A RationalPlan beállítása
Previous Topic  Next Topic 

Bevezetés

A program futtatásakor a következő elemek láthatók a képernyőn:Más nézetben a munkaablak néha két részre oszlik (egy táblázatra és egy grafikonra).

A későbbi projekt lépéseknél egy új, Nézet eszközsor jelenik meg a fő eszközsor alatt. Ez csak azokat a parancsokat tartalmazza, ami az adott nézetnél lehet szükséges.

Szintén a projekt egy későbbi állapotában jelenik meg a Részletek ablak a tevékenységekhez, az erőforrásokhoz és a kockázatokhoz. Ez a fő ablak alatt jelenik meg, ha be van kapcsolva a megjelenítése.

A RationalPlan részeinek megjelenítése/elrejtése

Az előzőekben bemutatott elemek közül néhány megjelenítését ki/be lehet kapcsolni:

Eszközsor

A Beállítások > Eszközsor ... menüpontban kijelölheti a megjelenítendő eszközsorokat.


Projekt útmutató panel

a) Az Útmutató panel elrejtéséhez a piros körrel megjelölt x gombra kell kattintani (vagy a Nézet menüben az Útmutató-ra)b)  Az Útmutató panel megjelenítéséhez a piros körrel megjelölt >> gombra kell kattintani (vagy a Nézet menüben ismét az Útmutató-ra)Projekt Részletes útmutató panel

Ezt hasonló módon lehet ki/bekapcsolni, mint az előbb említett Útmutató panelt a Bezárás gombbal, vagy a Nézet menü alatt a Részletes útmutatóra kattintva. Megjeleníteni a Nézet menüben lehet, ha ismét a Részletes útmutatóra kattint.

Fő ablak

Néhány nézetben a Fő ablak két részből áll (egy táblázatból és egy grafikonból). Lehetőség van csak az egyiket megjeleníteni a kis nyilak segítségével, amelyek az elválasztóvonalon fekszenek.Ha a kockázatok, feladatok vagy az erőforrások táblázat látható, egy Adatok ablak jeleníthető meg a jobb-kattintás menüben (a táblázaton vagy a grafikonon) vagy a Nézet eszközsor  ikonjára kattintva. Ezen a panelen adatok találhatók a táblázatban kijelölt elemről.

Alapbeállítások

Beállítások/Alapbeállítások menüben a RationalPlan alapvető beállításait tehetjük meg.

Ütemezés fül

a) Dátum formátum

A legegyszerűbb mód, hogy a legmegfelelőbb dátumformátumot beállítsuk, hogy kiválasztjuk a legördülő menüből.

Ha nem találjuk meg, be is lehet gépelni, mivel a legördülő menü szerkeszthető. A következő szabályokat kell betartani:


Példák:

yyyy.MM.dd (2014.03.01)

yyyy.MMMM.dd (2014.március.01)

EEE, MMM d (Szo, márc. 01)


b) Óra/nap, óra/hét és nap/hónap

A munkaórák, amellyel a dátumot számítjuk ki egy napra vonatkozóan a táblázatban megadott tevékenységhez (pl. ha a táblázatban a feladathoz 10 órát rendelünk, és egy 8 munkaórás naptárat véve a Gantt-diagramban úgy fog megjelenni, mint 1 nap, és a második nap még 2 óra). Ez  azért van így, mert egy tevékenység munkaidejét a hozzárendelt időtartamból és az Óra/nap, Óra/hét és Nap/hónap mezőben beállított értékekből számítja ki. A grafikusan ábrázolt időtartam (a Gantt-diagramban) a kiszámított munkaidőnek és a tevékenység naptárának az eredménye.

Következtetés: a tevékenység naptárában a Óra/nap, Óra/hét és Nap/hónap mezőben beállított értékekkel.


c) Időtartalék a kritikus tevékenységekhez

Egy tevékenység kritikusnak van megjelölve, ha egy késés, amelyiknek az értéke nagyobb, mint az időtartalék, hosszabbra változtatja a projekt befejezésének dátumát Növelje meg ezt az értéket, ha "előzetesen" meg akarja nézni, hogy a tevékenységek hogyan befolyásolják a projekt befejezését. Alaphelyzetben ez az  érték nulla.


d) Időtartam mértékegységek (y = évek, mo = hónapok, w = hetek, d = napok, h = órák, m = percek)


e) Pénznem egységek - ebben a mezőben megadhat bármilyen jelölést, amelyet a programban alkalmazni akar a pénznemhez


f) Erőforrások kényszerítése, hogy a tevékenység naptárat használják alapértelmezettnek

Ha bejelöli ezt az opciót, az erőforrások a következő naptárat használják a saját naptára helyett az új tevékenységeknél alapértelmezettként. Ebben az esetben, ha a tevékenység naptárban olyan munkaórák vannak, amelyek nem munkaórák az erőforrás naptárban, akkor az erőforrás túlórákat fog számolni (amelyekhez általában magasabb díj tartozik, mint a normál órákhoz).


g) Új tevékenységek fix-mennyiségűként

Ezzel az opcióval az újonnan létrehozott tevékenységek fix mennyiség tulajdonság beállítással fognak rendelkezni.


h) Új tevékenységek munkamennyiség alapúként

Ezzel az opcióval az újonnan létrehozott tevékenységek munkamennyiség tulajdonság beállítással fognak rendelkezni.


i) Egyedi munkarend definiálása

Itt olyan munkaidőt lehet megadni, amelyet Egyedi munkarendként fog használni a szoftver, amikor speciális napokat állítunk be egy naptárban.


Nézet fül


Beállítások/Alapbeállítások menüben a Nézet ablakban kijelölheti, hogy mely elemeket akar megjeleníteni:

 1. Tevékenységszerkezet-kód (WBS kód) - ez az opció automatikusan  kódot jelenít meg a tevékenységekhez (a Multi Project verziónál az első kódszint a projekt kódja)
 2. Projekt gyökér - a projektet tevékenység összegzésként mutatja szürke színnel, és nem feketén, mint ahogyan a tevékenységorienált nézetekben (WBS, Gantt, Tevékenység lap) nézetekben
 3. függőleges vonalak (Projekt kezdése - zöld, Projekt becsült kezdése - sárga, Projekt befejezése - piros, Aktuális dátum - kék)
 4. Kijelölés a diagramon - megjeleníti a táblázat sorkijelölését a Gantt diagramban
 5. vízszintes és függőleges rácsvonalak a táblázat sorának és az alsó mértékegységeknek megfelelően
 6. Munkamentes időszakok megjelenítése függőleges szürke sávokkal
 7. Fókuszpont jelölés - egy kék jel a diagram fejlécén, amelyik a fix pontot jelöli a kicsinyítés/nagyítás alkalmával
 8. Gantt diagram beállítások - a Gantt diagramon megjelenítendő elemek (projekt kódja, tevékenység azonosítója, neve, időtartama, munkája, készültsége, kezdési dátuma, befejezési dátuma, hozzárendelt erőforrások neve, hozzárendelt erőforrások kódja


Általános fül


Beállítások/Alapbeállítások menüben az Általános ablakban megadhatja 

 1. a vállalat adatait (név, adószám, adókulcs, cím, logó),
 2. az adatok tárolási helyét (ha az internetes szolgáltatók szerverének valamelyikén akarja tárolni),
 3. az üdvözlő ablak megjelenítését a program indulásakor,
 4. a frissítések leellenőrzését a program indulásakor (élő internetes kapcsolat szükséges hozzá),
 5. a fájl lezárását vagy nyitva hagyását (ha egy fájl le van zárva, más felhasználó megnyithatja ugyan, de nem mentheti el),
 6. a kezelőfelület nyelvét

Színek fül


Beállítások/Alapbeállítások menüben a Színek ablakban megadhatja  a Gantt-diagram elemeinek színét. Válassza ki az az elemet, amelyiknek a színét meg akarja változtatni (tevékenységek, fázisok, mérföldkövek, projektek, kritikus tevékenységek, alaptervek vagy készültségi fok), és válasszon egy színt a Színpalettáról vagy definiáljon egy alapszín értéket az RGB fül ablakában. Amint beállított egy új színt, az megjelenik a Gantt-diagramban, így anélkül láthatja a változtatást, hogy bezárná az ablakot. Az alapértelmezett szín visszaállításához kattintson az Alapértékek visszaállítása gombra a szín mellett, vagy az alul lévő gombra, hogy az összes színt visszaállítsa. A Színpaletta nézetben a nemrégen használt színek külön is megjelennek.


E-mail fül


Beállítások/Alapbeállítások menüben az E-mail ablakban beállíthatja az e-mail feladójának adatait, hogy honnan küldi el a projekt információit az erőforrások részére, valamint az e-mail sablont.

 1. e-mail szerverbeállítások (SMTP szerver címe és portja, használ-e SSL-t  és/vagy TLS-t),
 2. az e-mail fiók adatait (felhasználónév és jelszó),
 3. az e-mail sablonhoz tartozó adatokat (feladó címe, az e-mail tartalma),
 4. mellékelni akarja-e a hozzárendeléseket iCalendar fájlként, valamint annak formátumát.

Szerver fül

Beállítások/Alapbeállítások menüben a Szerver ablakban megadhatja azt az URL-t, ahová a szerver verzió telepítve van. A RationalPlan Multi Project ezt a címet fogja használni, amikor adatot cserél a szerverrel.

Nyomtatás fül

Beállítások/Alapbeállítások menüben a Nyomtatás ablakban beállíthatja a vállalat arculatának megfelelő nyomtatási formát. Megadhatja a fejlécet és a láblécet. Pl. hova akarja elhelyezni a cég nevét, a logót a nyomtatott formátumban. A támogatott logó fájlformátuma csak png lehet. Ezenkívül megadhatók a felső és az alsó margó mérete.

Táblázat beállítások

A táblázat jobb felső sarkában található gombra kattintva beállíthatja a táblázatot.


A legördülő menüben válassza ki azokat az oszlopokat, amelyeket meg akar jeleníteni. Ezek a beállítások érvényesülnek a nyomtatott kimutatásokban is, amelyet PDF formátumba lehet generálni.

Az oszlop fejlécnevek alatt három másik opció is van:


Az oszlopok sorrendjének megváltoztatásához az oszlop fejrészét kell megragadni az egér segítségével, és a kívánt helyre vinni. A mozgatás alatt látható, hogy hova kerülne az oszlop.

Oszlopokat be is lehet illeszteni (ha nem látható még), vagy láthatót el lehet rejteni, ha a táblázat fejrészére az egér jobb gombjával rákattint, és kiválasztja a megfelelő parancsot a menüből.

Több egyéni oszlop is rendelkezésre áll, amelyek a megjelenítés után átnevezhetők, ha a fejrész fölött az egér jobb gombjával rákattint, és a Név szerkesztése... menüpontot választja ki.

Grafikus beállítások

Beállítások/Alapbeállítások menüben a Nézet fülnél megadhatjuk, hogy bizonyos grafikus elemek megjelenjenek-e vagy sem.


A tevékenység-sávok és a munkamentes időszakok megjelenését a jobb-egérgomb menü vagy kétszer a grafikus területre kattintás segítségével állíthatja be Kerekített/Normál nézetűre (Gantt-diagramnál,  tevékenység listánál, erőforrás listánál működik). A Kerekített nézet az alaphelyzet. Ebben az esetben a tevékenységsávok a kezdő nap elejétől a befejező nap végéig fognak tartani, ha a tevékenység kezdő és befejező dátumai megegyeznek a munkaidő kezdő és befejező dátumával (a projekt naptár szerint). A korrekció a munkamentes időt reprezentáló függőleges sávokra is érvényes lesz. A Normál nézet a tevékenységsávokat és a munkamentes időszakokat körülbelül úgy jeleníti meg, mint ahogyan ténylegesen vannak.


A Beállítások/Alapbeállítások menüben a Színek fülnél (vagy a Gantt-diagram grafikus területén az egér jobb gombjával kattintva) a tevékenységsávok és a készültségi sávok színeit lehet beállítani.


Egy adott tevékenység színének a megváltoztatásához a Részletek ablak Színek fülére kattintson. Ha az aktuális tevékenység egy fázis, az azt jelenti, hogy vannak altevékenységei (tevékenységek, mérföldkövek, alfázisok). A kiválasztott színt ezekhez is alkalmazható, ha a megfelelő kijelölőnégyzetet bejelöli. Ha vissza akarja állítani a teljes alág színeit, beleértve a fázist is, kattintson az Alágak alapértelmezett színe gombra.

Eszközsorok

Fő eszközsor

Új (fájl) - egy új fájl létrehozása

Megnyitás - egy meglévő fájl megnyitása

Mentés - az aktuális fájl mentése/módosítások mentése a szerverre (amikor kapcsolódik)

Nyomtatás - megnyitja a nyomtatás párbeszédpanelt

Nyomtatási előkép - megnyitja a Nyomtatási előkép ablakot

Visszavonás - az utolsó műveletet visszaállítja

Mégis - az utolsó visszavonás műveletet visszaállítása

Projekt eszközsor

Aktuális projekt: - egy aktuális projekt megjelenítése

Új (projekt) - egy új projekt vagy alprojekt létrehozása

E-mail eszközsor

Hozzárendelések küldése - hozzárendelési információk küldése e-mailben az erőforrások részére

Nyomógomb eszközsor

Portfólió - áttekintés a projektekről és azok adatairól

WBS - munkalebontási struktúra létrehozásának lehetősége fastruktúrában

Gantt - egy oszolp diagram, ami megmutatja a tevékenységek folyamát az időben

Erőforrások - két nézet lehetséges: egy az emberi erőforrások és gépek, eszközök megjelenítéséhez, a másik az alapanyag megjelenítéséhez

Tevékenységek - egy tevékenség-orientált nézet, amelyik megjeleníti a munka és a költségek eloszlását az időben

Munkaidő lap - egy erőforrás-orientált nézet, amelyik megjeleníti a munka és a költség eloszlását az időben

Ügyfelek - itt lehet megadni az ügyfeleket és a hozzájuk tartozó adatokat (cím, e-mail, telefon, kapcsolat stb.)


Nézet eszközsor

Minden nézethez (Portfólió, WBS, Gantt, stb.) csak az alkalmazható parancsok láthatók a következők közül:

Sor beszúrása - egy sort szúr be a kijelölt tevékenység/erőforrás/ügyfél fölé

Altevékenység beszúrása - egy altevékenységet (a jelenleginél egy szinttel lejebb lévő tevékenység) beszúrása  = egy altermék a jelenlegi termékhez

Ismétlődő tevékenység beszúrása - egy ismétlődő tevékenységet szúr be

Tevékenység behúzása - egy tevékenységet egy alacsonyabb szintre helyez; ez a tevékenység az azonos szinten lévő, megelőző tevékenység altevékenysége lesz

Tevékenység kihúzása - egy tevékenysége egy magasabb szintre helyez

Feljebb - egy tevékenységet egy sorral feljebb mozgat ugyanazon a szinten (egy bizonyos fázis altevékenységei között)

Lejjebb -  egy tevékenységet egy sorral lejjebb mozgat ugyanazon a szinten (egy bizonyos fázis altevékenységei között)

Mindet kinyit - kinyitja az összes összezárt fázist és projektet az utolsó szintig

Mindet bezár - bezárja az összes fázist és projektet az első szintig

Tevékenységek összekapcsolása - egy befejezés-kezdés linket hoz létre a kijelölt tevékenységek között (ha több tevékenység van kijelölve, linkekkel lesznek összeláncolva)

Tevékenységek szétválasztása - a link eltávolítása a kijelölt feladatok között (ha több tevékenység van kijelölve, az összes belső link letávolítása megtörténik)

Ugrás a kijelölt tevékenységhez - a kijelölt tevékenység kezdő dátumát a fókusz pontjához viszi

Kritikus út - megjeleníti/elrejti a kritikus utat

Erőforrások hozzárendelése - megnyitja a Részletek ablakot

Nagyítás - megváltoztatja az időskálát, hogy részletesebben lehessen  látni a tervet

Kicsinyítés - megváltoztatja az időskálát, hogy kevésébé részletesen lehessen látni a tervet

Tevékenység felosztása - a kurzor nyilával ( )  megjelölt pontnál a tevékenységet ketté osztja

Befejezés aktualizálása, átütemezés - befejezetté teszi a megjelölt dátummal (alaphelyzetben a jelen dátum) az aktuális projket kijelölt tevékenységeit vagy az összes tevékenységet 

Szűrő - beállítja, hogy melyik tevékenységek jelenjenek meg (összes tevékenység, befejezetlen tevékenységek, késésben lévő tevékenységek, tevékenységek megadott határidővel, tevékenységek megadott erőforrásokkal, mérföldkövek, időszakok..., befejezett tevékenységek, összefoglaló tevékenységek, tevékenységek naptárakkal, ütköző tevékenységek, kritikus tevékenységek), de egyedi beállítás is lehetséges

Kiegyenlítés panel megjelenítése/elrejtése - váltás az Erőforrások  panel megjelenítése/elrejtése között a Gantt diagram alatt (ezzel az erőforrások kiegyenlítése jóval egyszerűbb)

Beállítás aktuális projektnek - a kijelölt projektet aktuálisnak állítja be

Részletek megjelenítése/elrejtése - váltás a Részletek panel megjelenítése/elrejtése között

Munka - a jobb oldali panelen megjeleníti a munka adatait

Költség - a jobb oldali panelen megjeleníti a költség adatait

Terhelés - megjeleníti az egyes erőforrások leterheltségét


Projektek - megjeleníti a kiosztott projektek adatait a jobb panelen

Gyorsbillentyűk

Ctrl-N - megnyit egy új fájlt

Ctrl-O - megnyit egy meglévő fájlt

Ctrl-W - bezárja az aktuális fájlt

Ctrl-S - elmenti az aktuális fájlt

Ctrl-E - exportálja az adatokat (egy .xls fájlba)

Ctrl-P - megnyitja a nyomtatás párbeszédablakot

Ctrl-Z - visszavonja az utolsó parancsot

Ctrl-Y - a visszavonást érvényteleníti

Ctrl-jobbra - aktuális tevékenységet behúzza

Ctrl-balra - aktuális tevékenységet kihúzza

Ctrl-fel - aktuális tevékenységet eggyel feljebb mozgatja (ugyanazon a szinten)

Ctrl-le - aktuális tevékenységet eggyel lejjebb mozgatja (ugyanazon a szinten)

Ctrl-NumPad + - mindent kinyit

Ctrl-NumPad - - mindent bezár

Ctrl-X - kivág (egy teljes sort, ha ki van jelölve, vagy szerkesztési módban a kijelölt szöveget)

Ctrl-C - másol (egy teljes sort, ha ki van jelölve, vagy szerkesztési módban a kijelölt szöveget)

Ctrl-V - beilleszt

Ctrl-L - kijelölt tevékenységeket összekapcsolja (linkeli)

Ctrl-U - kijelölt tevékenységeket szétbontja (megszünteti a linket)

Ctrl-G - ugrás a kijelölt tevékenységhez

Ctrl-egér görgőjét előre - nagyítás

Ctrl-egér görgőjét hátra - kicsinyítés