A NeoBook képernyője
Previous Topic  Next Topic 

Amikor a NeoBookot első alkalommal nyitjuk meg, szerkesztési üzemmódban egy üres kiadvány jelenik meg, készen arra, hogy elkezdjük a munkát. A NeoBook ablak részei a következők:Címsor

A NeoBook ablakának felső széle. Ezzel tudjuk az ablakot egy másik helyre mozgatni. Tartalmaz egy „ikon állapot” egy „teljes méret” és egy „ablak bezár” gombot. További információt a címsorral kapcsolatban a Windows dokumentációjában találhatunk.

Főmenü sor

A címsor alatt található a főmenü sor. Bármelyik menüre kattintunk, több almenü pont válik láthatóvá, amelyek közül választhatunk. A főmenü részletes leírásáról A Menüparancsok  fejezetben olvashatunk.


Ikonsor

A menübár alatt található egy ikonsor, ahol az általánosan használt szerkesztőparancsok ikonjai találhatóak. Ha a kurzort a nyomógomb fölött tartjuk, akkor a hozzá tartozó parancs rövid leírása is megjelenik.


Oldalnavigáló gombok

Az ikonsor jobb oldalán találhatóak a lapozó gombok. A bal szélén található gombbal a legelső oldalra, a mellette lévővel pedig az előző oldalra ugorhatunk. A középső gombbal a Mesteroldalra, a negyedik gombbal a következőre, míg a jobb szélső gombbal a legutolsó oldalra ugorhatunk.


Munkaasztal

A képernyő legnagyobb részét a munkaasztal foglalja el. A megnyitott kiadványok ezen a helyen találhatóak. Ha egynél több kiadvány van nyitva, akkor egyik dokumentumról a másikra egyszerűen az adott ablakra való kattintással, vagy pedig az Ablak menüben felsorolt fájlok egyikére kattintva térhetünk át.


Oldalfülek

A megnyitott kiadvány alsó részénél találhatóak az egyes oldalakhoz tartozó fülek. Ezeken tüntethetjük fel az oldalra utaló rövid címeket. A fülre kattintva az adott oldalra ugorhatunk. Az oldalak sorrendjét egyszerűen megváltoztathatjuk úgy, hogy megfogjuk a fület az egérrel, és a kívánt helyre visszük.


Eszközpaletta

Az eszközpalettán helyezkednek el azok az eszközök, amelyekkel a kiadvány megjelenési formáját készíthetjük el. A palettát a címsoránál fogva áthelyezhetjük máshova.


Stíluspaletta

A stíluspalettán az objektum megjelenését változtathatjuk meg: kitöltését, körvonalát és a betűk tulajdonságait.


Objektumlista

Ez az ablak az oldalon található összes objektumot tartalmazza. Ugyanúgy, mint az oldalaknak, az objektumoknak is egyedi nevük van. Az objektumlistát használhatjuk egy adott elem kiválasztására, vagy az egér jobb billentyűjét használva a tulajdonságainak a megváltoztatására. Az objektumlistát elrejthetjük az Nézet menüben található Objektumlista látható pont kijelölésének megszüntetésével.


Objektum infó

Az Objektum infó ablak a kiválasztott objektum méretét és helyzetét mutatja. Itt magunk is megadhatjuk az objektum pontos koordinátáit és méreteit.


Egérhelyzet (MouseCam™)

A MouseCam ablakban az egér környezetének nagyítását láthatjuk, ami segít az objektumok pontos elhelyezésénél. Ha a jobb egér gomjával rákattintunk, beállíthatjuk a nagyítás mértékét. Ezenkívül az egér vízszintes és függőleges koordinátáit is mutatja pixelben (a bal felső sarokban van az origó).


Gördítősáv

Ha olyan részletét akarjuk szerkeszteni a kiadványnak, amelyik a képernyőn kívülre esik, akkor a gördítősáv segítségével juthatunk az adott helyre.


Oldalmutató

A jobb alsó sarokban jelenik meg, hogy éppen melyik oldal látható a munkaasztalon.


A munkaterület beállítása

A NeoBookban az ablakokat áthelyezhetjük, vagy a fő program ablakának a széleihez igazíthatjuk. Az ablakok címsoránál vagy a széléhez igazított egységek szélénél megfogva lehet ezeket elmozdítani. Ha az ablakok mozgatása közben lenyomva tartjuk a Ctrl billentyűt, akkor az nem tapad oda a munkaterület széléhez, hanem továbbra is úszó ablak marad. El is rejthetjük ezeket a kis bezár gombra kattintva, vagy ha megszüntetjük a kijelölést a Nézet menüpont alatt. (Az Eszközpaletta és a Stíluspaletta nem rejthető el.)