A nyitómérleg (Beginning balance sheet)

http://www.faduwart.hu
A pénzügyi munkafüzetben található egy nyitómérleg (induló és meglévő vállalkozásokhoz). A rövid- és hosszú lejáratú kölcsönök értékeit automatikusan a Tőkeellátottság (Founding) munkalap Kölcsön adatok (Loan Assumption) részéből veszi (lásd a munkafüzet megjegyzéseit a részletekhez).

Nyitómérleg (induló vállalkozásoknak)

Ha már vásárolt készleteket a beszállítóktól halasztott fizetéssel, adja meg a Szállítók (Suppliers' Credit) sorban a Rövidlejáratú kötelezettségek (Current Liabilities) alatt. Ha már vásárolt Befektetett eszközöket, tekintse meg a Meglévő eszközök (Existing Assets) részt a Befektetési költségvetés (Investment Budget) munkalapon. Az összes (meglévő és leendő) befektetett eszközt a Befektetési költségvetés (Investment Budget) részben kell megadni, hacsak nem tekinti azokat egyből költségnek. A kis értékű (pl. lámpa, PC hangszóró stb.) tárgyi eszközök elszámolhatók egyből költségként. Ebben az esetben az Eredménykimutatásban Income Statement kell szerepeltetni (lásd az Üzleti terv kalauz > Beruházások / Business Guide > Capital Expenditures résznél).

A Készpénz/Bank (Cash/Bank) cella

   Ez a cella automatikus!  

Ha különbség van az Eszközök (Assets)  és Kötelezettségek (Liabilities) között, pozitív (ami jó) vagy negatív készpénz/bank egyenleget eredményez. A negatív érték azt jelenti, hogy több eszközzel rendelkezik, mint amennyit a finanszírozások megengednének. Vegye fontolóra nagyobb saját tőke résszel vagy más móddal finanszírozni az eszközöket.

Alapítási költségek (Start-up costs)

Bármilyen alapítási költséget ír be a Befektetési költségvetés (Investment Budget) részbe, amit költségként számol el, a Forgóeszközöknél (Current Assets) jelenik meg a Nyitómérlegben (Beginning Balance Sheet). Ez szükséges ahhoz, hogy az összes eszközt megfelelően finanszírozhasson. Ezeket a költségeket a könyvelésben az első hónapban fogja elszámolni az Eredménykimutatásban (Income Statement) a Működési költségek (Total Operating Expenses) alatt. Lásd részletesen a Befektetési költségvetés (Investment Budget) részben.

Nyitó és előző mérlegek (meglévő vállalkozás esetén)

A nyitómérlegnek (első oszlop) tartalmaznia kell a legutolsó mérlegének az adatait. Ha más adatot is meg akar jeleníteni a kiinduló pénzügyi tervben, az az Befektetési költségvetés (Investment Budget) Meglévő eszközök (Existing Assets) vagy Finanszírozások (Funding) Meglévő kölcsönök (Existing Loans) munkalapokon kell megadni. A sárga színű cellákba lehet írni. A három előző időponthoz tartozó adatokat csak a pénzügyi mutatók számításánál kerülnek felhasználásra, a munkafüzet más részében ezekkel nem számolunk, mivel a nyitómérlegben minden szükséges adat megtalálható, kiegészítve a Befektetési költségvetés (Investment Budget) Meglévő eszközök (Existing Assets) vagy az Előkészítő (Developments) részekkel. 
BACK NEXT