaphatunk, hogyan használjuk a műveleteket.A Műveleti szerkesztő alatt található a Függvény paraméterek ablaka, amivel bonyolultabb függvényeket hozhatunk létre. Maximum 9 paramétere lehet egy függvénynek, amelyek segítségével a kiadványból bárhonnan információkat küldhetünk a függvénynek. A paraméterek bármilyen adatot tartalmazhat, amelyek szükségesek a függvény működéséhez. Például egy olyan függvény, amelyik kamatos kamatot számol, szüksége van a kölcsön jelenértékére, a kamatlábra és a futamidőre.


Egy paraméter létrehozásához kattintsunk a Hozzáad nyomógombra. Megjelenik a Paraméter tulajdonságok ablak:Az Alias a paraméter adatát tartalmazó név. Az Alias tulajdonképpen egy speciális változó, amit bármelyik függvényműveletben használhatunk.  Hasonlóan a változóhoz, az alias egy olyan terület a számítógép memóriájában, ahol információt tárolunk. Mindegyik függvény-aliasnak egyedi nevet kell adni, és szögletes zárójelbe [] kell tenni. Amikor egy új paramétert hozunk létre, egy alapértelmezett aliast rendel hozzá a NeoBook, amelyik tartalmazza a paraméter sorszámát, például [%1], de ezt megváltoztathatjuk egy olyan névre, amelyik jobban leírja a paramétert. A kamatos kamat számításánál maradva, a jelenérték paramétere lehet például [%PV]. A % jel opcionális, de ennek használata segíthet abban, hogy megkülönböztessük a valódi változóktól.


A paraméter különböző típusú adatot tartalmazhat. Ahhoz, hogy ne adjunk rossz típust egy paraméterhez, használjuk a Típus mezőt, ahonnan kiválaszthatjuk a megfelelőt:


Szöveg

a paraméter egy karakterlánc, ami tartalmazhat alfanumerikus karaktereket, számokat, írásjeleket stb.

Szám

a paraméter egy szám

Vegyes

a paraméter lehet szám vagy betű, de matematikai kifejezést is tartalmazhat

Fájlnév

a paraméter egy fájlnév

Változó

a paraméter egy változó neve


Végül a Leírás mezőben adjuk meg, hogy milyen típusú adatot vár a paraméter. Ez a leírás megjelenik a Call (Meghívás) művelet varázslóban, hogy emlékeztessen bennünket erre a paraméterre.


Kattintsunk az OK gombra a Paraméter tulajdonságok ablak bezárásához. Ezzel megjelenik a paraméter listában az új paraméter.


Amikor a műveleti parancsokat írjuk, amelyik a paramétert tartalmazza, egyszerűen illesszük be a megfelelő helyre az aliast. Az előbbi példában a kamatos kamat számításának függvényében a következő paraméterek vannak:A függvény egyetlen matematikai műveletből áll, de ebben is láthatjuk, milyen fontos szerepe lehet az aliasnak:


Math "[%PV]*((1+[%R])^[%N])" "2" "[%FV]"


Miután elkészítettük az új függvényünket, kattintsunk a szerkesztő OK gombjára. Megjelenik egy ablak, ahol meg kell adnunk a függvényünk nevét. Célszerű olyan nevet adni, amelyik utal a függvényre. (Például Kamatos kamat számítás.) A név megjelenik a függvénytárban, és használhatjuk a Meghívás (Call) műveletnél. Amikor a Meghívás (Call) műveletnél a függvények közül kiválasztjuk, a Műveletvarázslóban megjelennek a megadott paraméterek. Az itt megadott értékeket fogja a Kamatos kamat számítás függvény használni.