Beruházási költségvetés (Investment budget)

http://www.faduwart.hu
Beruházási költségvetés (Investment budget)

Itt kell megadni az egyes beruházástípusok hasznos élettartamát. Az általános értékek alaphelyzetben adott.

Értékcsökkenési leírás módszere (Depreciation method)

Kiválaszthatja a legördülő menüből az értékcsökkenési leírás típusát:

SLN = Lineáris, bruttó érték alapján (LCSA függvény a MS Office-ban) (Straight-line depreciation)
DB = Lineáris, nettó érték alapján (KCSA2 függvény a MS Office-ban) (Fixed-declining balance)
DDB = Gyorsított degresszív leírás (KCSA függvény a MS Office-ban) (Double-declining balance)
SYD = Évek száma összege (SYD függvény a MS Office-ban) (Sum-of-years' digits)

Alapítás költsége (Start-up costs)

Adja meg itt a költségként elszámolandó (Expendable) alapítási költség elemeket. Az összege az Eredménykimutatás működési költségeinél fog megjelenni az első hónapban (Income statement > Total Operating Expenses).

Amennyiben az alapítás költsége egy nagyobb összeg, akkor ezt befektetésnek is tekintheti, és így a mérlegbe kerül az Alapítási költség aktivált értékéhez (Balance sheet > Goodwill & Start-up costs), és így több év alatt lehet elszámolni, azaz értékcsökkenést lehet elszámolni rá.

Befektetések (Investments)

Előkészítések (Developments)

Az előkészítések (Developments) munkalapon az Alapadatok, feltételezések (Assumptions) munkalapon megadott indulási adatokat megelőző, max. 5 éves időtartamú előkészítő fázis részleteit adhatjuk meg. Az előkészítés összegzését a Befektetési költségvetés (Investment Budget) munkalapon találhatjuk. A dátumot 1-2011, formátumban kell megadni.

Egy automatikus, 10 éves Előkészítési / Fejlesztési ütemterv (Development Timeline) is rendelkezésre áll egy külön munkalapon.

Meglévő tárgyi eszközök (Existing fixed assets)

Egy meglévő vállalkozás esetén a meglévő tárgyi eszközök adatait a megadott táblázatba lehet beírni.

Remaining life in years: Hátralévő élettartam, Original book value: Eredeti bruttó bekerülési érték, Accumulated depreciation: Halmozott értékcsökkenési leírás, Salvage value: Maradványérték, Depreciation method: Értékcsökkenési leírás módja

Tervezett befektetések, beruházások (Planned investments)

Ezekben a táblázatokban lehet elhelyezni az 5 év tervidőszakban tervezett befektetéseket, beruházásokat. Adja meg az egyes befektetések kifizetésének tervezett idejét (év, hónap), ami természetesen befolyásolja a készpénzforgalmi előrejelzést (cash flow). Ha hitelt is felvesz a befektetéshez, akkor ezt az Alapítás (Funding) munkalapon lehet megadni.

Tervezett befektetések értékesítése (Planned disinvestments)

Adja meg, hogy melyik hónapban tervezik az adott tárgyi eszköz, befektetés értékesítését negatív értékkel (ami természetesen megjelenik a készpénzforgalmi előrejelzésben (cash flow statement) is.

Amortizálható eszközök összesítése 5 évre (Depreciable assets 5 year summary)

Az amerikai mérlegben feltüntetik a tárgyi eszközök bruttó bekerülési értékét és a halmozott értékcsökkenési leírását. (A magyar mérleg a tárgyi eszközök nettó értékét tünteti fel, azaz a bruttó bekerülési érték és a halmozott értékcsökkenési leírás különbségét.) Ez a táblázat az egyes tárgyi eszközcsoportok értékcsökkenési leírásairól ad felvilágosítást. 
BACK NEXT