Beállítások
Previous Topic  Next Topic 

Ebben a menüpontban állíthatjuk be, hogy a NeoBook hogyan működjön. Ezek a beállítások csak a szerkesztési üzemmódban hatásosak, a lefordított kiadványban nem. (A kiadvány bállításához a  Kiadvány tulajdonságai menüpontot használhatjuk.) A Beállítások ablak három részből áll: Általános, Eszközök és Szerkesztő, amelyeket a bal oldalon található ikonokkal érhetünk el.


Általános

Az Indítási beállítások résznél megadhatjuk, hogy a NeoBook elindítása hogyan történjen. Ha Egy új kiadvány megnyitása opciót választjuk, a NeoBook elindításakor egy üres kiadvány jelenik meg. Amennyiben Az utolsó szerkesztett kiadvány megnyitása opciót jelöljük be, akkor azt a kiadványt nyitja meg, amin legutoljára dolgoztunk. A Fájlkiválasztó ablak megjelenítése esetén a számítógépünkön lévő kiadványok közül választhatunk.


Az utolsó művelet visszavonásának engedélyezéséhez jelöljük be a Visszavonás bekapcsolása opciót. Ebben az esetben a Szerkesztés menüben használhatjuk a Visszavonás műveletet.


Megjegyzés: A kikapcsolásakor a végrehajtás sebessége nőhet egyes régebbi rendszereken.


Ha a Biztonsági másolat készítése menüpontot engedélyezzük, akkor a kiadvány mentésekor az előzőleg elmentett fájl .BAK kiterjesztéssel a merevlemezen marad. Ez természetesen több helyet igényel a merevlemezen, de értékes lehet, ha a kiadványfájl megsérül (a Windows, merevlemez tömörítés, áramkimaradás, lemezhiba stb. miatt). Amennyiben szükségünk van a biztonsági fájlra, az Intézőben írjuk át a kiterjesztést BAK-ról PUB-ra. Ezután behívhatjuk a NeoBooba. Így csak azok az adatok veszhetnek el, amelyeket az utolsó mentés után tettünk.


Tippek: (1) Mentsük a kiadványunkat minél gyakrabban. (2) Soha ne próbáljuk a sérült fájlt elmenteni, mert a biztonsági másolatot is felülírhatja! Ehelyett, ha úgy vesszük észre, hogy a kiadványfájl megsérült, a fájlmenedzser (Explorer, Intéző, QuikMenu FileManager stb.) segítségével nevezzük át a biztonsági másolatot egy új nevű kiadvánnyá (pl. MINTA.BAK kiterjesztést MINTA1.PUB-ra) és csak ezután mentsük el a sérültnek vélt kiadványt. Így csak a legutolsó mentés után bekövetkezett változásokat veszthetjük el.


A Szöveg- és képfájl frissítése más programokkal történő módosításkor menü engedélyezésével a NeoBook a külső programokkal történő szöveg- és képmódosításokat azonnal megjeleníti. Amennyiben ezt nem jelöljük be, a NeoBook azt a kép, illetve szövegállapotot mutatja, amikor a kiadványt megnyitottuk. (Lassabb rendszereknél ez teljesítményjavulást eredményezhet.) A lefordított kiadványt ez nem érinti, mivel fordításkor a NeoBook a fájlokat újraolvassa és frissíti.


Eszközök

Itt adhatjuk meg azokat a programokat, amelyekkel a különböző típusú NeoBook által támogatott fájlokat szerkeszthetjük. Ezeket a programokat hívja be automatikusan a NeoBook a Készítés/Szerkesztés menüpontnál. Használhatjuk a NeoBook beépített szerkesztőjét a szövegfájlokhoz, egy másik NeoSoft terméket, a NeoPaintet a kép, animált GIF, a NeoToon rajzfilm fájlokhoz, de választhatjuk azokat a szerkesztőket, amelyeket a Windows rendel hozzá a fájl típusához, vagy magunk is megadhatunk olyan szerkesztőprogramokat, amelyeket előzőleg a rendszerünkre telepítettünk.


Megjegyzés: A szövegekhez célszerű a NeoBook beépített szerkesztőjét alkalmazni, mivel több olyan formázási lehetőséget is tartalmaz, amelyeket a NeoBookhoz terveztek.


Szerkesztő

Ennél a menüpontnál állíthatjuk be a Műveletszerkesztő tulajdonságait: a betű típusát, méretét, a háttér valamint az egyes elemek (egyszerű felirat, műveleti parancsok, változók, fenntartott karakterek) színét.


Válasszon ki egyet az Elemlistából, majd adjuk meg a jellemzőit. Az előnézeti ablakban láthatjuk a változtatás hatását. Ügyeljünk, hogy megfelelő színeket válasszunk! Pl. kerüljük el, hogy fehér betűhöz fehér hátteret válasszunk.


A Szerkesztő betűtípusa résznél a számítógépen lévő kompatibilis betűtípusokat mutatja. Mivel a szerkesztő támogatja a szintaxiskiemeléseket, csak a fix betűszélességű típusok jelennek meg.