A kapcsolt cikk eszköz
Previous Topic  Next Topic 

A kapcsolt cikk hasonló az egyszerű cikk eszközhöz, azzal a kivétellel, hogy ez a nagy mennyiségű szöveget több hasábra, oldalra osztja szét. Az összes kapcsolt cikk, amelyik ugyanahhoz a fájlhoz tartozik, egy láncra van felfűzve. A lánc a kiadvány elejéhez legközelebb eső résznél kezdődik, és folytatódik a következő oldalakon. A szerkesztési üzemmódban egy szám jelzi a keret helyét a láncban.


Ha egy oldal több mint egy összekapcsolt cikket tartalmaz, megváltoztathatjuk azok helyzetét a láncban az Előrehoz és a Hátraküld parancsokkal.

Két módja van annak, hogy egy összekapcsolt cikket hozzunk létre: automatikusan és manuálisan.


Automatikus mód:

  1. Keressük meg azt az oldalt, ahol a cikk első részét el akarjuk helyezni.
  2. Állítsuk be az oldal tulajdonságait (hátteret és az áttűnési effektust), mivel ha több oldalra kerül a szöveg, akkor a NeoBook ezeket a beállításokat fogja használni a további oldalak készítésénél.
  3. A stíluspalettán, állítsuk be a kitöltést és a vonal stílusát, mert a NeoBook ezeket fogja használni a cikkeknél.
  4. Válasszuk ki a Kapcsolt cikk eszközt az Eszközpalettán, és rajzoljunk egy négyzetet az oldalon.
  5. Válasszuk ki a megfelelő fájlt.
  6. Ha a fájl túl nagy ahhoz, hogy az adott keretben elférjen, a NeoBook megkérdezi, hogy automatikus legyen-e a keretek elkészítése. Ha Igen-t válaszolunk, megjelenik a Kapcsolt cikk varázsló, ahol beállíthatjuk a cikk automatikus elhelyezkedését.  1. Megadhatjuk az egy oldalon elhelyezkedő Oszlopok számát, valamint a Hasáb térköz méretét, ezenkívül a Margók szélességét az oldal szélétől vízszintesen és függőlegesen. Megadhatjuk Az új oldal címe a következővel kezdődjön résznél az oldalsorozat kezdetét, ami után az egyes új oldalak sorszámot kapnak. Például ha megadjuk a MINTA nevet, akkor a további oldalak neve rendre MINTA1, MINTA2 stb. Ha bejelöljük a Az adott oldal tulajdonságainak másolása opciót, az oldal tulajdonságai (háttér, áttűnési effektus stb.) megjelennek az új oldalakon is.
  2. Miután a NeoBook automatikusan elkészítette az összekapcsolt cikkeket, további igazításokat (helyzet, méret, szín, betűtípus stb.) hajthatunk végre a kereteken egyesével.Megjegyzés: A NeoBook csak akkor kínálja fel a szöveg több oldalon történő elhelyezését, ha a kiválasztott fájl még nem egy Kapcsolt cikk ebben a kiadványban.


Manuális mód

Ha manuálisan akarjuk elkészíteni a kapcsolt cikkeket, akkor kövessük az automatikus módnál leírtakat az 1–4. pont szerint, majd válasszuk a Nem-et, amikor a NeoBook megkérdezi, hogy automatikusan akarjuk-e elkészíteni a további kapcsolt kereteket. Miután elkészítettük az első keretet, további kereteket a Kettőzés, a Másolás-Beillesztés parancsokka készíthetünk továbbiakat.


Jegyezzük meg, hogy az összes kapcsolt cikk, amelyik ugyanarra a fájlra mutat, a NeoBook kapcsoltnak tekinti, bárhogyan is készült.


A kapcsolt cikkek tulajdonságait egyenként módosíthatjuk, ha az egér jobb gombjával rákattintunk.


Tippek a jó kapcsolt link készítéséhez

1. Kerüljük el a változók használatát, ha lehet. A tartalom megváltozása újraformázást fog maga után vonni, ami nagy fájloknál időigényes. Azok a fájlok, amelyeik nem tartalmaznak változókat, a NeoBook optimalizálni tudja, és a lefordított kiadvány betöltése jóval gyorsabb lesz.


2. Bontsuk a nagyon-nagy fájlokat több kisebbre. Ez felgyorsítja a kiadvány szerkesztését és betöltését is.


3. Kerüljük a fölösleges formázásokat, hanem csak alapformázásokat használjunk, mint például a behúzást, aláhúzást, fékövér, dőlt stílust, felsorolásjelet stb.


4. Ne használjunk táblázatot. A NeoBook nem tud Kapcsolt cikket létrehozni, ha a fájl táblázatot tartalmaz. Ha szükséges, külön elemként jelenítsük meg.A Kapcsolt cikk tulajdonságai ablak két – az Általános és a Műveletek – részből áll, amelyeket a bal oldalon lévő ikonok segítségével érhetünk el.


Általános

A Szövegfájl mező a szöveges fájl elérési útvonalát tartalmazza. Még ha importáltuk is a fájlt, akkor is egy külső fájl marad. Amennyiben egy másik szövegszerkesztővel módosítást hajtunk rajta végre, az megjelenik a kiadványban. Amikor lefordítjuk önnállóan futtatható kiadvánnyá, akkor integrálódik a kiadványba a fájl. A jobb oldalon található Mappa ikon segítségével választhatunk egy másik fájlt. Ha új fájlt választunk, megjelenik egy opció, ahol beállíthatjuk, hogy A fájlnév változtatás a kapcsolt cikk többi részére is érvényes legyen.


A Szerkesztés ikonnal megjeleníthetjük a NeoBook (vagy a Beállítások menüben választott másik) szövegszerkesztőben a dokumentumot. A További fájlbeállítások gombra kattintva további lehetőségek állnak a gyakorlott NeoBook felhasználók rendelkezésére, illetve  Változó beillesztése  gomb segítségével a fájlnevet egy változóval helyettesíthetjük.A Megjelenési tulajdonságok résznél a Sortörés engedélyezésével a szöveg az objektum szélei között fog elhelyezkedni, és a cikk objektum automatikusan átrendezi a szöveget, hogy kitöltse a helyet.


A szöveg másolásának engedélyezése a vágólapra opcióval engedélyezzük azt, hogy az olvasónk a szöveget kijelölhesse, és azt a vágólapra helyezhesse. Az egér jobb gombjával a szövegre kattintva az olvasónak megjelenik egy felbukkanó ablak, aminek segítségével a teljes szöveget ki tudja jelölni, illetve a vágólapra tudja helyezni a kijelölt szöveget. A vágólapra helyezést a Ctrl+C billentyűkkel is megteheti.Ne engedélyezzük ezt az opciót, ha nem akarjuk, hogy az olvasó könnyedén kimásolhasson részeket a dokumentumból.


Betűbeállítások felülírása a stíluspalettán beállítottakkal opcióval a szerkesztett szöveg megjelenését „egységesíthetjük”, a teljes szöveg a stíluspalettán beállított betűtípust használja. Az engedélyezés után új betűtípust választhatunk a stíluspalettán.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt. Ezenkívül a szövegben elhelyezhetünk hiperkapcsolókat is a NeoBook szövegszerkesztőjével.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is.


Megadhatunk különböző parancsokat az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A szövegben elhelyezhetünk hiperkapcsolókat is a NeoBook szövegszerkesztőjét. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.