Rajzfilm elhelyezése a kiadványban
Previous Topic  Next Topic 

A NeoToonnal készített animációt a NeoBook kiadványunkban a PlayCartoonFile (Rajzfilm lejátszása) művelettel jeleníthetjük meg. Ezt a műveletet használhatjuk például a kiadvány beállítások között, oldalváltásnál vagy egy objektum műveleteként. Lásd A műveletekről és a változókról részt.


Ahhoz, hogy a felhasználó egy gomb vagy forrópont megnyomásával indíthassa el az animációt, a gomb, illetve a forrópont elhelyezéséhez használjuk a NeoBook Nyomógomb eszközét. Konfiguráljuk a nyomógombot/forrópontot, és illesszük be a nyomógomb műveletei közé a PlayCartoonFile műveletet.

Ahhoz, hogy egy animáció automatikusan elinduljon, amikor az adott oldalt tekinti meg a felhasználó, a PlayCartoonFile műveletet az Oldal tulajdonságainál található Oldal műveleteknél illesszük be.


Ahhoz, hogy az animációt akkor láthassa a felhasználó, amikor a program bizonyos ideig nyugalomban van, a PlayCartoonFile műveletet a Kiadvány beállítások Nyugalmi helyzeténél illesszük be.


A PlayCartoonFile műveletet hipertextes kapcsolóként is beilleszthetjük egy olyan szöveges fájlba, amit a kiadványunk használ.


Amikor beillesztjük a PlayCartoonFile műveletet, meg kell adnunk az animáció elérési útvonalát a windowsos párbeszédpanelen, ahol megnézhetjük az animáció előnézeti képét is. Az animáció kiválasztása után a Tulajdonságok ablakban meg kell adnunk a helyét, sebességét, és mennyi ideig tartson a lejátszása.A statikus animációkkal ellentétben a NeoToonnal készített animációkat egy megadott útvonal mentén is mozgathatjuk. A kiindulási hely és befejezési hely koordinátáit begépelhetjük, vagy használhatjuk az interaktív Előnézeti kép gombot is, amit a koordináta mezők mellett találhatunk. A kiindulási és befejezési koordináták mezői között található két nyíl segítségével az értékekeket másolhatjuk át egy kattintással a másik mezőkbe. Ha a kiindulási és befejezési koordináták megegyeznek, az animáció statikus lesz. A -1 érték megadásával az oldal közepére pozícionálhatjuk az animációt.A sebességnél az animáció lejátszásának gyorsaságát adhatjuk meg.

Az Ismétlés mezőnél megadhatjuk, hogy az animációt hányszor játssza le, amíg a kiindulási ponttól a befejezési pontig ér. (Ez hatással van a lejátszás sebességére is!)

Az Egyéb beállításoknál megadhatjuk, hogy


Az animáció leállításához használhatunk egy nyomógombot a StopMedia művelet hozzárendelésével.