A lista/legördülő lista eszköz
Previous Topic  Next Topic 

Mind a Lista, mind a Legördülő lista segítségével az olvasó egy lista elemét tudja kiválasztani. Ezekkel az objektumokkal nagyszámú kiválasztható elemet tudunk elhelyezni viszonylag kis helyen. A Lista objektum egy négyszög alakú ablakban jeleníti meg az elemeket egymás alatt, s ha szükséges, gördítősáv is a rendelkezésre áll. A Legördülő lista objektumnál csak a kiválasztott elemet láthatjuk, mellette egy kis gombbal, amire kattintva megjelenik a teljes lista. Mindkét objektumtípust hasonlóan készíthetjük el, és hasonlóan használhatjuk.Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy Lista vagy Legördülő lista objektumot a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni.


Megjelenik A Lista tulajdonságai, illetve A Legördülő lista tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk az objektumok külalakját és működését. A tulajdonságok ablak két – Általános és Műveletek – részből áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

A Lista elemei mezőben megadhatjuk a lista elemeit, amelyeket a Sorvége (Enter) billentyűvel kell elhatárolni egymástól. Minden elemnek külön sorban kell lennie, az elemek száma nincs korlátozva. Az objektum tulajdonságai és a betűk mérete fogja meghatározni a lista megjelenését.


A Névsorba rendezés engedélyezésével a NeoBook a listát automatikusan növekvő ábécé sorba rendezi az elemek első betűje szerint.


Ahhoz, hogy a kiválasztott elemet megőrizze a program a futtatás közben, egy változónevet kell hozzárendelni. A NeoBook automatikusan hozzárendel egy változónevet, de ezt meg is változtathatjuk a  Változó mezőben. Futtatás alatt a változó vagy az Elem sorszámát vagy az Elem szövegét fogja tartalmazni attól függően, hogy mit állítottunk be a Változó tartalma résznél. A Lista objektumnál megendedhetjük több elem kiválasztását is a Többszörös kiválasztás engedélyezése bejelölésével. A kijelölt elemek sorvége jellel lesznek elválasztva, így pl. a StrParse művelettel kell elkülönítenünk azokat:


StrParse "[ListBox1]" "[#13]" "[SelectedItems]" "[ItemCount]"

AlertBox "Hello" "A(z) [ItemCount] elemet választta!"Megjegyzés: A #13 jel a sorvégét jelenti.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt, illetve ha változás következik be a kiválasztott elemeknél.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. Megadhatunk különböző parancsokat a Kiválasztás megváltozása ablakban, valamint az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.


Tipp: A NeoBookban több műveleti parancs létezik, amelyekkel hozzáadhatunk, törölhetünk, kikereshetünk, illetve rendezhetünk elemeket, amivel dinamikus (változó tartalmú) listákat készíthetünk.