2. lecke: Hipertextes kapcsolók készítése
Previous Topic  Next Topic 

A NeoBook egy elég sokoldalú program, és színvonalas offline (hálózat nélküli) alkalmazásokat készíthetünk vele, amit kiegészíthetünk online (internetes hálózathoz kapcsolt) tartalommal. Könnyen készíthetünk olyan dinamikus kiadványokat, amivel elektronikus levelet küldhetünk, vagy egy honlapot tudunk meglátogatni a világhálón. Ezt például a hipertext használatával oldhatjuk meg. A hipertextes dokumentumokban aláhúzott szavak vannak vagy kapcsolók, amire ha rákattint az olvasó, akkor egy másik oldalra ugrik, vagy megjelenik a hozzátartozó információ. A NeoBook több olyan eszközzel rendelkezik, amivel hipertextes kapcsolókat hozhatunk létre a kiadványunkban. Ez a lecke bemutat néhány megoldást ezek közül.


1. Indítsuk el a NeoBook programot, és készítsünk egy új kiadványt a Fájl / Új menü segítségével.

2. Válasszuk ki a Cikk eszközt az Eszközpalettán.


3. Vigyük a kurzort az oldal bal felső részéhez, nyomjuk le az egér bal gomját, és a gombot nyomva tartva húzzunk egy, az oldal felét elfoglaló négyszöget, majd engedjük fel a gombot.


Megjelenik az Új cikk ablak.4. Jelöljük ki az Új dokumentum készítése szövegszerkesztővel opciót.


5. Kattintsunk az OK gombra.


A NeoBook szövegszerkesztője fog megjelenni.


Szöveg bevitelét a következő módokon tehetjük meg:


6A. Gépeljük be a billentyűzet segítségével.


6B. Egy másik szövegszerkesztőn elkészített szövegrészt jelöljünk ki és másoljunk a Windows vágólapra a Kivágás vagy Másolás paranccsal, és másoljuk be a NeoBook szövegszerkesztőjébe a Beillesztés paranccsal.


7. Miután a szöveg megjelent a szövegszerkesztőben, jelöljünk ki azt a szót vagy kifejezést az egér vagy a billentyűzet (Schift+kurzormozgató gombok) segítségével, amelyikhez hipertextes kapcsolót szeretnénk rendelni.8. Válasszuk ki a Hipertext/Kapcsoló hozzáadása parancsot, vagy használjuk a menüsor ikonját.


Megjelenik a Hiperkapcsoló szerkesztője. A kijelölt szövegrészre kattintva azokat a műveleteket fogja végrehajtani a kiadványunk, amelyet ebbe a szerkesztőbe beírunk.


9. Kattintsunk a Művelet beillesztése nyomógombra.


A Művelet beillesztése képernyő kategóriákra van felosztva, amelyeket a bal oldalon látható ikonok jelölnek. Ha rákattintunk az egyikre, az ahhoz a kategóriához tartozó műveleti parancsok listája jelenik meg.10. Válasszuk ki az Internet kategóriát. (Ha nem látjuk a listában, a használjuk görgetősávot!)11A. Ha a kijelölt szöveget egy internetes oldalhoz szeretnénk kapcsolni a számítógép alapértelmezett böngészőjén keresztül, akkor válasszuk ki az InternetLink (Internetkapcsolat) műveletet.


Megjelelenik Az internetkapcsolat tulajdonságai ablak.


12A. Gépeljük be a kapcsolat internetes címét/URL-jét a mezőbe.


11B. Ha a kijelölt szöveget egy elektronikus levél elküldéséhez szeretnénk kapcsolni, akkor válasszuk ki a SendMail  (Levélküldés) műveletet.


Megjelenik A levélküldés tulajdonságai ablak.


12B. Töltsük ki a Címzett, a Feladó, a Tárgy és az Üzenet mezőket úgy, mintha egy elektronikus levelet írnánk.


13. Kattintsunk az OK gombra.


A NeoBook automatikusan beírja a szükséges műveleti parancsot a Hiperkapcsoló szerkesztőjébe.


14. Kattintsunk a Hiperkapcsoló szerkesztőben az OK gombra.


Ezzel létrehoztuk a hipertextes kapcsolót, amit a NeoBook a kijelölt szöveg aláhúzásával jelöl.


Ha meg akarjuk változtatni vagy törölni akarjuk a kapcsolót, válasszuk ki a Hipertext menü Kapcsoló szerkesztése vagy Kapcsoló eltávolítása pontját.


További kapcsoló hozzáadásához ismételjük meg a 7–14. pontot.


15. Miután befejeztük a szöveg szerkesztését, nyomjuk meg a szövegszerkesztő OK gombját.


Új dokumentum esetén a Mentés másképp ablak jelenik meg, ahol meg kell adnunk egy fájlnevet, amiben a szöveget tároljuk.


16. Minden esetben rich text formátumú lesz a szöveg, így a fájl kiterjesztése .rtf lesz.


A kiadványunk oldalán megjelenik a szöveg.


17. A hiperkapcsolót tesztelhetjük a Kiadvány / Futtatás paranccsal.