Új kiadvány
Previous Topic  Next Topic 

Ezt a menüpontot választva egy üres szerkesztőablak jelenik meg, hogy egy új elektronikus kiadványt készíthessünk. Egy üres kiadványban két oldal található. Az egyik a Mesteroldal, a másik a kiadvány első oldala. További oldalakat bármikor hozzáadhatunk a kiadványunkhoz az Oldal > Oldal hozzáadása menüponttal. A  Mentés paranccsal menthetjük el az új kiadványunkat a lemezre, ahol meg kell adnunk egy nevet az első mentés alkalmával.Az új kiadványnál meg kell adnunk A kiadvány méretét pixelben: 300×200, 640×480, 800×600, 1024×768, illetve saját méretet is beállíthatunk az Egyedi méretnél, valamint a Színek számát, ami lehet 16, 256 vagy 16 millió szín.


Az ablak méretének megválasztása függ attól, hogy milyen típusú kiadványt készítünk, illetve attól, hogy az olvasóink milyen számítógéppel rendelkeznek. Manapság a monitorok legalább 800×600 pixel felbontással 16 millió színt meg tudnak jeleníteni, így nyugodtan tervezhetjük kiadványunkat úgy, hogy olvasóink ezzel rendelkeznek. A kisebb felbontásra és színre tervezett kiadványt a nagyobb felbontású számítógépeken is lehet futtatni, viszont fordítva nem. Ha tudjuk, hogy minden olvasónk rendelkezik nagy felbontású monitorral, akkor természetesen kiadványunkat is tervezzük arra!


A tervezett kiadványtól függően még néhány szempontot figyelembe kell vennünk. Amennyiben a kiadványunk teljes képernyőn fog futni, akkor a teljes mérete rendelkezésünkre áll, de ha nem, akkor számolnunk kell a címsorral és a kerettel is (lásd Kiadvány tulajdonságai > Ablak). Ráadásul a címsor és a keret mérete attól függ, hogy az olvasónknál hogyan van beállítva, így csak megbecsülni tudjuk a rendelkezésünkre álló helyet. Az általunk megválasztott méret az ablak belső méretét adja meg a keret és a címsor nélkül.


A NeoBook támogatja az átméretezhető kiadványokat, amelyik automatikusan át tudja méretezni a kiadványt a képernyő méretének megfelelően. Amikor egy átméretezhető kiadványt készítünk, a kiválasztott dimenziók egy optimális mértetet reprezentálnak, nem egy rögzítettet.


A színek számától függ a monitoron megjelenő kép minősége, de a több szín a megjelenési sebességgel fordítottan arányos, tehát egy kisteljesítményű számítógépen egy nagy színfelbontású kép viszonylag lassan fog megjelenni. Amennyiben a kiadványunkat például 16 millió színnel tervezzük, és az olvasónk számítógépe csak 256 színt tud megjeleníteni, akkor a NeoBook megpróbálja a legjobban megközelíteni az eredeti színt. Érdemes ebben az esetben kiadványunkat többféle felbontásban tesztelni.


256 szín választása esetén minden egyes oldalhoz hozzárendelhetünk egy 256 színű palettát (Minden oldalon más paletta használata), de a NeoBookban van egy beépített színpaletta is (Automatikus színpaletta), amit minden oldalon tudunk használni. A Windows rendszerszín paletta alkalmazásánál ügyeljünk arra, hogy ezek a színek a felhasználó beállításaitól függenek!


A NeoBook fordítója négy különböző típusú alkalmazást tud készíteni, amit a Kiadvány típusa listájából lehet kiválasztani: Általános alkalmazás, Képernyővédő, Tálcára ülő alkalmazás és Web-böngésző bedolgozó. Minden egyes kiadványtípus különböző tulajdonságokkal rendelkezik, így a feladatunknak kell meghatároznia a megfelelő típust. A Kiadvány típusairól részletesebben a Fordítás részben olvashatunk.