Az időzítő eszköz
Previous Topic  Next Topic 

Ezzel az eszközzel egy műveleti parancssort hajthatunk végre egy megadott idő elteltével. Az időzítőt diavetítéshez és olyan teszthez használhatjuk, amelyet adott időre kell megoldani.


Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy időzítőt a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. (Az időzítő objektumot bárhol elhelyezhetjük, mivel a futtatás alatt ez nem fog megjelenni.)


Megjelenik Az időzítő tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk az objektum külalakját és működését. A tulajdonságok ablak két – Általános és Műveletek – részből áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

Az Indítás részben beállíthatjuk, hogy az időzítő Automatikusan az oldal megjelenésekor induljon. Ezt általában arral használjuk, hogy az olvasó csak egy bizonyos ideig láthassa az oldalt, mielőtt továbbmenne. Ha a Várjon a „TimerStart” műveletre opciót választjuk, az időzítő egészen addig nem indul el, amíg egy TimerStart (Időzítő indul) parancsot nem kap. Ezt a parancsot például egy nyomógomb megnyomásával vagy egy MessageBox (figyelemeztető ablak) OK gombjának lenyomásával aktivizálhatjuk:


TimerStart "Timer1" "2000"


Az Időintervallumot milliszekundumban kell megadni. (1 másodperc = 1000 milliszekundum.) Az időzítő aktiválása után a megadott idő eltelvével fog a hozzá társított műveleti parancs végrehajtásra kerülni.Miután aktiválásra került az időzítő, az ismételten újraindul, amíg le nem állítottuk, vagy ki nem lépünk a programból. Az időzítőhöz rendelt műveleti parancsok végrehajtásra kerülnek minden egyes alkalommal, amikor az időzítés lejár. Ha csak egyszer kell végrehajtani az időzítő parancsát, jelöljük be az Időzítő leállítása egy végrehajtás után opciót. Ha Az időzítő leállítása az oldal elhagyásakor opciót jelöljük be, az időzítő automatikusan kikapcsol, amikor az olvasó egy másik oldalra ugrik. Ha nem használjuk ezeket az opciókat, a TimerStop (Időzítő leállítása) műveleti parancsot kell használnunk az időzítő kikapcsolásához.


TimerStop "Timer1"


A Változó mezőt használhatjuk arra, hogy megőrizzük, mennyi ideje fut az időzítő milliszekundumban. Ehhez írjunk be egy változónevet a mezőbe. Futtatás alatt ennek a változónak a vizsgálatával tudjuk ellenőrizni, mennyi ideje fut az időzítő. Felhasználhatjuk például egy kezdetleges stopperóra megjelenítésére, vagy arra, hogy megmutassa, mennyi ideje van még az olvasónak a feladat végrehajtásához.


.az eltelt időt milliszekundumról percre számolja át.

Math "ElapsedTime / 60000" "2" "[pont]"

AlertBox "Helló!" "Önnek [pont] percre volt szüksége a feladat elvégzéséhez"


Műveletek

Az Időzítő lejártakor ablakban megadott műveleti parancsokat fogja a kiadványunk végrehajtani, amikor az adott időintervallum letelik.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is. (A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.) Miután a műveletek végrehajtásra kerültek, az időzítő újból indul egészen addig, amíg nem állítjuk le a TimerStop (Időzítő leállítása) művelettel, vagy nem használjuk a fentebb leírt opciók közül az egyiket.