Készletek (Inventory account)

http://www.faduwart.hu
Készletek (Inventory account)

A készleteket (áruk, amit újraértékesítünk, alapanyagok, amikből készterméket gyártunk stb.) nem lehet költségként elszámolni addig, amíg azok értékesítésre nem kerülnek, és addig raktárban/készleten (stock/inventory) kell nyilvántartani a Mérlegben (Balance Sheet). A készletnyilvántartás táblázatban ellenőrizhetjük a készletszinteket. A zárókészlet a zárómérlegben (Balance Sheet) fog megjelenni.

A Termékrészletezés (Product Details) munkalapon megadhatjuk a minimális készletszintet (Minimum Stock Level) minden egyes termékhez, és a Készletek(Inventory Account) munkalapon módosíthatunk a minimális készletszinten az év során, ha szükséges. Például főszezonban magasabbra, holtszezonban alacsonyabbra állíthatjuk.

Hiány és értékvesztés (Losses & thefts)

Az Alapadatok, feltételezések (Assumptions) és a Beszerzések (Purchases) munkalapokon megadott becsült hiány és értékvesztés adatok alapján autmatikusan számolja a PlanMagic. 

Személyes fogyasztás (Personal consumption) (csak az egyéni vállalkozásnál és társulásnál)

Sok kiskereskedő a készletek egy részét saját fogyasztásra használja. A pontos számítás érdekében ezt figyelembe kell venni. (A magyar törvények ezt nem engedik meg, illetve magas személyijövedelem adóval sújtja.) A személyes fogyasztást az Alapadatok, feltételezések (Assumption) munkalapon kell megadni, és itt egyenletesen csökken a készletérték az év során. Ha szükséges, ezek az értékek megváltoztathatók.

Az Alapadatok, feltételezések (Assumption) munkalapon megadhatók még a következők:

  1. Készpénzes vásárlás (Cash purchases %): az alapanyag és más készletek mekkora részét vásároljuk készpénzért.
  2. Fizetési napok száma (Number of days payable): általában hány nap múlva fizetjük ki a szállítókat (30, 60, 90 vagy 120 nap).
  3. Hiány és értékvesztés (Losses & thefts): a vásárlások értékének százalékában éves szinten.
  4. Személyes fogyasztás (Personal consumption) (csakegyéni vállalkozóknál és társulásoknál): egy becsült éves érték.

 
BACK NEXT