A rádiógomb eszköz
Previous Topic  Next Topic 

A rádiógomb segítségével az olvasó több lehetőség közül választhat ki egyet, ezért a rádiógombok csoportját kell használni, amely két vagy több rádiógomb tagból áll. A rádiógomb egy kis kört és és egy szöveges részt tartalmaz. A kijelölt állapotot egy fekete pont jelzi a kis körben. A rádiógombot használhatjuk például űrlapoknál vagy konfigurációs ablakoknál, hogy több választási lehetőség közül lehessen egyet kijelölni.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy rádiógombot a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik A rádiógomb tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk a rádiógomb külalakját és működését.A rádiógomb tulajdonságai ablak két részből – Általános és Műveletek  – áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

A Felirat mezőbe írt szöveg a rádiógomb mellett fog megjelenni. Ez tájékoztatja az olvasót, hogy a rádiógomb kijelöléséhez mi tartozik.


Ha bejelöljük az XP témák használata lehetőséget, akkor a kijelölőnégyzet a Windows XP stílust fogja használni. Ez csak akkor működik, amikor a kiadványt Windows XP alatt futtatják. Korábbi Windows verzió alatt általános megjelenésű lesz.


Az Automatikus méret engedélyezésével a NeoBook az objektum méreteit automatikusan a felirat méretéhez igazítja.


Az Igazítás gombokkal meghatározhatjuk a rádiógomb elhelyezkedését a szöveghez viszonyítva: balra, fölé vagy jobbra.


Ahhoz, hogy a rádiógomb csoport állapotát megőrizzük a program futtatása közben, a csoport minden tagjához ugyanazt a változónevet kell hozzárendelni. A NeoBook automatikusan egy változónevet rendel hozzá az ugyanazon az oldalon található rádiógombokhoz, az oldalszám alapján (pl. [RadioGroup1]), de ezt meg is változtathatjuk a Változó mezőben. Ügyeljünk rá, hogy az egy csoportba tartozó rádiógombokhoz ugyanazt a változónevet rendeljük hozzá. Futtatás alatt a változó a kijelölt csoporttaghoz tartozó feliratot tartalmazza. Néhány egyszerű műveleti paranccsal leellenőrizhetjük, hogy melyik rádiógomb van kijelölve a csoportban. Például a [RadioGroup1] csoportnál:Az OK gomb a következő műveleteket hajtja végre:


If "[RadioGroup1]" "=" "51"

       AlertBox "Válasz" "Igen, ez a helyes válasz!"

EndIf

If "[RadioGroup1]" "=" "61"

       AlertBox "Válasz" "Sajnos, rosszul válaszolt!"

EndIf

If "[RadioGroup1]" "=" "54"

       AlertBox "Válasz" "Sajnos, rosszul válaszolt!"

EndIf


A változókról itt tudhat meg többet.


Megadhatjuk, hogy a rádiógomb Alapállapota Kijelölt vagy Üres legyen. Egy rádiógomb csoportnál csak egy tag lehet kijelölve. A kiadvány futtatásakor ez lesz a kezdeti állapota.


Tipp: Tesztfeladatnál célszerű az összeset jelöletlennek állítani.


Az objektumok nevét a NeoBookban jártasak felhasználhatják speciális műveleti parancsok segítségével objektumok kezeléséhez. Például futtatás alatt megváltoztathatjuk a [RadioGroup1] rádiógomb állapotát:


SetVar "[RadioGroup1]" "51"


Ugyanígy jelöletlennek állíthatjuk be a csoportot, ha üres karaktert adunk meg:


SetVar "[RadioGroup1]" ""


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó az egérrel rákattint, a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is.


Megadhatunk különböző parancsokat az objektumra kattintás esetére a Kattintás ablakban, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.