A NeoToon menüje
Previous Topic  Next Topic 

A fájl menü

Új

Ezzel a funkcióval egy üres szerkesztő ablakot tölthetünk be, amiben összeállíthatjuk az animációnkat. Meg kell adnunk a képkockák méreteit. A magasságot és a szélességet pixelben kell megadni. Ha az első képfájl méretét akarjuk alkalmazni, akkor jelöljük be „Az első keret szélességének és magasságának használata” rádiógombot.


Megnyitás

Ezzel a funkcióval betölthetünk egy meglévő NeoToon CAR kiterjesztésű animációt a szerkesztéshez.


Újra megnyitás

Ez a parancs a legutoljára  megnyitott animációk listáját mutatja meg. Ha rákattintunk az egyikre, akkor betöltésre kerül a NeoToon szerkesztőjébe.


Mentés

Miután befejeztük az animáció szerkesztését, ezzel a funkcióval menthetjük lemezre a munkánkat. (Ha úgy akarjuk bezárni a NeoToont, hogy a munkánkat nem mentettük el, erre figyelmeztet a program.) Ha nem mentjük el, akkor az addigi javításunk elvész, amikor kilépünk.


Ha az éppen szerkesztett animációt még egyáltalán nem mentettük el (új animáció), akkor a NeoToon figyelmeztet, hogy adjunk meg egy fájlnevet.


Mentés másképp

Ezt a parancsot használjuk, ha egy új név alatt (esetleg új könyvtárban) szeretnénk elmenteni a munkánkat. Ha már egy meglévő fájlnevet adunk meg, a NeoToon megkérdezi, hogy felülírhatja-e az új tartalommal.


Megjegyzés: A NeoToon animációknak .CAR kiterjesztésűeknek kell lenniük.


Kilépés

Ez a parancs bezárja a NeoToont.


A keret menü

Hozzáadás

Ezzel a funkcióval egy új képkockát adhatunk az animációhoz. Válasszuk ki a kívánt képet a megjelenő windowsos párbeszédpanelben. A NeoToon BMP, PCX, GIF, TIF, PNG és JPEG formátumú képeket támogat. A kép az animáció végére fog kerülni. Ha a keretet egy új helyre szeretnénk helyezni, akkor egyszerűen kattintsunk rá, és az egérrel vigyük a megfelelő helyre.


Megjegyzés: Ne felejtsük el, hogy az első keret bal alsó sarkában lévő színt a NeoToon átlátszónak tekinti az összes kereten!


Beillesztés

Ezzel a funkcióval egy új képet tudunk importálni az animációba az éppen kijelölt képkeret elé. Válasszuk ki a kívánt képet a megjelenő windowsos párbeszédpanelben.


Kettőzés

Ezzel a funkcióval a kiválasztott keretről készít egy másolatot és beszúrja közvetlenül a kiválasztott keret mögé. Ha a keretet egy új helyre szeretnénk helyezni, akkor egyszerűen kattintsunk rá, és az egérrel vigyük a megfelelő helyre. Az animációk többségében vannak olyan képkockák, amelyek ismétlődnek. Ezzel a paranccsal időt tudunk megtakarítani, mivel nem kell újra és újra a beszúrás paranccsal az adott képet többször betölteni.


Törlés

Ez a funkció kitörli az éppen kiválasztott keretet az animációból.


Export...

Ezzel a funkcióval az éppen kiválasztott keretet tudjuk exportálni Windows bitmap képfájlként. Ez olyankor lehet hasznos, ha az eredeti kép már nincs a rendszerünkben.


A rajzfil menü

Átméretezés

Ezzel a funkcióval az animációhoz használt keret méretét tudjuk növelni vagy csökkenteni.


Megjegyzés: Néha ez a művelet a képek minőségének romlásához vezethet.


Lejátszás

Ezzel a funkcióval lejátszhatjuk az animációnkat, megtekinthetjük, hogyan fog kinézni a NeoBookban.Az animáció egy új ablakban fog megjelenni a lejátszáskor. A videolejátszó gombok közül a zöld nyíllal jelöltre kattintva elindíthatjuk az animációt. A további gombok balról jobbra: leállítás, első kockára ugrás, előző/következő képkocka, utolsó kockára ugrás. A jobb felső sarokban a képkocka számláló az éppen lejátszott keret sorszámát mutatja. Az ablak alján található csúszkával a lejátszási sebességet állíthatjuk.


Az OK gombbal zárhatjuk be az animációs ablakot és térhetünk vissza a szerkesztő üzemmódba.


Az egyéb menü

Képernyőszín...

A NeoToon hátterének színét állíthatjuk be ezzel a paranccsal. A háttérszín fog látszani az átlátszó részeknél. A háttérszín csak a NeoToonban látszik, a munkánkba nem kerül elmentésre.


A súgó menpü

NeoToon súgó

Ez a parancs a NeoToon súgóját hívja be.


Névjegy

Ebben a menüpontban a NeoToonról és a NeoSoft Corp. elérhetőségéről kaphatunk információkat, amennyiben frissítések és technikai támogatás válik szükségessé. Természetesen ezeket meg lehet tenni a magyarországi disztribútoron, a FaduwArt Bt.-n kereszül is (www.faduwart.hu)