Változók használata
Previous Topic  Next Topic 

A változó a számítógép memóriájának egy része, ahol ideiglenesen adatokat tudunk tárolni a kiadványunk futtatása alatt. A változók tartalmazhatnak szöveget, számot, címet, adatot vagy bármi mást. A változó tartalmát felhasználhatjuk számításokhoz, beilleszthetjük szöveges környezetbe, beolvashatjuk egy külső fájlból, vagy ki is írathatjuk egy fájlba.


Több objektum, mint például a Kijelölőnégyzet, a Rádiógomb és a Szövegbeviteli mező a változót a saját állapotának, illetve tartalmának megőrzésére használja. Ezeket, valamint a műveletekkel létrehozott változókat a kiadványban bárhol felhasználhatjuk. Például a szövegbeviteli mező objektum segítségével megkérdezzük az olvasó nevét, amit egy teszt eredményével együtt tárolhatunk, vagy egy másik oldalon megszólíthatjuk az olvasót, így személyre szabott kiadványt készíthetünk.


Minden változónak más-más nevet kell adnunk. Célszerű ezeknek a változó tartalmára utalónak lenniük. A NeoBookban a változókat mindig szögletes zárójelbe [ ] kell tenni. A NeoBook így ismeri fel, hogy változóról van szó, és nem szövegről:


Változók:        [valasz]        [ar]        [eredmeny]

Szöveg:        valasz                ar        eredmeny


Vannak olyan változónevek, ún. fenntartott változók, amelyeket a NeoBook használ. Ezeket a neveket nem adhatjuk meg változónak, de természetesen használhatjuk őket (lásd Fenntartott globális változók részt).


A változóra egyszerűen a változó nevével utalhatunk – természetesen szögletes zárójelek között. A következő példában a [Nev] változóban tárolt nevet jelenítjük meg.


AlertBox "Üdvözlet" "Helló [Nev]. Üdvözöllek a kiadványomban!"


Több művelet információkat tud visszaadni számunkra. A következő példában egy adatsort olvasunk be az [adat] változóba a minta.txt fájlból a FileRead művelettel:


FileRead "C:\MyFiles\minta.txt" "1" "[adat]"


A változókat a kiadványban bármelyik szöveges objektumába is beilleszthetjük. Például egy nyomógomb felirata lehet a következő (amennyiben már előzőleg megkérdeztük az olvasónk nevét):


[nev], kérlek, nyomd meg ezt a gombot a folytatáshoz!


A kiadványban, ha az olvasót Nellinek hívják, a következő látható: