Kiadvány fordítása > Általános
Previous Topic  Next Topic 

A lefordított kiadvány neve és útvonala mezőben adhatjuk meg a lefordított kiadvány nevét. Alaphelyzetben a PUB kiterjesztésű kiadvány neve jelenik meg, de megadhatunk más nevet is. A fájl kiterjesztése függ a kiadvány típusától.A NeoBook négy különböző alkalmazást képes készíteni, amit A lefordított kiadvány típusa résznél lehet megadni.


Általános alkalmazás (EXE)

A legtöbb kiadvány általános alkalmazás (EXE) típusú, amelyik egy önállóan futtatható program. Hasonlóan fut, mint bármely más windowsos program. Ez a kiadvány futhat teljes képernyőn és egy windowsos ablakban is attól függően, hogy hogyan adtuk ezt meg a Kiadvány tulajdonságainál.


Képernyővédő (SCR)

A NeoBookkal képernyővédőt (Screen Saver, SCR) is készíthetünk, ami egy speciális program: akkor fut, amikor a számítógépet egy bizonyos ideig magára hagyjuk. A felhasználó a Windows Vezérlőpultján található Megjelenítés/Képernyővédő funkciónál választhatja ki a számára megfelelőt. A képernyővédő elhasználódását tudja csökkenteni, valamint valamilyen alapbiztonságot tud nyújtani a magára hagyott számítógépnek. Általában nem szokás álló képeket képernyővédőként használni. A hatásos képernyővédő időzített megjelenésű oldalakat tartalmaz – a Késleltetés (Delay) és Ugrás egy oldalra (GotoPage) parancsok felhasználásával –, vagy egy animációt alkalmaz fekete háttéren. Kihasználhatjuk a Windowsnak ezt a funkcióját például hirdetési vagy szórakoztatási célból is.


Amennyiben a képernyővédő módot választjuk, a NeoBook az ESC billentyűt automatikusan engedélyezi, hogy a felhasználó vissza tudjon térni a Windowshoz. A Képernyővédő mód mindig teljes képernyőn fut, így a többi beállítás nem lehetséges. A jelszóvédelmet szintén nem lehet beállítani, mert a Windows már tartalmazza ezt a funkciót a képernyővédőhöz.


Ha beállítási lehetőségeket is szeretnénk a képernyővédőnkhöz, amit a Windows  Vezérlőpult paneljéből lehet elérni, akkor készítsünk egy oldalt Config névvel, és ezen helyezzük el a beállító gombokat. Használhatjuk a NeoBook fájlkezelő és regiszter parancsait a beállítások elmentéséhez. A Config oldal nem lehet a kiadvány első oldala! A lefordított SCR kiterjesztésű képernyővédőt másoljuk a Windows vagy a Windows/System32 könyvtárba, hogy a képernyővédőnket beállíthassuk.


Tálcára ülő alkalmazás (EXE)

A Tálcára ülő alkalmazás ugyanúgy működik, mint egy normál (általános) Windows-os program, azzal a különbséggel, hogy az ikonja megjelenik a Windows tálcáján (általában a képernyő jobb alsó sarkában).Amikor egy tálcára ülő alkalmazást futtatunk, legtöbbször az ikonja automatikusan megjelenik a tálcán. Ha azt szeretnénk, hogy az alkalmazás ehelyett egy ablakban jelenjen meg, akkor a következő sort kell megadnunk a Kiadvány Tulajdonságai Indítás eseményeinél:


SetVar "[StartInSystemTray]" "False"


Ha az olvasó a kiadvány ablakát minimalizálja az ablak jobb felső ablakában lévő gombbal, az alkalmazás megjelenik a tálcán. Ha eltávolítjuk ezt a sort a kiadványból, akkor a kiadványunk egyből a tálcára ül.


Lásd még: Kiadvány tulajdonságai > Tálca menü.


Web-böngésző bedolgozó

A web-böngésző bedolgozó formátumú kiadványt egy honlaphoz vagy egy HTML fájlhoz lehet kapcsolni (linkelni), és a Microsoft Internet Explorer böngészővel lehet megtekinteni. A bedolgozó formátumú kiadvány fordításakor egy minta HTM (HTML) fájlt és egy speciális adatfájlt (PKG) hoz létre a NeoBook. A minta HTM fájl nagyon egyszerű felépítésű, amit akár további HTML kóddal egészíthetünk ki, akár átmásolhatjuk a NeoBook kódokat egy meglévő HTM fájlba. A NeoBook kiadványunk megtekintéséhez az Internet Explorerrel nyissuk meg a htm fájlt.


A lefordított kiadványunk kiterjesztése .PKG és .HTM lesz.  Ha a web-szerverre akarjuk telepíteni a kiadványunkat, akkor adjuk meg az URL címét a Web-szerver URL (Web server URL) mezőnél. A fordítás után a szerverre fel kell tölteni a .HTM, .PKG és a NeoBook NB5ActiveX.ocx fájlokat. A NB5ActiveX.ocx segédprogram szükséges ahhoz, hogy a kiadvány megjelenjen az Internet Explorerben.További biztonságot jelent, hogy a NeoBook’s NB5ActiveX.ocx szabályozó figyelmezteti a felhasználókat, mielőtt első alkalommal letöltenék a lefordított pkg kiadványfájlt. A figyelmeztetés felhívja a figyelmet a potenciális veszélyre, és lehetőségük van a letöltés folytatására, illetve megszakítására. A figyelmeztetés csak új pkg fájl letöltése előtt jelenik meg. A már letöltött pkg fájloknál nem fog megjelenni ez a figyelmeztetés.


A NeoBook 5.5 verziótól kezdve a hozzá tartozó NB5ActiveX.ocx szabályozót egy másik, ActiveX szabályozót támogató programkörnyezet részeként is lehet telepíteni. Ezzel a Delphi, Visual Basic, C++ stb. programozóknak lehetőségük van arra, hogy beillesszék a NeoBook kiadványt a saját alkalmazásukba. A NeoBook ActiveX szabályozó más környezetben való használatáról további információkat tudhat meg az ActiveX programozói segédlet résznél.


Megjegyzés: Ahhoz, hogy a NeoBook NB5ActiveX.ocx szabályozó működjön, az Internet Explorerben engedélyezni kell a Biztonsági beállításoknál az ActiveX letöltését és futtatását. Ellenkező esetben a kiadványunk nem lesz látható!

Ha engedélyezzük A beágyazott fájok tömörítése a lefordított kiadványban opciót, akkor az utasítja a NeoBookot, hogy csökkentse a lehető legkisebb méretűre a kiadványban használt szövegeket, képeket, hangokat, videókat és a többi elemeket. Ezeknek a fájloknak a tömörítése jelentősen lecsökkenti a kiadványunk méretét, viszont ez néhány esetben a program futtatása alatt a végrehajtást lassítja, mert a tömörített fájlokat ki kell bontani a megjelenítés előtt.


Ehhez hasonlóan működik A kiadvány forráskódjának tömörítése és titkosítása opció: a lefordított kiadány méretét tovább csökkenti magának a programnak a tömörítésével, és ezenfelül titkosítja is, megakadályozva, hogy illetéktelen személyek visszafejtsék (hackereljék).Amennyiben bejelöljük a Fordítás futtató modulhoz opciót, akkor csak a kiadványunkat magát fordítja le a NeoBook (tovább csökkentve a méretét), és ezáltal nem futtatható önállóan, hanem csak egy különálló futtató modul (ún. Runtime Player) segítségével. A futtatáshoz az olvasó számítógépén kell lennie a megfelelő NBPlay5xx.exe futtató modulnak a kiadvánnyal megegyező könyvtárban, de lehet a Windows, a rendszer (System) vagy az átmeneti (Temp) könyvtárban is. Ez az opció nem választható, ha web-böngésző bedolgozóként fordítjuk le a kiadványt.


Ha több lefordított kiadvány csoportját akarjuk terjeszteni, vagy moduláris felépítésűre készítjük (pl. részekre bontjuk a teljes kiadványt, hogy ne egy óriási méretű programunk legyen, hanem inkább több kisebb), akkor ezzel a lehetőséggel jelentősen csökkenteni tudjuk a teljes kiadványunk méretét (a futtató modul és az önállóan nem futtatható kiadvány összmérete körülbelül megegyezik a futtatható kiadvány méretével, tehát kiadványrészenként kb. fél megabájtot tudunk megtakarítani). Akkor is célszerű ezt a módot választani, ha kiadványunkat sűrűn kell frissíteni (upgrade-elni), mert az olvasóinknak elég csak az önállóan nem futtatható részt elküldeni a frissítéskor.


Figyelmeztetés: Ügyeljünk arra, hogy a futtató modul verziószámának meg kell egyeznie a fordító NeoBook verziószámával, tehát ha az 5.0-ás verzióval fordítjuk le a  kiadványt, ahhoz az NBPlay50.exe futtató modul szükséges, viszont az 5.5-ös verzióval fordított kiadványhoz az NBPlay55.exe!


Ha engedélyezzük a Telepítő program és installáló lemez(ek) készítése opciót, akkor a NeoBook speciális installáló programot készít, amivel az olvasónk a saját számítógépére tudja telepíteni a kiadványunkat. Ezenkívül további előny lehet, hogy ezzel a nagyméretű kiadványt több lemezre tudjuk elhelyezni. Bővebb információt az installáló programmal kapcsolatban a Telepítés részben olvashatunk.