Kiadvány tulajdonságai > Ablak
Previous Topic  Next Topic 

Itt állíthatjuk be azt, hogy a kiadványunknak milyen megjelenési formája legyen. A kiadványunk elfoglalhatja a teljes képernyőt, vagy úgy is kinézhet, mint egy általános windowsos alkalmazás, de megadahatunk egy általunk definiált alakot is. A változásokat az Előnézeti képen követhetjük nyomon.Az Általános ablak beállítással a kiadványunk úgy fog kinézni, mint más windowsos program. Megadhatjuk, hogy legyen-e Címsor, Rendszermenü, illetve Kis/teljes méret gomb, valamint Bezárás gomb. Ezenkívül beállíthatjuk, hogy a kiadványunk ablakának a mérete Változtatható, illetve Mozgatható legyen-e. Az Automatikus méretű munkaterület engedélyezésével a kiadványunk automatikusan átméretezi önmagát úgy, hogy az megfeleljen az ablak méreteinek. Átméretezhető kiadvány készítéséhez különleges technikát kell alkalmaznunk, amiről a Méretezhető kiadvány készítése és a Konténer eszköz részben olvashat részletesebben.


Ha Teljes képernyős kiadványt készítünk, akkor a szokásos windowsos elemek hiányoznak, mint például a címsor, csak maga a kiadvány lesz látható. Ez a képernyőtípus a legalkalmasabb a bemutatóhoz, diavetítéshez, képernyővédőhöz és az olyan kiadványokhoz, amelyiknél az olvasónk teljes figyelmét le szertnénk kötni. Amennyiben a kiadványunk mérete kisebb, mint az olvasó képernyője, a kiadványon kívüli terület a Keret színénél beállított lesz. Ha az Automatikus méretű munkaterület opciót bejelöljük, a kiadványunk az olvasó képernyőjének méreteit veszi fel automatikusan. A Windows tálca letakarása opciót kiválasztva az olvasónk csak a kiadványunkat láthatják. (A tálca a képernyő alján található, amelyik a Start billentyűt is tartalmazza.) Amennyiben bejelöljük a Kompatibilis videomódra kapcsolás opciót, a NeoBook az olvasónk videókártyáját a kiadványunkban beállított felbontásra állítja, a kiadványunk bezárása után pedig visszaállítja az eredeti értékre. Ha az olvasónk számítógépe nem támogatja a kiadványunkban beállított értéket, akkor a legközelebbi lehetséges módra kapcsol.


A NeoBookban beállíthatunk teljesen egyedi ablakformát is az Egyedi formájú ablak opció választásával. Az egyedi formát egy speciális képfájl elkészítésével adhatjuk meg, amit maszkként alkalmazunk a kiadványunk ablakához. Egy kerek ablakhoz például rajzoljunk egy kört az egyik képszerkesztőben, a körön kívüli és belüli szín legyen különböző. Mentsük el a fájlt, majd a NeoBookban a Forma definiálása... gomb segítségével töltsük be azt. Itt rá kell kattintanunk arra a színre, amelyiket átlátszóvá szeretnénk tenni. Ahhoz, hogy a kiadványunk mozgatható legyen, kattintsunk a Mozgatható opcióra.


Az Ablak helyzete indításkor opciónál megadhatjuk, hogy a kiadvány első futtatásakor hol jelenjen meg a képernyőn. Azt is megadhatjuk, hogy a Windows jegyezze meg azt az ablakpozíciót, amelyiket az olvasó utoljára használt, és ott helyezkedjen el a következő megnyitáskor is. Ezt meg kell adnunk az Ablak helyzetének mentése a következő regisztrációs kulcsba mezőben a következőhöz hasonlóan:


HKEY_CURRENT_USER\Software\Kiadvanyom\WindowPos


A „Kiadvanyom” helyett a kiadványunk nevét kell megadnunk. Ha nem ismerjük a Windows regisztrációs rendszerét, akkor további módosításokat ne tegyünk, mivel az a rendszer összeomlásához vezethet!


Az Ablak sorrendje résznél megadhatjuk, hogy a kiadványunk futtatása alatt legyen Mindig legfelül, Mindig legalul vagy Normál helyzetben. A legtöbb kiadványnál a Normál mód ajánlható, de érdekes tálca-alkalmazásokat készíthetünk a másik két opció választásával. A Normál ablak esetében, ha az átméretezhetőséget engedélyeztük, akkor megadhatjuk azt a Minimális ablakméretet, aminél kisebbre az olvasó nem tudja összenyomni.