5. Felhasználók kezelése
Previous Topic  Next Topic 

RationalPlan Project Server egy projektmendzsment rendszer, amelyik alkalmas arra, hogy több felhasználó dolgozhasson ugyanazon a projekteken és ugyanazon erőforrásokkal. Ezeket a felhasználókat megfelelően kell tudni kezelni.


A szerveres rendszer kétféle felhasználói felülettel rendelkezik, amint azt az előző fejezet bemutatta. A web-alapú részt egy böngésző használatával érhető el, ahova a felhasználók felhasználói névvel és jelszóval jelentkezhetnek be. 


Amikor belépnek a rendszerbe, a felhasználók listáját láthatják:Ennél a pontnál az adminisztrátor kezelheti a felhasználókat. Hozzáadhat felhasználókat, frissítheti az adataikat, vagy akár törölheti is őket.


Egy felhasználót létrehozhatunk újonnan vagy egy meglévő vállalati erőforrásból. Ha egy meglévő erőforrásból töltjük be, ez egy kapcsolatot hoz létre a felhasználó és az adott erőforrás között. Ezzel a módszerrel a felhasználó láthatja a hozzárendelt feladatait a vállalati projektekhez.


Az adminisztrátornak minden egyes hozzáadott felhasználóhoz hozzá kell rendelnie egy felhasználónevet és egy jelszót, hogy vagy a RationalPlan Multi Project vagy a webes felületen keresztül kapcsolódni tudjon a következő szerepekben:
Előre definiált szerepek vannak, amelyeket hozzá lehet rendelni egy felhasználóhoz, vagy létrehozhatunk új, egyedi szerepeket is:Adminisztrátor (Administrator) - ezt a szerepet azon felhasználóknak kell adni, akik beléphetnek az adminisztrációs területre, és ott kezelni tudják a felhasználói fiókokat és a projekttár adatait


Általános projektmenedzser (Global Project Manager) - ezt a szerepet elsősorban azoknak a projektmenedzsereknek kell adni, akiknek hozzáférést kell biztosítani a vállalat összes projektjéhez. Ők a RationalPlan Multi Project-tel kapcsolódhatnak a szerverhez, és változtatásokat hajthatnak végre a szerveren tárolt projektekben


Általános megrendelő (Global Stakeholder) - azok számára szükséges ez a szerep, akik megtekinthetik a projektek részletes adatait, de nem módosíthatják azokat. Ezek a felhasználók a RationalPlan Project Viewer használatával kapcsolódhatnak a szerverhez.


Erőforrások (Resource) - azon felhasználók kapják ezt a szerepet, akik csak a saját hozzárendelt feladataikat láthatják, valamint módosíthatják is azokat


Ezeken kívül egy felhasználó egy bizonyos szerep jogokat biztosít számára, de projekteket is hozzárendelhetünk, amiben érdekeltsége van. Ez abban az esetben hasznos, amikor egy felhasználónak korlátozott jogokat adunk a vállalat összes projektjét illetően, de bizonyos projekteknél, amiben érdekelt, további jogokra van szüksége.