A kiadvány objektumai
Previous Topic  Next Topic 

Minden elemet (szöveg, kép, nyomógomb stb.) objektumnak nevezünk, amit a kiadványunkban az Eszközpaletta segítségével hozunk létre. Ezek az objektumok kiválaszthatók, mozgathatók, szerkeszthetők és törölhetők.


Az Eszközpaletta kiválasztó eszközével az objektumokat kijelölhetjük, mozgathatjuk, átméretezhetjük. Az objektum kijelöléséhez kattintsunk rá az egér bal gombjával. Több objektum kijelöléséhez a Shift gombot tartsuk lenyomva, és úgy kattintsunk egyenként az egérrel a kijelölendő objektumokra, vagy úgy is kijelölhetünk több objektumot, ha megnyomjuk az egér bal gombját, és húzunk egy négyszöget a kijelölni kívánt objektumok körül. A kijelölt objektumok körül egy keret jelenik meg, négyzetszerű fülekkel.


A kijelölt objektumot vagy annak egy csoportját máshova helyezhetjük, ha az egér bal oldali gombját lenyomva tartva a kijelölésen a kívánt helyre visszük. Az átméretezést a kis négyzetfül elmozdításával tehetjük meg. A Shift gomb segítségével négyzetet, kört tudunk rajzolni, illetve ha azt az átméretezésnél használjuk, az arányok megmaradnak. A kiválasztott objektumot ráhelyezhetjük a Windows vágólapjára is a Másolás (Ctrl+C), illetve a Kivágás (Ctrl+X) parancsokkal, illetve törölhetjük a kiadványból a Delete gombbal.


A kiválasztott objektumtól függően az egér jobb gomjával módosíthatjuk a tulajdonságait. A legtöbb objektumhoz műveleti eseményeket lehet hozzárendelni. A különböző objektumok tulajdonságairól Az eszközpaletta fejezetben olvashatunk.