A médialejátszó eszköz
Previous Topic  Next Topic 

A Médialejátszóval lehetőségünk van videoklippek (és zenefájlok) lejátszására a kiadványunkban. A médialejátszó opcionálisan tartalmaz egy videólejátszó szabályozót, amivel az olvasó elindíthatja, megállíthatja, illetve szüneteltetheti a lejátszást.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy médialejtászót a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik egy windowsos fájkiválasztó, ahol kikereshetjük a számítógépünkön a videófájlt. A kiválasztás után az oldalon megjelenik egy médialejátszó objektum. A videó szerkesztési módban nem látható. A megtekintéséhez kapcsoljunk át futási módba az F8 billentyűvel.


Ha az egér jobb gombjával rákattintunk az elkészült médialejátszó objektumra, megjelenik A  médialejátszó tulajdonságai ablak. Itt átállíthatjuk az objektum alapbeállításait.


A médialejátszó tulajdonságai ablak két – az Általános és a Műveletek – részből áll, amelyeket a bal oldalon lévő ikonok segítségével érhetünk el.


Általános

A Média fájl mező a videófájl elérési útvonalát tartalmazza. A  fájl betöltése után is külső fájl marad, így ha változtatást hajtunk végre rajta, azok megjelennek a kiadványban is, csak a Fordítás alkalmával kerül bele a kiadványba. A jobb oldalon található   mappa ikon segítségével választhatunk egy másik fájlt. A NeoBook-ot már jobban ismerők használhatják a gomot, ahol további fájlbeállításokat adhat meg, vagy a gombot, amivel a fájl nevét egy változóval helyettesíthetik.


Megjegyzés: Az AVI fájlok a legalkalmasabb videófájlok, mivel a legtöbb AVI típusú fájlhoz a Windowsban megtalálható a szükséges meghajtó. Más típusú videoformátumok speciális szoftvert igényelnek. Az MPEG lejátszásához például a Microsoft ActiveMovie™ meghatjóra van szükség, amit csak az újabb verziójú Windows rendszerek tartalmaznak, de letölthető awww.microsoft.com honlapról is.A Megjelenési beállítások résznél megadhatjuk, hogy a videó az Eredeti méretben vagy a Kerethez igazítottan jelenjen-e meg. Ez utóbbi esetben az Arányok megtartása opcióval az eredeti videó oldalainak aránya változatlan marad.


Ha bejelöljük a Videó szabályozók láthatók opciót, a médialejátszó tartalmazni fog egy kis panelt, aminek a segítségével az olvasó elindíthatja, leállíthatja vagy szüneteltetheti a videó lejátszását. A panelen található még egy tolószabályozó is, ami az éppen lejátszott videókocka helyét mutatja. Ha letiltjuk ezt az opciót, a MediaPlayerPlay és MediaPlayerStop műveleti parancsokat kell használnunk a videó elindításához, illetve leállításához.


Médialejátszó videó szabályozóval


A Videó szabályozó képei a NeoBook 5\Buttons\Resources mappában találhatók. Ha ezeket a képeket átrajzoljuk, megváltoztathatjuk a gombok és a tolószabályozó megjelenését.


A Lejátszás ciklusban (Loop) opció választásával a videót újból elkezdi lejátszani, amikor a végére ért.


Megadhatunk egy változónevet a Változó mezőben, hogy az éppen lejátszott videókocka sorszámát megőrizzük a program futtatása közben. Ezt az értéket meg is tudjuk változtatni egy egyszerű műveleti paranccsal. Például a MediaPlayer1 változó esetén:


SetVar "[MediaPlayer1]" "75"


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó az egérrel rákattint, a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt, a videó elkezdte, a végére ért, vagy megszakította a lejátszását.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. Megadhatunk különböző parancsokat az objektumra kattintás esetére a Kattintáskor ablakban, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban, ezenkívül a Lejátszás kezdete, Lejátszás vége és a Megszakításkor ablakban a videó kezdéséhez, befejezéséhez és megszakításához rendelhetünk műveleti parancsokat. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.