A kép eszköz
Previous Topic  Next Topic 

Ezt az eszközt grafikák, képek, illusztrációk megjelenítésére használhatjuk. Bármilyen rajzolóprogrammal készített kép beilleszthető a kiadványunkba. A legismertebb képformátumok a következők: BMP, JPEG, GIF, PCX, PNG, TIFF, ICO, WMF.


Megjegyzés: Saját rajzokat is készíthetünk képszerkesztő programmal, pl. a NeoPaint®-tel.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy képfájlt a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik egy windowsos fájkiválasztó, ahol kikereshetjük a számítógépünkön a képfájlt. A kiválasztás után az oldalon megjelenik a kép objektum.


Ha az egér jobb gombjával rákattintunk az elkészült kép objektumra, megjelenik A kép tulajdonságai ablak. Itt átállíthatjuk az objektum alapbeállításait.


A kép tulajdonságai ablak három – az Általános, Megjelenés és a Műveletek – részből áll, amelyeket a bal oldalon lévő ikonok segítségével érhetünk el.


Általános

A Képfájl (Image File) mező a kép elérési útvonalát tartalmazza. A jobb oldalon található Mappa ikon segítségével választhatunk egy másik fájlt. A További fájlbeállítások gombra kattintva további lehetőségek állnak a gyakorlott NeoBook felhasználók rendelkezésére, illetve a Változó beillesztése  gomb segítségével a fájlnevet egy változóval helyettesíthetjük.


Megjelenés

A Megjelenési módnál kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt:


Eredeti méret

A kép a rajzprogramnál meghatározott méretű lesz. Amennyiben ez meghaladja az általunk megadott keret méretét, bejelölhetjük a Gördítősáv, A kép mozgatásának engedélyezése egérrel opciókat, vagy megadhatjuk  A keret átméretezése a kép méretéhez opciót, ekkor  a NeoBook automatikusan átállítja a Kép objektum méreteit a képfájléhoz. Ha a kép kisebb, mint az objektum (keret), akkor a A képet középre opcióval a keret közepére helyezhetjük a képet. A Nagyítás résznél nagyíthatjuk, illetve lekicsinyíthetjük a kép méretét. 100%-os értéknél a kép eredeti méretében fog megjelenni, ennél kisebb értéknél a kép kicsinyítésre kerül, míg ha az érték nagyobb 100-nál, akkor a kép nagyított lesz.

Kerethez igazítottan

A kép kitölti az általunk megadott keret méreteit. Az arányok megtartása opcióval az eredeti kép oldalainak aránya változatlan marad.

Automatikusan

A kép az eredeti méretben jelenik meg, ha belefér a keretbe, ellenkező esetben a képet a kerethez igazítja.

Mozaikszerűen

Amennyiben a kép kisebb, mint a keret, annyiszor jelenik meg a kép, hogy az kitöltse a keretet. A Vízszintes mozaik, illetve a Függőleges mozaik választása esetén csak az adott irányban többszöröződik meg a kép, míg a Normál mozaik esetben mindkét irányban.Megadhatunk egy Átlátszó színt a képen, így a kiválasztott szín helyett a kiadványban a háttér fog látszódni. Az  Tömörség csúszkával a kép mögötti hátteret vagy annak egy részét tehetjük láthatóvá. Minél inkább balra toljuk a csúszkát, annál jobban fog látszódni a háttér. Ezt alfa-csatorna átlátszósági effektusnak is nevezik. Ha a képet a maga tömörségében akarjuk megjeleníteni, a csúszkát toljuk teljesen jobbra. A Tömörség opció csak a 16 millió színű kiadvány esetében lehetséges.


Megjegyzés: Az Átlátszó szín és a Tömörség opciók esetén még a Kitöltő mintát is Üresre (H=Hollow) kell állítanunk a Stíluspalettán.


Tipp: Célszerű a kép nagyságát már a képszerkesztőben akkora méretűre állítani, amekkora a kiadványban fog szerepelni, mivel a túl nagy méretű kép egyrészt sok helyet igényel, másrészt a kép betöltése hosszabb időt vehet igénybe egy lassabb rendszernél. Ha az eredeti méret sokkal kisebb a kiadványban használténál, a megjelenés minősége fog romlani.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó az egérrel rákattint a bal vagy a jobb gombbal, a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. Megadhatunk különböző parancsokat az objektumra kattintás esetére a Bal kattintás, illetve a Jobb kattintás ablakban, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.


Megjegyzés: Ha A kép mozgatásának engedélyezése egérrel opció engedélyezve van, és a kép objektumhoz kattintási műveletet is rendelünk, a kép mozgatása kerül előbb végrehatjásra, és csak ezután a kattintási művelet.