Kiadvány fordítása > Telepítő
Previous Topic  Next Topic 

Ha telepítőprogrammal szeretnénk a kiadványunkat installáltatni, engedélyezzük a Telepítőprogram és installáló lemez(ek) készítése opciót, hogy a NeoBook egy speciális programot készítsen, amivel a felhasználó a számítógépére tudja telepíteni a kiadványt. A legtöbb Windows-os alkalmazás, amelyik a merevlemezről futtatható, egy egyszerű programot (setup.exe) is tartalmaz, ami segíti a felhasználót a telepítésében. A telepítőprogram alapvető funkciója, hogy létrehozzon egy könyvtárat, és a kiadványhoz tartozó fájlokat belemásolja a tömörített állományból. A legtöbb telepítő hozzáad egy parancsikont is a Windows Start menüjéhez. A NeoBook egyszerű telepítője elvégzi ezeket a feladatokat. Ebben a részben meghatározhatjuk, hogy milyen feladatokat lásson el a telepítőprogramunk.A terjesztéshez használt hordozó típusa legördülő menünél meg kell adnunk, hogyan akarjuk a telepítőprogramot elkészíteni. Választhatjuk az Egyetlen fájl lehetőséget, ha a kiadványunkat CD-n, DVD-n vagy az Interneten keresztül szeretnénk terjeszteni. Amennyiben több hajlékonylemezen kívánjuk terjeszteni, akkor válasszuk ki a megfelelő típust.


Az elkészült telepítőfájlok helye mezőben adjuk meg annak a mappának a nevét a merevlemezünkön, ahova a NeoBook elkészítheti a telepítőfájlokat. Amennyiben egy hajlékonylemezes telepítőt készítünk, adjuk meg a meghajtó betűjelét (pl. A:), így a NeoBook közvetlenül a hajlékonylemezre írja a telepítőfájlokat. Ehhez elegendő számú formázott üres lemezre lesz szükségünk. Amennyiben a merevlemezen adunk meg egy könyvtárat, akkor ezen belül a NeoBook annyi alkönyvtárakat – DISK1, DISK2 stb. – fog létrehozni, amennyi hajlékonylemezre szükségünk lesz. Ezután az egyes alkönyvtárak tartalmát átmásolhatjuk egy-egy lemezre.


Figyelem! Közvetlenül a CD-ROM-ra nem tudunk írni a NeoBookból. Ehhez CD-íróra és speciális szoftverre van szükségünk. A NeoBook által készített programot a CD-író szoftverrel írhatjuk rá a CD-re.


A Felajánlott telepítési mappa mezőben adjuk meg azt a könyvtárat, ahova a NeoBook felajánlja a kiadványunk telepítését a felhasználó részére (pl. C:\Programjaim). A felhasználó elfogadhatja ezt, de megadhat egy másikat is.


A Felajánlott Start menü csoport mezőben megadott név lesz az a programcsoport, aminél majd megtalálható a kiadványunk. A felhasználó az installálás alatt megváltoztathatja ezt. Ha üresen hagyjuk a mezőt, a kiadványunk nem jelenik meg a Start menüben.


A telepítő címsora a kiadvány telepítő ablakának lesz a címsora.


A képernyő jobb felső sarkában a telepítőprogramunk hátterének az előnézeti képét láthatjuk. Közvetlenül alatta három gomb található. Az első kettővel a háttér színátmenetét, míg a harmadikkal a betű színét állíthatjuk be. A változást egyből láthatjuk az előnézeti képen. Egyszínű háttérhez válasszuk ki ugyanazt a színt az első két nyomógombbal.


Tipp: A telepítőprogramunk feliratainak a szövegét a Kiadvány tulajdonságai Nyelv ablaknál állíthatjuk be.


A képernyő jobb alsó részénél, az Extra fájloknál található fájlválasztó gombbal megadhatjuk azokat a fájlokat, amelyeket a kiadványunkon kívül telepíteni kívánunk a felhasználó számítógépére. Ezek lehetnek akár más programok vagy adatbázisok is. Ez akkor hasznos, ha olyan fájlokat akarunk hozzáadni a kiadványunkhoz, amelyeket a NeoBook fordítója figyelmen kívül hagy. A telepítőprogram az extra fájlokat az exe kiadvánnyal egy könyvtárban helyezi el.