Oldal tulajdonságai [F5]
Previous Topic  Next Topic 

Ezzel a paranccsal beállíthatjuk az oldalak jellemzőit. Ez a menüpont három részből áll, amelyeket a bal oldalon található ikonokkal érhetünk el: Általános, Műveletek és – ha egyedi 256 színű kiadványunk van – Színpaletta.


Általános

Az oldal címe

Ebbe a mezőbe írjuk be az oldalra jellemző nevet vagy az oldal számát. Ez a cím jelenik meg az oldal fülén, és ezt használhatjuk a kiadványban a PageTitle változóhoz is. Ha nem adunk meg oldalnevet, akkor a NeoBook az oldal sorszámát használja. Ne feledjük, hogy a kiadványban nem lehet két azonos nevű oldal.Az oldal háttere

Itt beállíthatunk Tömör színt valamint Színátmenetet, és hogy ez Vízszintesen vagy Függőlegesen legyen-e. Ezenkívül megadhatunk egy grafikus fájlt Tapétamintaként, és hogy ez Középen vagy Mozaikszerűen helyezkedjen el, vagy Széthúzva töltse ki az oldalt. A grafikus fájlt kikereshetjük a mappa ikonra kattintva.


Ha bejelöljük A Mesteroldal elemei láthatók négyzetét, akkor a Mesteroldalon található elemek láthatóak lesznek ezen az oldalon is.


Tranziens effektusok

Itt beállíthatunk egy speciális effektust, amelyik akkor lép működésbe, amikor a felhasználó erre az oldalra ér. Ez ugyan lelassítja az oldal betöltését, de nagyon hatásos lehet. Az effektus sebességét a Sebesség gombbal állíthatjuk be. A választható effektusok: Áttűnés; Diafilm balra; Diafilm jobbra; Diafilm felfelé; Diafilm lefelé; Szétrobbanás; Berobbanás; Hullám vízszintesen; Hullám függőlegesen; Kettévágás vízszintesen; Kettévágás függőlegesen; Elsötétítés balra; Elsötétítés jobbra; Elsötétítés felfelé; Elsötétítés lefelé; Körkörös; Négyzetes; Tégla; Sakktábla; Téglaszerűs áttűnés; Elhalványulás; Oldallapozás.


Az Előnézet gombbal megtekinthetjük az effektus hatását az előnézeti ablakban.


Tipp: Ha további effektusokra lenne szükségünk, több bedolgozó közül is választhatunk, például az rtSlideShowFX-et, vagy egy másik: www.billeniumsoft.com.


Ha bejelöljük a Másolás az összes oldalra négyzetet, megjelenik egy ablak, ahol megadhatjuk, hogy melyik tulajdonságokat másolja át a többi oldalra: Háttér, Megjelenési effektus, Belépési műveletek, Kilépési műveletek, illetve a Paletta. Ügyeljünk arra, hogy a parancsok másolásánál az esetlegesen már meglévő parancsokat felülírja. A Paletta másolásának lehetősége csak akkor jelenik meg, ha a kiadványunk oldalaihoz különböző színpalettákat állítottunk be.


Tipp: Célszerű megvizsgálni a speciális effektust, ha a kiadványunkat egy alacsonyabb (16 vagy 256) színű rendszeren fogják használni, ugyanis néhány színváltozás történhet, kivéve ha ugyanazt az effektust használjuk az egymás után következő két oldalnál, és ugyanaz vagy hasonló a két oldal színpalettája. A sebesség is más lehet a rendszertől (a videókártya és a processzor sebességétől) függően.


Műveletek

Ebben a párbeszédablakban állíthatjuk be azokat a műveleteket, amelyeket végre akarunk hajtani akkor, amikor a kiadvány olvasója ehhez az oldalhoz ér, illetve elhagyja azt a Belépés az oldalra és a Kilépés az oldalról ablakban. Ez lehet egy egyszerű művelet vagy parancsok sorozata, például animáció lejátszása, üzenet megjelenítése, beírt adat ellenőrzése, eredmény kiszámolása stb. Használjuk a Művelet beillesztése gombot a parancsok hozzáadásához. (Lásd a A műveletekről és a változókról and Műveleti parancsok listája részeket is.)


A Delay (Késleltetés) és a GotoNextPage (Ugrás a következő oldalra) parancsok használatával egy önálló diafilmvetítést készíthetünk:


Delay "3000"

GotoNextPage


Színpaletta

A színpaletta akkor hasznos segítség, ha a kiadványt 256 színű módban futó számítógépekhez tervezzük. Sok régebbi számítógép csak korlátozott számú színt tud egyszerre megjeleníteni. A korlátozott számú színek összességét nevezzük palettának. A NeoBookban minden egyes oldalhoz különböző színpalettát (amelyek mindegyike 256 színt tartalmazhat) rendelhetünk hozzá. A NeoBookban beállíthatjuk a Kiadvány > Kiadvány tulajdonságai menüpontnál az Automatikus palettát is, ami a teljes kiadványban egy általános színpalettát kínál. Az automatikus paletta az általános színek teljes választékával rendelkezik a 20 windowsos színnel együtt. A színpaletta párbeszédablakot akkor használhatjuk, ha a kiadvány 256 színű. Nem jelenik meg ez az ikon, ha a kiadványunk más színfelbontású, vagy beállítottuk az Automatikus paletta opciót. A Hi-Color-t (16 millió szín), illetve a True Color-t (64 millió szín) a régebbi típusú számítógépek nem támogatják. Ezek nem használnak színpalettát. 16 színű beállításnál nem állíthatunk be színpalettát, a Windows maga szabályozza ezeket a színeket.


A párbeszédpanel tartalmaz egy ablakot, amelyik az oldalhoz tartozó aktuális színpalettát mutatja. Az egyik színre kattintva egyedi színt állíthatunk be a Vörös, Zöld, Kék és Fényerő szabályozókkal. Ha vissza akarjuk állítani az eredeti paletta-beállítást, akkor nyomjuk meg a Paletta visszaállítása gombot. Ha csak az adott színt akarjuk visszaállítani, akkor a Szín visszaállítása gombot kell megnyomnunk. Ha meg akarjuk őrizni ezt a paletta-beállítást, hogy más oldalakon, illetve más kiadványokban is tudjuk használni, akkor nyomjuk meg a Paletta mentése gombot, és adjunk meg egy fájlnevet a palettánknak. A fájl kiterjesztése „.PAL” lesz. Amennyiben egy már létező palettát akarunk használni az adott oldalhoz, akkor használjuk a Paletta betöltése gombot, amivel betölthetünk a számítógépünkből egy már elmentett színpalettát.


Tipp: Ha olyan kiadványt készítünk, amelyiket a nagyközönségnek szánunk, akkor célszerű lefuttatni a lefordított kiadványt egy olyan számítógépen, amelyik csak a 256 színt támogatja. (És esetleg egy lassabb/gyorsabb számítógépen is.) Így megnézhetjük, hogy a leendő olvasóink hogyan fogják látni munkánkat. Az olyan kiadványok, amelyek 16, illetve 256 színű képeket használnak, sokkal gyorsabbak és kisebbek, mint azok, amelyek Hi-Color és True-Color felbontású képeket használnak. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a túl sok színpaletta és a túl sok betűtípus használata jelentősen megnöveli a kiadvány méretét, és a látvány sem lesz harmonikus.