A stíluspaletta
Previous Topic  Next Topic 

Egy objektum elkészülte után a legtöbbnek módosíthatjuk a megjelenését a Stíluspaletta segítségével. Egy objektum tulajdonságainak módosítása előtt ki kell jelölnünk hozzá a Kiválasztó eszözzel. A kijelölés után az objektumot a következőkkel lehet módosítani:Kitöltőszín

Ezzel az eszközzel egy új színt adhatunk meg a kiválasztott objektumnak egy színkiválasztó ablak segítségével. Két palettáról választhatunk színt: a kiadvány színpalettájáról vagy a Windows rendszer színei közül. Az ablak felső részén található két ikon segítségével választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.Ha a kiadványunk 256 színt használ, a színpalettán az adott oldalhoz rendelt színpaletta színeiből (részletesen lásd az Új kiadvány, illetve Az oldal tulajdonságai részt), a 16 színű kiadványoknál a Windows alapszínei közül választhatunk. A 16 millió színű felbontás esetén a szivárvány színei és a szürke árnyalatai állnak rendelkezésünkre, de magunk is kikeverhetünk színeket a vörös (R), zöld (G) és kék (B) színek segítségével.


A Windows rendszerszínei a Windows kezelőfelületeihez (pl. címsor, párbeszédablak stb.) vannak rendelve, amelyeket a felhasználó mega állíthat be a Windows képernyő beállításainál, így ha az olvasónk más színt állított be magának, mint amilyen a mi rendszerünkön van, másképpen fogja látni a kiadványunkat! Így csak abban az esetben válasszuk ezt a lehetőséget, ha azt szeretnénk, hogy ugyanaz a színvilág jelenjen meg a kiadványunkban, mint amit az olvasónk kiválasztott magának a Windows beállításainál.


Kitöltő minta

Ezzel az eszközzel az éppen kiválasztott objektum mintáját határozhatjuk meg. A „H” (hollow) üres kitöltést eredményez, a háttér színe fog látszani, míg az „S” (solid) kitöltésnél minta nélküli, tömör színű lesz az objektum.


Amennyiben bejelöljük az Átlátszó négyzetet, az objektum alatt lévő többi objektum látszani fog a kiválasztott mintán keresztül.


Megjegyzés: Bizonyos objektumoknál (mint pl. a vonalnál) a tulajdonságaiból fakadóan nem érvényesülnek a kitöltési beállítások.


Vonal színe

Ezzel az eszközzel a kiválasztott objektum körvonalának a színét állíthatjuk be. A színkiválasztó ablak leírását a Kitöltőszín résznél  olvashatjuk. Ha úgy tűnik, hogy az objektumnak nincs körvonala, ellenőrizzük, hogy a Vonalvastagság nincs-e Semmi-re állítva.


Vonalvastagság

Ezzel az eszközzel a kiválasztott objektum körvonalának a vastagságát tudjuk beállítani. Ha „Semmi”-t választunk, nem lesz az objektumnak körvonala.


Vonalstílus

Itt választhatjuk ki a vonal stílusát: szaggatott, pont-vonal, 3D stb. Ha úgy tűnik, hogy az objektumnak nincs körvonala, ellenőrizzük, hogy a Vonalvastagság nincs-e Semmi-re állítva.


Megjegyzés: Néhány objektumnál nem lehet körvonalat beállítani vagy csak folyamatos körvonala lehet.


Betű színe

Ezzel az eszközzel tudjuk a kiválasztott objektum betűjének színét beállítani. A színkiválasztó ablak leírását a Kitöltőszín résznél  olvashatjuk. Azokra az objektumokra, amelyek nem tartalmaznak betűt, ez az eszköz nincs hatással.


Betűkészlet

Ezzel az eszközzel tudjuk megváltoztatni a kiválasztott objektum betűjének típusát, méretét a számítógépünkre telepített betűkészletből. Ügyeljünk arra, hogy sok betűtípust használva nagymértékben megnövelheti a kiadványunk méretét. A túl sokféle betűtípus használata az egyik gyakran előforduló tervezői hiba is egyben, amit a kezdők követnek el. Így az oldal zavarosnak fog tűnni.


Megjegyzések: (1) Vannak olyan betűkészletek, amelyeket szerzői jogok védenek, nem terjeszthetők szabadon. (2) Azoknál az objektumoknál, amelyek nem tartalmaznak betűket, a beállítás hatástalan marad. (3) Sok különböző betűkészlet használata jelentősen meg is növeli a kiadvány méretét.