A nyomógomb eszköz
Previous Topic  Next Topic 

Talán az olvasó számára ez a legegyszerűbb és a legérthetőbb módja egy kiadvány interaktivitásának. Ezzel az eszközzel az olvasó szabályozhatja a kiadvány működését: navigálhat az oldalak között, számításokat végezhet, üzeneteket jeleníthet meg, elektronikus postát küldhet stb.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy nyomógombot a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik A nyomógomb tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk a nyomógomb külalakját és működését. A nyomógomb tulajdonságai ablak három részből – Általános, Megjelenés és Műveletek – áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

A Felirat mezőbe írt szöveg a nyomógomb tetején fog megjelenni. Ez segíthet az olvasónak, hogy a gomb lenyomásakor mi fog történni. Ha nem szükséges felirat, hagyjuk a mezőt üresen.Az Igazítás gombokkal meghatározhatjuk a szöveg elhelyezkedését a nyomógombon: balra, középre vagy jobbra. Ha a nyomógombon kép van (lásd a Megjelenés részt alább), arra is hatással van az igazítás.


Megjelenés

A feliraton kívül a nyomógombon kis képeket vagy ikont is elhelyezhetünk, amelynek három állapota van: Fent, Lenyomva és Kijelölve, amikor a kurzor a nyomógomb fölött van. Érdekes effektusokat készíthetünk ugyanannak a képnek kissé különböző változataiból.
A Kép alatt jelöljük be a Nincs rádiógombot, ha egy egyszerű, feliratos gombot akarunk készíteni. Amennyiben a Kép a nyomógomb könyvtárból opciót választjuk, speciális, előre elkészített képek közül választatunk. Az Egyedi képek használata opciónál minden egyes nyomógomb állapothoz választhatunk egy-egy képet. A képeket a nyomógombokhoz bármilyen képszerkesztővel elkészíthetjük. A képek importálásakor meg kell adnunk, hogy melyik szín legyen átlátszó. (A kiválasztott szín helyett a nyomógomb háttérszíne fog látszódni.) Alapértelmezésként a kép bal alsó sarkának a színe lesz átlátszó, de megadhatunk másikat is.


Ha a nyomógombon van szöveg is és kép is, megadhatjuk, hogy a felirat a Képnél vagy a Képen legyen-e.


Az Előnézet ablakban megtekinthetjük, hogyan fog kinézni a nyomógombunk, és ki is próbálhatjuk, ha a kurzort az előnézeti kép fölé visszük, illetve lenyomjuk.

Ha engedélyezzük az Üres/Átlátszó opciót, a nyomógombunk átlátszó lesz, így az alatta lévő háttér fog látszódni. Amennyiben a Nincs keret opciót engedélyezzük, akkor a nyomógombunk körül nem lesz vonal. A kitöltő stílust és a körvonalat a stíluspalettán található Kitöltőszín és Vonalvastagság gombok segítségével is beállíthatjuk.


Megadhatjuk a Fazettaszélességet a nyomógomb három dimenziós körvonalához. Az alapérték 2 pixel, de megváltoztathatjuk 0 és 10 között. Az Előnézet ablakban megtekinthetjük a változást.


Tipp: Láthatatlan, ún. forrópontokat hozhatunk létre, ha a kitöltő mintát Üresre (H = Hollow), a vonalvastagságot pedig Nincs-re állítjuk. Szabálytalan alakú forróponthoz használja a Sokszög / forrópont objektumot.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó az egér bal, illetve jobb gombjával rákattint, a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. Megadhatunk különböző parancsokat az objektumra kattintás esetére a Kattintás, Jobb Kattintás ablakban, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok  részben olvashatunk részletesen.