A szövegbeviteli mező eszköz
Previous Topic  Next Topic 

A szövegbeviteli mező segítségével az olvasó beírhat szöveges vagy numerikus információkat. A szövegbeviteli mezőt használhatjuk űrlap kitöltéséhez, esszékérdések válaszának rögzítéséhez, de bármely más adat összegyűjtéséhez is. Az információkat eltárolhatjuk egy változóban, használhatjuk számításokhoz, kiírathatjuk egy fájlba.Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy szövegbeviteli mezőt a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik A szövegbeviteli mező tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk a szövegbeviteli mező külalakját és működését. A szövegbeviteli mező tulajdonságai ablak három részből – Általános, Stílus és Műveletek – áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

A Szöveg mezőbe írt szöveg a kiadvány futtatása alatt megjelenik a szövegbeviteli mezőben. Ez lehet például egy kezdeti választási lehetőség, amit az olvasó elfogadhat, vagy átírhat, de általában a szövegbeviteli mező üres szokott lenni, mivel az olvasóktól várunk információt.


Ahhoz, hogy a szövegbeviteli mező tartalmát megőrizzük a program futtatása közben, egy változónevet  kell hozzárendelni. A NeoBook automatikusan hozzárendel egy változónevet, de ezt meg is változtathatjuk a Változó mezőben. Futtatás alatt a változó tartalmazni fogja, amit a mezőbe írnak. A szövegbeviteli mező tartalmát megváltoztathatjuk:


SetVar "[TextEntry1]" "Jó napot!"


De ki is üríthetjük a szövegbeviteli mezőt:


SetVar "[TextEntry1]" ""


Stílus

Ebben az ablakban a beírható információk mennyiségét és típusát tudjuk szabályozni.A Stílusnál korlátozhatjuk a szövegbeviteli mezőt Egysorosra, vagy megadhatunk egy nagyobb méretű szövegdobozt, ami Többsoros. A többsoros opciónál megadhatjuk, hogy legyen-e Sortörés engedélyezése és Gördítősáv lehetőség. Megadhatjuk továbbá a bevihető karakterek számát az Engedélyezett max. résznél. Adjunk meg nullát, ha nem akarjuk korlátozni a karakterek számát.

Az Érvényesítés résznél (egysoros szövegbeviteli mező esetén) megadhatunk különböző módokat. A Nincs választása esetén bármilyen karakter (betűk, számok, szóköz, vessző stb.) bevitele engedélyezett. A Jelszó választása esetén a szövegbeviteli mezőben csak csillagok (*) fognak megjelenni a begépelt karakterek helyett. Ezt akkor célszerű alkalmazni, ha titkos kódot vagy jelszót kér a kiadványunk.


Amennyiben az Érvényesítési maszk használata opciót választjuk, korlátozhatjuk, hogy az olvasó csak adott karaktereket vagy csak megadott formátumban írhasson a szövegbeviteli mezőbe. Nem engedélyezett karakter bevitele nem történik meg. Választhatunk néhány előre definiált maszkból a # gomb lenyomásakor, de magunk is készíthetünk maszkot a következő kódok segítségével:


L

Egy betű (A–Z vagy a–z) bevitele kötelező

l

Egy betű (A–Z vagy a–z) bevitele lehetséges

A

Egy betű (A–Z vagy a–z) vagy szám (0–9) bevitele kötelező

a

Egy betű (A–Z vagy a–z) vagy szám (0–9) bevitele lehetséges

C

Egy bármilyen karakter bevitele kötelező

c

Egy bármilyen karakter bevitele lehetséges

0

Egy szám (0–9) bevitele kötelező

9

Egy szám (0–9) bevitele lehetséges

#

Egy szám (0–9) vagy egy összeadásjel (+) vagy egy kivonásjel (-) bevitele lehetséges

:

Az órák, percek és másodpercek elválasztására használjuk. Ha a számítógép beállításában más szerepel, akkor az fog megjelenni

/

A hónapok, napok és évek elválasztására használjuk. Ha a számítógép beállításában más szerepel, akkor az fog megjelenni

_

A szóköz alkalmazásához használjuk. Amikor az olvasó a szövegbeviteli mezőbe ír, a kurzor automatikusan átugorja ezt a (_) karaktert

>

A jel után beírt szöveg nagybetűs lesz a maszk végéig, vagy a < jelig

<

A jel után beírt szöveg kisbetűs lesz a maszk végéig, vagy a  > jelig

<>

A két jel együttesen kikapcsolja a kisbetű/nagybetű vizsgálatot. A karakterek úgy jelennek meg, ahogyan az olvasó beírja azokat

\

A jel után következő karakter olvasható lesz és nem maszk. Akkor használjuk, ha a fenti karakterek közül meg szeretnénk jeleníteni valamelyiket a maszkban


A fenti felsorolásban nem szereplő karakterek olvashatók lesznek és nem maszk. Az olvasható karakterek automatikusan belekerülnek a formázott szövegbe, és a kurzor automatikusan átugorja ezeket az írás folyamán. Például egy telefonszám maszk távolsági hívószámmal a következőképpen néz ki:


(90)_000-0009


Miután az olvasó beírta a telefonszámot, a szövegbeviteli mező változójában tárolásra kerülő karaktersorozat a következő lesz:


( 1) 234-5678


Az Előnézet megmutatja, hogy hogyan fog kinézni a maszk, és tesztelhetjük is azt. A Radír gombbal törölhetjük a tesztet.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor az olvasó beír valamit, vagy a kurzort az objektum fölé viszi vagy elhagyja azt.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. Megadhatunk különböző parancsokat a Szövegváltozás ablakban, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról  A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.


Tipp: A Szövegváltozás ablakban megadott műveletek azonnal végrehajtásra kerülnek, amint egy karaktert beír az olvasó, ezért nem célszerű a háttérben adatfeldolgozási műveleteket végezni, mert ez hosszabb időt vehet igénybe, és zavarhatja az olvasót az írás közben. Inkább helyezzünk el egy nyomógombot, és ennek a megnyomásával indítsuk el az adatfeldolgozási folyamatot.