A szövegszerkesztő menüje
Previous Topic  Next Topic 

A fájl menü

A szerkesztés menü

A hipertext menü

A táblázat menü

A formátum menü

Az egyebek menü

A súgó menü


A fájl menü

Új

Ez a parancs egy üres dokumentumot nyit meg, és a szerkesztőben lévőt bezárja. Amennyiben ez nincs elmentve, erre a NeoBook felhívja a figyelmünket.


Megnyitás

Ezzel a paranccsal egy meglévő Rich Text (RTF) vagy egyszerű szöveges (ASCII/ANSI) dokumentumot nyithatunk meg egy windowsos fájlkiválasztó segítségével. Amennyiben a szerkesztőben lévő dokumentum változásai nincsenek elmentve, erre a NeoBook felhívja a figyelmet, mivel egyszerre csak egy dokumentum lehet megnyitva.


Mentés

Az aktuális dokumentum változásait menti el. Amennyiben még nincs neve a dokumentumnak, a szerkesztő ennek megadására figyelmeztet.


Mentés másképp

Ezt a parancsot használjuk, ha egy új név alatt (esetleg új könyvtárban) szeretnénk elmenteni a munkánkat. Ha már egy meglévő fájlnevet adunk meg, a szerkesztő megkérdezi, hogy felülírhatja-e az új tartalommal.


Megjegyzés: A szövegszerkesztővel készített fájlok kitejesztése normális esetben RTF. Ajánlatos ezt a kiterjesztést használni, hogy elkerüljük a más típusú fájlok összetévesztésével.


Oldalbeállítás

Itt megadhatjuk az adott dokumentumhoz az alapértelmezet Margókat, az oldal tájolását, ami lehet Álló vagy Fekvő. Ez nagyobb pontosságot ad a nyomtatott dokumentumnak. Ezt az információt a dokumentumfájl tartalmazza, és ezt használja a PrintTextFile művelet. A papír méretét nem lehet megadni, mert ezt a felhasználó számítógépéhez csatlakoztatott nyomtatóban lévő papír határozza meg.


Nyomtatás

Ezzel a paranccsal az aktuális dokumentumot vagy egy kijelölt részét lehet kinyomtatni.


OK

Ezzel a paranccsal elmenthetjük a dokumentumot és bezárhatjuk a szerkesztőt.


Mégsem

Ezzel a paranccsal a dokumentum elmentése nélkül zárhatjuk be a szerkesztőt.A szerkesztés menü

Visszavonás

Ezzel a paranccsal az utolsó változtatást lehet visszavonni az aktuális dokumentumban.


Kivágás

Ezzel a paranccsal a kijelölt szöveget eltávolítjuk a szerkesztőből és elhelyezzük a vágólapon.


Másolás

Ezzel a paranccsal a kijelölt szöveget a vágólapra másoljuk.


Beillesztés

Ezzel a paranccsal a vágólap tartalmát helyezhetjük el a dokumentumban a kurzornál. Amennyiben a vágólap tartalma nem kompatibilis a szerkesztővel, a Beillesztés parancs hatástalan.


Megjegyzés: Amennyiben a vágólap tartalma nem kompatibilis a szerkesztővel, a Beillesztés parancs hatástalan.


Törlés

A kijelölt szöveget törli. (Nem helyezi el a vágólapon.) Ha véletlenül törlünk ki valamit, a Visszavonás paranccsal állíthatjuk vissza.


Mindent kijelöl

A dokumentum teljes szövegét kijelöli.


Szövegfájl beillesztése

Ezzel a paranccsal egy külső RTF vagy text fájlt illeszthetünk a kurzor helyére.


Képfájl beillesztése

Ezzel a paranccsal egy kis grafikus fájlt illeszthetünk a kurzor helyére. A fájl csak windowsos bitmap (BMP) formátumú lehet.


Keresés

Ezzel a paranccsal egy szövegrészt kereshetünk meg a dokumentumban.


Következő keresése

Megismétli a legutolsó keresési parancsot.


Csere

Ezzel a paranccsal a keresett szöveget kicserélhetjük egy adott szöveggel.A hipertext menü

Kapcsoló hozzáadása

Egy szövegrész kijelölése után ezzel a paranccsal hipertextté alakíthatjuk át azt.


A hipertext rejtett műveleteket tartalmaznak, amelyeket elhelyezhetünk a szövegben. A kiadvány futtatása alatt a hipertext aláhúzott szövegként fog megjelenni, amelyre az olvasó rákattinthat, és ezzel vérehajtja a rejtett műveleteket. A hipertextes kapcsolókat általában az oldalak közötti navigáláshoz, vagy az aláhúzott szöveg magyarázatához használjuk, de a szövegen belül elhelyezett könyvjelzőhöz is ugorhatunk vele. (A menüparancs helyett használhatjuk a Hiperkapcsoló hozzáadása nyomógombot is.)


Megjelenik a NeoBook műveletszerkesztője, ahol megadhatjuk, hogy milyen műveleteket hajtson végre a hipertextes kapcsoló.


Kapcsoló szerkesztése

A kurzornál lévő hipertextes kapcsolóhoz rendelt műveleteket szerkeszthetjük ezzel a paranccsal.


Kapcsoló eltávolítása

Ezzel a paranccsal a kurzornál lévő hipertextes kapcsolót törölhetjük.


Könyvjelző hozzáadása

Ezzel a paranccsal egy könyvjelzőt illeszthetünk a kurzor helyére. Egy kis ablak jelenik meg, ahol a könyvjelző nevét kell megadnunk, amire a hipertextes kapcsolóval hivatkozhatunk.


A könyvjelző egy rejtett kód a szövegen belül, amit a hipertextes kapcsolóval együtt használhatunk. A hipertextes kapcsolóval tudunk a kívánt könyvjelzőhöz ugrani. Sem a könyvjelző, sem a neve nem jelenik meg a lefordított kiadványban.


Könyvjelző szerkesztése

Ezzel a paranccsal megváltoztathatjuk a kurzornál lévő könyvjelző nevét.


Könyvjelző eltávolítása

Ezzel a paranccsal a kurzornál lévő könyvjelzőt törölhetjük.A táblázat menü

Új táblázat

Ezzel a paranccsal egy új táblázatot illeszthetünk be a kurzor helyére. A megjelenő ablakban adhatjuk meg a bal és a jobb oldali margó szélességét, a sorok és az oszlopok számát. A táblázat elkészítése után beírhatjuk a megfelelő szövegeket a cellákba.


Sor beillesztése

Ezzel a paranccsal egy új sort illeszthetünk be a kurzor helyénél a táblázatba.


Oszlop beillesztése

Ezzel a paranccsal egy új oszlopot illeszthetünk be a kurzor helyénél a táblázatba.


Sor törlése

Ezzel a paranccsal azt a sort törölhetjük, amelyikben a kurzor van.


Oszlop törlése

Ezzel a paranccsal azt az oszlopot törölhetjük, amelyikben a kurzor van.


Cellák egyesítése

Ezzel a paranccsal a vízszintesen kijelölt cellákat egyesíthetjük. A cellák kijelöléséhez az eger bal gombjának lenyomásával húzzuk végig a cellákon.


Cellák felosztása

A kijelölt cellákat két részre bontja.


Cella tulajdonságai

Ezzel a paranccsal megjelenik egy párbeszédpanel, amelyben beállíthatjuk a cellában elhelyezkedő szöveg színét, sortávolságát, a bekezdés igazítását, a cella szegélyét.


Táblázat tulajdonságai

Ezzel a paranccsal a táblázat bal és jobb oldali behúzását állíthatjuk be, azt, hogy milyen távolságra legyen a dokumentum széleitől.A formátum Menü

Betűtípus

Ezzel a paranccsal egy párbeszédablak jelenik meg, ahol kiválaszthatjuk a használni kívánt betűtípust, a stílust, a méretet, a betűknél alkalmazott effektust (áthúzott, aláhúzott), a színt, a típust. A teljes szöveg betűtípusának megváltoztatásához először használjuk a Mindent kijelöl parancsot.


Tipp: Használhatjuk az ikonsoron található betűformázó nyomógombokat is a kijelölt szövegrész formátumának megváltoztatásához.


Bekezdés

Ezzel a paranccsal egy párbeszédablak jelenik meg, ahol megadhatjuk a bekezdés igazítását, a bal és a jobb oldali behúzás mértékét, a sorközt, a bekezdés előtti és utáni távolságot, a szegélyt felül, lent, bal oldalon, jobb oldalon, a szegély vastagságát és színét.


Tabulátor

Ezzel a paranccsal beállíthatjuk a kijelölt bekezdések tabulátorhelyeit. Egy új tabulátorhely beállításához először írjuk be a helyét, majd az igazítást, végül nyomjuk meg a Beállítás gombot.


Tipp: A tabulátorok beállításához használhatjuk a vonalzót is, ha rákattintunk.


Felsorolás jel

Ezzel a paranccsal beállíthatjuk, hogy a kijelölt bekezdések előtt felsorolás jelek vagy sorszámozások legyenek.


Az Egyebek menü

Helyesírás-ellenőrzés

Ezzel a paranccsal a helyesírást tudjuk ellenőrizni. (A szótár egyelőre csak az amerikai angol kifejezéseket tartalmazza!)


Formázó jelek megjelenítése

Amennyiben ezt a lehetőséget engedélyezzük, speciális karakterek jelennek meg a szerkesztőben, amelyek megmutatják a tabulátorokat, bekezdés vége jeleket stb. Ez csak a szerkesztőben jelenik meg, a dokumentum nem fogja tartalmazni.


Mértékegység

Ezzel a paranccsal állíthatjuk be a margók és a tabulátorok mértékegységét. Ez lehet hüvelyk vagy centiméter.


A súgó menü

A szövegszerkesztő használata

Ezzel a paranccsal a NeoBook szerkesztővel kapcsolatos súgórészét jeleníthetjük meg.