Net Control 2 osztályterem-kezelő szoftver

A Net Control 2 egy osztályterem-kezelő szoftvercsalád, amelynek tagjai a tanár(ok) és tanulók közötti együttműködést tudják biztosítani. A szoftver a tanár pótolhatatlan segítőjévé válik, ha egyszer kipróbálta: számtalan lehetőség áll rendelkezésére, hogy vezérelje a számítógépes osztálytermet a hálózaton keresztül, és hogy az oktatással kapcsolatos folyamatokat megszervezze. Többek között

 • a tanár megoszthatja a képernyőjét a tanulókkal, vagy az egyik tanuló képernyőjét közvetítheti a többiek számára;
 • a tanár virtuális táblát használhat a tananyag magyarázásához;
 • a tanuló segítséget kérhet a tanártól, aki távolról tud kapcsolódni a tanuló számítógépéhez, hogy lássa a tanuló problémáját;
 • a tanár megakadályozhatja, hogy bizonyos tartalmakhoz a tanulók hozzáférjenek az interneten vagy alkalmazásban;
 • a tanár felméréseket, teszteket használhat a tanulók ismeretének ellenőrzéséhez;
 • a tanár megtervezheti a tanórákat, majd naplózhatja azokat az értékelésekkel együtt.

Ezen kívül többféle nyelv közül lehet választani a tanári konzolon, amit a tanulóknál is be lehet állítani, így nyelvoktatáshoz, illetve adott nyelven történő oktatásnál kiválóan használható. A magyar verzióban beállítható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, portugál, spanyol és természetesen magyar.

Általánosságban elmondható, hogy a szoftver segít a tanórák hatékonyabb eltöltésében, mivel a rutinműveletek néhány egérkattintással végrehajthatók a tanári székből:

 • osztálytermet előkészíteni a tanórához;
 • oktatási anyagokat kiosztani és beszedni;
 • számítógépeket kikapcsolni vagy más üzemmódba állítani az óra végén.

A szoftver ára nagyon barátságosan lett kialakítva, hogy az oktatási intézményeknek se legyen probléma a megvásárlásához. Tényleg! Ráadásul egy 30 napos, minden funkciót tartalmazó próbaverzió áll rendelkezésre, ami – ha szükséges – meghosszabbítható.

A felhasználásnak megfelelően három változat létezik:

NetControl 2 SmallClass

A SmallClass kiadást kifejezetten kis létszámú osztálytermekhez tervezték, maximum 20 tanulóval, amikor a tanár ugyanazokkal a tanulói számítógépekkel dolgozik. Ilyen lehet például egy nyelviskola, egy számítógépes tanfolyam, vagy akár egy szoftverfejlesztő csoport a vállalaton belül.

Egyszerű a telepítése és a beállítása. Nem igényel speciális informatikai tudást. A telepítés után azonnal használatba vehető! Az összes legfrissebb windowsos operációs rendszerrel működik.

NetControl 2 Classroom

Ideális kis létszámú tanulók/tanárok esetében, ahol a tanulói (kliens) számítógépeket maximum öt-tíz tanár/oktató kezeli, de bármilyen méretű hálózatban alkalmazható. Minden tanár több osztályt kezelhet. Ilyen lehet például egy nagyobb nyelviskola vagy magániskola, oktatási centrum, kisebb könyvtár.

A csoportos házirend segítségével automatikus telepítés lehetséges. Windows és OS X operációs rendszereken érhető el, nem szükséges hozzá Windows tartomány.

NetControl 2 Pro

A NetControl 2 Professional kiadás nagy hálózatokhoz lett tervezve, amelyek akár több ezer tanári és tanulói számítógépet is tartalmazhatnak. Iskolák, főiskolák, egyetemek, könyvtárak ideális megoldása, de olyan helyen is alkalmazható, ahol a vezető figyelemmel akarja kísérni a beosztottak számítógépét, és a hálózaton keresztül akar velük kommunikálni.

Központi csoportkezelést tesz lehetővé a hálózaton, a tanári és tanulói hozzáféréseket illetően. Jobb támogatást biztosít az egy-az-egy (one-to-one), a BYOD és a multi-VLAN hálózati környezethez.


Classroom vagy Pro?

 • A Classroom (Standard) kiadás az alkalmasabb, ha elkülönült (osztály)termek vannak, amelyekben fix számítógépek vannak, vagy amikor minden egyes tanuló (kliens) csak néhány (max. 10) különböző tanárhoz csatlakozik.
 • A munkaterület (a csoportok és kapcsolatok listája) és a beállítások minden egyes tanári számítógépen külön kerülnek tárolásra helyileg. Minden tanári számítógépnek saját konfigurációja van, elkülönül más tanári számítógépektől, Tehát nincs központi szerver, ahol az adatokat tárolná, minden tanári számítógépet külön kell beállítani.
 • A Classroom kiadásnál minden egyes tanulói számítógépet konfigurálni kell, hogy melyik tanári számítógépekhez kapcsolódjon. A jobb teljesítmény érdekében nem ajánlatos egy tanulói számítógépet több mint 10 tanári géphez csatlakoztatni.
 • A Classroom, hasonlóan a PRO kiadáshoz, támogatja a tanári és tanulói komponensek központi telepítését az Active Directory csoportházirenden vagy szkripteken keresztül.
 • A tanár több tanulói csoporttal (osztállyal) tud dolgozni, minden csoport több tanulói számítógépből állhat, amelyeket az IP-címük vagy a számítógépnevük alapján különböztet meg.
 • Egy-az-egyhez vagy BYOD (saját gép használata) környezet: tanuló kiválaszthatja, hogy az elérhető tanárok közül melyikhez akar kapcsolódni.
 • A tanári konzolban különböző funkciók állíthatók be, illetve korlátozhatók a Nézet profilban, így a tanárok nem férhetnek hozzá bizonyos funkciókhoz (pl. programok kezeléséhez vagy a beállítások módosításához). A profil a tanári számítógépen kerül tárolásra, és az adott számítógépen minden tanárra ez fog vonatkozni (és csak az adott gépen).

 • A Professional verzió az alkalmasabb, amennyiben minden egyes tanárnak többféle tanulói csoporthoz kell hozzáférést biztosítani, vagy ha az egyes tanulók több, mint 5-10 osztályteremhez vagy több,mint 5-10 tanárhoz kapcsolódhat.
 • A csoportok és kapcsolatok kezelése központilag történhet. Az összes csoport és hozzáférési adat egy speciális „kiszolgálón” (szerveren) kerül tárolásra, illetve innen lehet ezeket menedzselni, kezelni. Ez a Kapcsolódási kiszolgáló, amelyet az összes tanári számítógépnek el kell érnie a hálózaton.
 • Könnyen kezeli a multi-VLAN környezetet, ha van kapcsolat a VLAN-ok között. Nincs korlátja sem a tanulók számának, sem a tanárok számának, illetve a csoportok számának (csak a megvásárolt licenc szab határt.)
 • Csoportok és kapcsolatok importálhatók az Active Directory szervezeti egységből, így a tanárok használhatják a WIndows/AD bejelentkezést a Net Control 2 Kapcsolódási kiszolgálóhoz való hozzáféréshez.
 • Többszintű csoportstruktúra lehetséges: csoportok más csoportba kerülhetnek.
 • Engedélyezhető, hogy a tanár módosítsa a saját csoportjait (hozzáadhasson vagy másolhasson új kapcsolatokat más csoportokból).
 • Továbbfejlesztett egy-az-egyhez vagy BYOD (saját gép használata) környezet: tanuló kiválaszthatja, hogy az elérhető tanárok közül melyikhez akar kapcsolódni.
 • Lehetőség van arra, hogy a rendszergazda egyéni hozzáférési jogosultságokat adjon minden csoporthoz: a tanár melyik csoportokkal léphessen kapcsolatba.
 • A csoport tagjai bejelentkezési névvel is kapcsolódhatnak, függetlenül attól, hogy melyik tanulói számítógépről jelentkezik be.
 • A tanári konzolban különböző funkciók állíthatók be a Nézet profilban, és ez bármelyik számítógépen érvényes lesz az adott tanárnál. Azaz itt a beállítás a tanárhoz van rendelve, nem a tanári számítógéphez.

35
35
Tanulói konzol
34
34

Tanuló beiratkoztatása

33
33

Videofájl nézése közösen

32
32

Rajztábla

31
31

Opcionálisan a teszt eredményének megjelenítése a tanuló képernyőjén

29
29

Teszt a tanuló képernyőjén

28o
28o

Közös internetböngészés

28
28

Teszt nyomon követése tanulónként

27
27

Teszt nyomon követése

25o
25o

Zárolt képernyő a tanulónál

25d
25d

Szavazás eredménye a tanári konzolon

25
25

Szavazás a tanulói képernyőn

24
24

Gyors szavazás

23
23

Ablakos üzenet a tanuló képernyőjén

22
22

Teljes képernyős üzenet a tanulói képernyőn

21
21

Szöveges vagy képi üzenet küldése a kijelölt tanulóknak

19o
19o

Érmek a tanuló képernyőjén

19
19

Zárolás és üres képernyő küldése

18
18

Fájlok küldése és begyűjtése

17
17

Leállításkezelő – távolról

16
16

Távoli bejelentkezés

15
15

Különböző korlátozások beállítása

14
14

Képernyőközvetítés a kiválasztott tanulókhoz

13o
13o

Tanulói csoportok

13
13

Galéria nézet – 1, 4, 16, 64 képernyő látható egyszerre – diavetítésszerűen

12o
12o

Beiratkozás a tanulói képernyőn

11
11

Avatar nézet egyedi elrendezéssel és háttérrel

09
09

Avatar nézet fotókkal

08
08

Avatar nézet – beépített avatarszerkesztővel

07
07

Táblázat nézet betekintő ablakkal

05
05

Üzenet küldése panel

04
04

Egyéni elrendezés, egyéni háttérrel

03
03

Egyéni elrendezés, egyéni háttérrel

02
02

A munkaterület könnyen adaptálható bármilyen osztálymérethez

01f
01f

Tanári könzol – Összetett mód

01
01

Tanári könzol – Egyszerű mód

30 vagy 45 napos próbaverzió teljes funkcionalitással oktatási és más intézmények számára.

Támogatott rendszerek:
Rendszerkövetelmények:
 • Microsoft Windows 11, 10, 8, 7 (64- vagy 32-bit), 2019 – 2008; Hyper-V Server, nComputing, Citrix, Wyse vékonykliens, Windows RDP és terminál munkamenet.
 • Mac OS X 10.8 – 10.15 (Mountain Lion – Catalina)
 • iOS 7 és magasabb verzió; Android 2.3 és magasabb verzió (mobil kliens esetén)
Néhány felhasználónk: