A tolószabályozó eszköz
Previous Topic  Next Topic 

A tolószabályozóval vagy csúszkával az olvasó könnyen kiválaszthat egy numerikus értéket egy minimális és egy maximális érték között. A tolószabályozó hasonlóan működik a hangerőszabályozóhoz. Az értéket a csúszka megfelelő helyre tolásával állíthatja be az olvasó. Ahogyan a csúszka mozog, úgy változik a hozzárendelt változó értéke.Ahhoz, hogy elhelyezzünk egy tolószabályozót a kiadványunk oldalán, az egérrel húzzunk egy négyszöget arra a helyre, ahol azt el szeretnénk helyezni. Megjelenik A tolószabályozó tulajdonságai ablak, amelyben beállíthatjuk a tolószabályozó külalakját és működését. A tolószabályozó tulajdonságai ablak három – Általános, Megjelenés és Műveletek – részből áll, amelyeket a megfelelő ikonra kattintva érhetünk el.


Általános

A Minimális érték és a Maximális érték mezőkben adjuk meg a minimális és maximális értékeket, amelyek között a csúszka az értékeket felveheti. A Kezdeti érték mezőben a kiadvány indításakori értéket kell beállítani. A Minimális értéknek kisebbnek kell lennie a Maximális értéknél, valamint a Kezdeti értéknek e kettő között kell lennie.


Ahhoz, hogy a tolószabályozó státusát megőrizzük a program futtatása közben, egy változónevet kell hozzárendelni. A NeoBook automatikusan hozzárendel egy változónevet, de ezt meg is változtathatjuk a Változó mezőben. Futtatás alatt a változó a tolószabályozó aktuális értékét tartalmazza. A változó értékét megváltoztathatjuk. Például:


SetVar "[TrackBar1]" "50"


Tipp: Visszajelzést is adhatunk olvasóinknak az aktuális értékről, ha elhelyezünk egy Egyszerű felirat objektumot a tolószabályozó mellett a [TrackBar1] változóval.


Megjelenés

A tolószabályozó Iránya lehet Vízszintes vagy Függőleges.Megadhatjuk a Stílusnál (pixelben) a Csúszka méretét és a Sáv méretét, de képet is választhatunk az egyszerű kivitel helyett. Ebben az esetben a képeknek pontosan akkora méretűeknek és irányúnak kell lenniük, mint amekkora tolószabályozót rajzoltunk a NeoBookban!


Az Előnézet ablakban megtekinthetjük a változtatások hatását.


Műveletek

Lehetőségünk van speciális műveletek végrehajtására is, amikor a tolószabályozó értéke változik, megváltozott, az olvasó a kurzort fölé viszi vagy elhagyja azt.


A Műveletek képernyőn található a szerkesztőablak, efölött pedig az eszközsor. A műveleti parancsokat begépelhetjük közvetlenül a szerkesztőbe, vagy használhatjuk a Művelet beillesztése gombot is.


Megadhatunk különböző parancsokat az Érték változik ablakban, az Érték megváltozott, az objektum fölé érés és az objektum elhagyása esetére az Egér belépése, illetve az Egér kilépése ablakban. A műveletszerkesztőről és a műveleti parancsokról A műveletekről és a változókról és Műveleti parancsok részekben olvashatunk részletesen.