Kiadvány tulajdonságai > Főmenü
Previous Topic  Next Topic 

Itt hozzáadhatunk egy menüsort a kiadványunkhoz. A menüsor az alkalmazások tetejénél látható. Ha a kiadványunkban még nincs menüsor, a Menütervező ablaka üres. A képernyő jobb oldalán található négy gomb segítségével tudunk menü elemeket hozzáadni, illetve eltávolítani.A hozzáadott menüelemek megjelennek a Menütervező felső részén, a kijelölt elem tulajdonságai pedig az alsó részén. A tervező legalsó részénél található fülek segítségével a tulajdonságok és a menühöz tartozó műveleti parancsok között tudunk váltani. Ezek a parancsok kerülnek végrehajtásra, amikor az olvasó az adott menüpontot kiválasztja. A menü hierarchikus sorrendben van, legfelül a főmenü elemei vannak, az almenük pedig ezek alatt.


Egy menü elkészítésekor először adjunk hozzá egy vagy több főmenüt. A NeoBook például a következő főmenüelemeket tartalmazza: Fájl, Szerkesztés, Elrendezés, Nézet, Oldal, Kiadvány, Egyebek, Eszközök, Ablak és Súgó. Természetesen a mi menüsorunk valószínű más elemekből fog állni.


Egy menü hozzáadásához kattintsunk a Főmenü hozzáadása gombra. A NeoBook automatikusan hozzárendel egy új főmenü nevet, mint például „MenuHeading1”. Kattintsunk a Felirat mező szövegére, és cseréljük ki a számunkra megfelelőre. Az Elemazonosítót a NeoBook a menü azonosítására használja. Ezt hagyhatjuk változatlanul, vagy át is írhatjuk, viszont nem lehet két ugyanolyan nevű menü! Csak a Feliratnál megadott szöveg lesz az olvasó számára látható.


A főmenü alá egy menüpontot annak kijelölése után készíthetünk, ha megnyomjuk a Menüpont hozzáadása gombot. Egy kis doboz fog a főmenü alatt megjelenni. A NeoBook automatikusan hozzárendel egy új menüpont nevet, mint például „MenuItem1”. Mint ahogyan fentebb leírtuk, a Felirat mezőben ezt megváltoztathatjuk.


Almenüket az Almenü hozzáadása gombbal készíthetünk. A kép egy almenü példát mutat:A menüpontoknál és az almenüknél további lehetőségek közül választhatunk:

Szokásos

általános menüelem

Kijelölőnégyzet

olyan menüelem, ami lehet kijelölt és nem kijelölt állapotban. Ha ki van jelölve, egy kis pipa jelenik meg a menüpont előtt

Választóvonal

menüelemek elválasztására használhatjuk


Megadhatjuk a főmenünél és a menüpontnál, hogy kezdetben Látható, Engedélyezett és a Kijelölőnégyzet esetén Kijelölt legyen-e. Ezeket az állapotokat később megváltoztathatjuk a ShowMenuItem, HideMenuItem, DisableMenuItem és EnableMenuItem műveletekkel.


A főmenükhöz és a menüpontokhoz gyorsbillentyűt rendelhetünk. A kiadvány futtatása alatt a gyorsbillentyű lenyomásakor ugyanaz történik, mintha kiválasztottuk volna a menüt. (A menühöz rendelt parancsok kerülnek végrehajtásra.)

Amennyiben a Kijelölőnégyzet stílust választjuk, egy változó beviteli mező jelenik meg, amelyikben egy változónevet kell megadnunk a kijelölőnégyzet állapotának tárolásához a kiadvány futtatása alatt. A változó neve alaphelyzetben megegyezik az Elemazonosító nevével (szögletes zárójelben), de ezt meg is változtathatjuk. A kiadvány futtatása alatt az If művelettel tudjuk megvizsgálni a kijelölőnégyzet állapotát (Checked = kijelölt, Unchecked = nincs kijelölve). Például a következőképpen:


If "[MenuItem1]" "=" "Checked"

  AlertBox "Upsz!!" "Az elem ki van jelölve."

Else

  AlertBox "Hohó!!" "Az elem nincs kijelölve!"

EndIf


Végül megadhatunk egy műveleti sorozatot, amelyiket a kiadvány akkor hajtja végre, amikor az olvasó a főmenü elemére vagy a menüpontra kattint. A szerkesztő alján található Műveletek fülre kattintva a Műveletszerkesztő jelenik meg.


A műveleti parancsokat begépelhetjük kézzel, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot. A Művelet beillesztése gombot lenyomva a lehetséges műveleti parancsok listája jelenik meg, amelyek közül a számunkra megfelelőt választhatjuk ki. A legtöbb parancsnál a NeoBook megjelenít egy olyan párbeszédablakot, amelynek segítségével könnyen megadhatjuk a szükséges paramétereket. A műveletekről és a műveleti szerkesztőről a A műveletekről és a változókról és a Műveleti parancsok listája részben olvashat részletesebben.


Megjegyzés: Bár a főmenü eleméhez általában nem szokás parancsokat rendelni, de néhány esetben hasznos lehet. Viszont ha így teszünk, váratlan események fordulhatnak elő, mivel bármikor az ez alatti menüpontokra kattintva is végrehajtásra kerülnek!